Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul atenționează primarii, să respecte legislația în materie de arborarea drapelului României, folosirea stemei și intonarea imnului național | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Prefectul atenționează primarii, să respecte legislația în materie de arborarea drapelului României, folosirea stemei și intonarea imnului național
Prefectul atenționează primarii, să respecte legislația în materie de arborarea drapelului României,  folosirea stemei și intonarea imnului național

Prefectul atenționează primarii, să respecte legislația în materie de arborarea drapelului României, folosirea stemei și intonarea imnului național

Se apropie cu pași repezi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, în calitate de garant al respectării legii, le reamintește primarilor și șefilor instituțiilor publice din județ, că au obligația să respecte prevederile Legii nr. 75/1994, privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, precum și normele de aplicare a legii, prevăzute în H.G. nr. 1157/2001, în caz contrar riscând amenzi de până la 5.000 de lei

Adresa a ajuns, miercuri, la toate primăriile și la conducătorii instituțiilor publice, inclusiv la șeful Inspectoratului Școlar Județean Harghita.  Acestora li s-a solicitat, să se „asigure de respectarea prevederilor Horărârii de Guvern (H.G.) nr. 1157/2001, potrivit cărora: „arborarea drapelului României, în forma, cu dimensiunile, modelul şi intensitatea culorilor stabilite potrivit legii, este obligatorie pentru toate autorităţile şi instituţiile publice cu sediul în România”, că „(art.2, punctul 1) autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia arborării drapelului României în mod permanent, atât pe edificiile în care îşi au sediul, cât şi în interiorul lor, cu precădere în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sălile de protocol şi festivităţi”.

Potrivit art. 2 (2) al normativului, „conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice răspund, în condiţiile legii, de arborarea şi menţinerea în stare corespunzătoare a drapelului României pe edificiul şi în sediul acestora”. Același articol, la punctul (3), stabilește  că „la sediile primăriilor, ale consiliilor judeţene şi ale prefecturilor, la intrarea principală, deasupra acesteia, vor fi arborate două drapele care vor încadra stema României”, iar „art.2 (4) – dacă unitatea administrativ-teritorială are stema proprie aprobată în condiţiile legii, drapelele vor încadra cele două steme. În toate cazurile stema României va fi aşezată în stânga stemei unităţii administrativ-teritoriale, privind stemele din faţă”.

Se vor respecta și prevederile art. 3, care statuează că  „drapelul României se arborează în mod permanent: la sediile partidelor politice, ale sindicatelor, patronatelor, ale instituţiilor de învăţământ de orice grad şi ale instituţiilor de cultură, precum  și art 4 din HG nr. 115/2001”, se precizează în adresa înaintată tuturor primăriilor din județ.

„Prevederile art.6, potrivit cărora pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale vor fi respectate fără echivoc.

Constituie contravenții ( potrivit art. 24 din H.G. 1157/2001) și se sancționează cu amendă de 2.500 de lei la 5.000 de lei următoarele fapte: nearborarea drapelului României de către autorităţile şi instituţiile publice; arborarea drapelului la sediul primăriilor, consiliilor judeţene şi al prefecturilor în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 2 alin. (3) şi (4) din HR 1157/2001;
f) nearborarea drapelului României pe perioada desfăşurării evenimentelor prevăzute la art. 4 din HG 1157/2001; arborarea drapelelor altor state , atât la sediul primăriilor, în alte locuri publice , respectiv în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sălile de protocol și de festivități, conform prevederilor art.6 din HG 1157/2001.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să dispuneți măsurile legale pentru respectarea legislației în materie la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din județ”, se arată în finalul circularei semnată de prefectul Jean-Adrian Andrei.

∗∗∗

La ultimul Congres, din aprilie, UDMR, „în calitate de reprezentant legitim al comunității maghiare în Parlamentul României” a adoptat cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind simbolurile naționale ale comunității maghiare din țara noastră, potrivit căreia steagul roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc.

„Comunitatea maghiară din România este parte integrantă a națiunii maghiare, prin urmare își asumă simbolurile și însemnele acesteia, dar dispune și de simboluri proprii. Temeliile principale ale identității noastre naționale sunt acele simboluri care disting națiunea maghiară, și în cadrul acesteia pe maghiarii din Transilvania de alte națiuni și prezintă, într-un mod unic, particularitățile maghiarilor pentru întreaga lume”, se arată în deschiderea hotărârii UDMR.

Daniela MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Deși suntem în secolul XXI, se pare că maghiarii din România (conducătorii lor), au rămas blocați în teoria etnicistă a Evului Mediu! Încă nu au auzit de cetățenie -română, ungară, slovacă, ori de cetățenie europeană. Păcat. Între ei sunt și mulți oameni cu mult bun simț, pe care îi respect în mod sincer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.