Premierea câştigătorilor fazei judeţene a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Învățământ » Premierea câştigătorilor fazei judeţene a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”
Premierea câştigătorilor fazei judeţene a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”

Premierea câştigătorilor fazei judeţene a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”

Ocupanţii primelor două locuri de la liceu vor beneficia de o tabără de o săptămână la Năvodari, unde vor participa la faza naţională a competiţiei

Peste 50 de elevi de la mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar au participat la faza judeţeană a concursului naţional pe teme de protecţia consumatorului „Alege! Este dreptul tău”. Concursul a fost organizat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar tema din acest an a fost „Drepturile consumatorilor în era digitală”. Premierea câştigătorilor ediţiei a XIV-a a competiţiei a avut loc vineri, la Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” din municipiul Miercurea-Ciuc.

Inspector şcolar Lucica Erdei a declarat că au fost organizate trei categorii de vârste: clasele I-VI, VII-VIII şi IX-XI. La faza judeţeană s-au calificat 32 de copii de la şase şcoli gimnaziale şi 20 de elevi de la şase licee. Faza pe şcoală a avut loc în luna februarie. În cadrul acestui concurs, elevii de gimnaziu au trebuit să realizeze un desen care să reprezinte o pagină de web de comercializare a unui produs sau serviciu. Potrivit sursei citate, elevii de liceu au avut de efectuat un eseu şi să participe la un test grilă, ce a avut loc vineri.

Comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, a spus, cu ocazia premierii câştigătorilor, că la nivel naţional s-a ales tema comerţului online, „pentru că este o temă foarte importantă”, în condiţiile în care „legea este foarte favorabilă consumatorului”. „Este foarte simplu, în termen de 14 zile, dacă nu suntem mulţumiţi de un produs pe care l-am comandat online, putem să-l returnăm fără nici o motivaţie. Acest lucru simplifică orice fel de eventuale reclamaţii. (…) Din acest punct de vedere, încurajăm să facem cât mai multe cumpărături online”, a precizat şeful CJPC. De asemenea, acesta le-a spus elevilor că „de fapt, să ştiţi că toţi sunteţi câştigători astăzi, aici, pentru că e foarte bine să ne cunoaştem drepturile în calitatea noastră de consumatori”. „Consumatori suntem toţi, la rândul nostru, de la copii la adulţi, indiferent de funcţiile şi clasa socială. (…) Toţi consumăm, toţi avem drepturi, ca şi obligaţii. Operatorii economici care comercializează produse sau servicii către noi, consumatorii, au foarte multe obligaţii, iar noi trebuie să ne cunoaştem foarte bine drepturile”, a conchis Laurenţiu Moldovan.

În acest an au fost premiate primele trei locuri de la fiecare categorie. Premiile au constat în vouchere de 200, 100 şi 50 de lei, oferite de sponsorii concursului din acest an: Restaurantul Gosser şi Cafeneaua Grand, ambele din Miercurea-Ciuc.

De asemenea, câştigătorii locurilor I şi II de la ciclul liceal vor beneficia de o tabără de o săptămână la Năvodari, unde la sfârşitul lunii iulie va avea loc faza naţională a concursului „Alege! Este dreptul tău”.

Câştigătorii din acest an

În acest an, câştigătorii la categoria de vârstă clasele I-VI au fost: loc. I – Alessia Elena Chindea (clasa a V-a), de la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni, prof. coordonator Radu Roşca Traian; loc. II – Bara Zsolt (clasa a V-a); loc. III – Szabó Edina (clasa a VI-a), ambii de la Şcoala Gimnazială „Bálint Vilmos” Tomeşti.

La clasele VII-VIII, clasamentul a fost următorul: loc. I – Daria Maria Nan (clasa a VIII-a), Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni, prof. coordonator Radu Roşca Traian; loc. II – Miruna Emilia Adam (clasa a VII-a), Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni; loc. III – Ana Alexia Dinu (clasa a VII-a), Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea-Ciuc.

Primele trei locuri la categoria de vârstă clasele IX-XI au fost ocupate de: Andreea Maria Moldovan (clasa a XI-a), Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, prof. coordonator Alina Maghei Calinovici; loc. II – Georgiana Dandu (clasa a IX-a), Liceul Tehnologic „Johannes Kájoni” Miercurea-Ciuc, prof. coordonator Dana Ţurcă; loc. III – Andreea Nicoleta Nicuţă (clasa a XI-a), Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” Gheorgheni, prof. coordonator Radu Roşca Traian. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.