Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea inundaţiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea inundaţiilor
Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea inundaţiilor

Prefectul atenţionează primarii să ia măsuri pentru prevenirea inundaţiilor

Meteorologii au anunţat încălzirea vremii în următoarele zile. Vestea bună este că vom avea parte de un sfârşit de săptămână plăcut. Dar nu trebuie exclus pericolul inundaţiilor, iar prefectul Jean-Adrian Andrei solicită vigilenţă din partea primarilor şi măsuri pentru prevenirea revărsării apelor

Între altele, primarii sunt atenţionaţi să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, pentru îndepărtarea materialului lemnos existent pe cursul formaţiunilor torenţiale şi curăţarea albiilor râurilor/pâraielor de rumeguş şi deşeuri menajere, în special în zona podurilor şi podeţelor, precum şi pentru evitarea  producerii de zăpoare, care ar putea duce la blocarea cursului normal al apei.

Edilii sunt atenţionaţi să instruiască şi să menţină în alertă serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, astfel încât „să poată acţiona în regim de urgenţă, în caz de producere de inundaţii”.

„Având în vedere prognoza meteorologică pentru perioada imediat următoare, care este caracterizată printr-un regim termic cu valori mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, se impune luarea de măsuri şi întreprinderea de acţiuni specifice pentru prevenirea, diminuarea şi gestionarea unor eventuale pagube produse de inundaţii”, a specificat prefectul judeţului Harghita în adresa înaintată primarilor din judeţ.

De asemenea, primarilor li se cere să supravegheze permanent zonele critice de pe cursurile de apă, să efectueze verificarea tehnică a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, să monitorizeze micile acumulări şi să ia toate măsurile ce se impun pentru evitarea incidentelor şi accidentelor la acestea.

Nu în ultimul rând, edililor li se atrage atenţia să asigure stocuri minime de materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor.

„Primăriile au obligativitatea legală de a lua aceste măsuri, în favoarea populaţiei şi de prevenire a situaţiilor care ar putea apărea în cazul inacţiunilor şi a nerespectării dispoziţiilor legale, mai ales că situaţia meteo o impune”, a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, ieri, că prin ISU se monitorizează permanent situaţia operativă înregistrată la nivel judeţean, pentru a se asigura „un răspuns rapid în cazul producerii de inundaţii care să afecteze populaţia”. „Pompierii militari din cadrul celor şase subunităţi de intervenţie monitorizează şi cursurile de apă, în cadrul recunoaşterilor din teren, pentru asigurarea intervenţiei imediate în sprijinul comunităţilor care pot fi afectate”, a adăugat Alina Ciubotariu.

Specialiştii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu spun că în zilele care urmează vom avea parte de temperaturi uşor mai ridicate faţă de normalul perioadei, dar şi de ceaţă.

„Temperaturile cresc treptat, de la o zi la alta în Transilvania, vor fi uşor mai ridicate decât cele normale, cu maxime pozitive, până luni, când va fi ziua cea mai caldă şi încep să cadă precipitaţii.  După aceea ne aşteptăm ca vremea să se răcească uşor, ajungându-se la valori termice normale pentru această perioadă. În Harghita, în depresiunile intramontane vor fi şi zile cu ceaţă”, a conchis meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.