Precizări ale primarului Topliței cu privire la articolul „Funcţionari din Topliţa, bănuiţi de delapidare, cu un prejudiciu de aproximativ 400.000 lei” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Precizări ale primarului Topliței cu privire la articolul „Funcţionari din Topliţa, bănuiţi de delapidare, cu un prejudiciu de aproximativ 400.000 lei”
Precizări ale primarului Topliței cu privire la articolul „Funcţionari din Topliţa, bănuiţi de delapidare, cu un prejudiciu de aproximativ 400.000 lei”

Precizări ale primarului Topliței cu privire la articolul „Funcţionari din Topliţa, bănuiţi de delapidare, cu un prejudiciu de aproximativ 400.000 lei”

Primarul municipiului Toplița, ing. Stelu Platon, a făcut o serie de precizări în legătură cu delapidarea de 400.000 lei de la instituția pe care o conduce. Potrivit acestuia, lipsa banilor a fost descoperită în urma unui audit intern pe care l-a solicitat și care a fost finalizat în data de 10 septembrie (ieri), iar în aceeași zi a fost predat și procuraturii.

Edilul a explicat că, deoarece în 2019 primăria pe care o conduce are cel mai mic buget din ultimii 10 ani, în acest an au fost declanșate o serie de analize și măsuri privind bugetul. Iar acestea au început, printre altele, cu verificarea încasărilor.

„În timpul acestor analize, realizate cu toți cei care au responsabilități, am constatat o discordanță dintre veniturile declarate de cei de la taxe și impozite și veniturile contabilizate. Și atunci am solicitat să se facă o verificare, să vedem despre ce e vorba. Și s-a constatat că lipsește o sumă de bani. În acel moment am dat ordin pentru efectuarea unui audit intern, pentru că noi avem angajat un auditor intern, subordonat doar ordonatorului principal de credite, adică primarului. Acest audit intern s-a declanșat în august și a fost încheiat în 10 septembrie”, a spus primarul.

În urma acestui audit s-a constatat că s-au furat, lipsesc 491.000 lei.

„În momentul în care am avut auditul înregistrat, semnat, noi conform legii l-am depus la Procuratură, pentru că aici este vorba de infracțiune și nu de altceva. Sigur, de aici încolo organele competente își vor face treaba”, a declarat, astăzi, edilul.

Ing. Stelu Platon a afirmat că s-a descoperit o singură persoană suspectă că și-a însușit cei 491.000 lei – casierul-colector. „Pentru că în cazul primăriei există mai mulți casieri-încasatori și aceștia au predat banii, cum rezultă din audit, acestui casier, care nu i-a mai predat pe toți la trezorerie, ci și i-a însușit”, a spus primarul.

„Am citit și comunicatul Poliției Române și e oarecum tendențios și lipsit de conținutul pe care vi l-am spus”, a precizat primarul municipiului Toplița.

Tot în 10 septembrie, când s-a finalizat auditul, acesta a fost introdus în circuitul serviciilor din primărie pentru măsurile asiguratorii, „pentru că noi până la urmă trebuie să și recuperăm acești bani”.

Principalul suspect, angajat la casieria Toplița, a fost transferat săptămâna trecută la alt compartiment în urma descoperirii prejudiciului.

xxx

Reamintim că, potrivit Biroului de presă din cadrul IPJ Harghita, în data de 9 septembrie a.c. șeful Poliției Municipiului Toplița s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai mulţi funcționari din cadrul unei instituţii publice din localitate sunt bănuiţi de comiterea unor infracţiuni de delapidare şi fals intelectual. Conform acestei surse, în urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2016 – august 2019, persoanele suspecte aveau ca atribuţii de serviciu încasarea şi gestionarea unor sume reprezentând anumite obligaţii fiscale, iar o parte din banii încasaţi şi i-au însuşit, după care i-ar fi utilizat în interes propriu. Mai mult, pentru ascunderea activităţii infracţionale, suspecţii ar fi falsificat documentele contabile primare. (Șt. P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.