Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

POR 2014-2020: În Harghita, în prezent sunt în implementare 99 de proiecte în valoare de 740 milioane lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » POR 2014-2020: În Harghita, în prezent sunt în implementare 99 de proiecte în valoare de 740 milioane lei
POR 2014-2020: În Harghita, în prezent sunt în implementare 99 de proiecte în valoare de 740 milioane lei

POR 2014-2020: În Harghita, în prezent sunt în implementare 99 de proiecte în valoare de 740 milioane lei

  • Până în momentul de faţă au fost atrase în judeţ fonduri europene de peste 300 de milioane de lei
  • Principalele probleme întâmpinate în implementarea proiectelor accesate prin POR 2014-2020

Programul Operaţional Regional 2014-2020 îşi propune ca obiectiv general creşterea competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să îşi poată gestiona în mod eficient resursele şi să îşi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic. POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii, în perioada 2014-2020.

Termenul până la care pot fi implementate proiectele accesate prin POR 2014-2020 este 31 decembrie 2023. În aceste condiţii, am dorit să aflăm care este situaţia la nivelul judeţului Harghita, care sunt problemele întâmpinate în implementarea proiectelor, dacă sunt cazuri în care acestea nu pot fi finalizate etc., sens în care ne-am adresat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Conform informaţiilor furnizate de ADR Centru, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Harghita au fost semnate 203 contracte de finanţare în valoare totală de peste un miliard lei. Din acestea, în momentul de faţă 99 de proiecte sunt în faza de implementare şi au o valoare a sumei solicitate de 739,61 milioane lei.

„ADR Centru coordonează procesul de planificare şi programare a dezvoltării la nivel regional, cu accent pe investiţiile în infrastructură şi în domeniul urban, având, în acelaşi timp, rolul de Organism Intermediar pentru derularea fondurilor nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 la nivelul celor 6 judeţe (n.n. – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) ce fac parte din Regiunea Centru. În acelaşi timp, pentru perioada 2021-2027, ADR Centru a fost desemnată prin lege ca Autoritate de Management pentru următorul Program Operaţional Regional 2021-2027 dedicat şi realizat exclusiv la nivelul Regiunii Centru, program care va avea alocare şi priorităţi regionale specifice de finanţare şi dezvoltare pentru toate judeţele Regiunii. La momentul actual gestionăm proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care sunt încă în derulare. Proiectele contractate pentru perioada 2014-2020 asigură absorbţia de fonduri europene pentru dezvoltarea economico-socială a întregii regiuni. În esenţă, este vorba de peste 1.100 proiecte, a căror valoare totală este de peste 1,7 miliarde euro şi prin care se creează sau se menţin în activitate peste 30.000 locuri de muncă”, arată ADR Centru într-un răspuns la solicitarea noastră, semnat de directorul general al instituţiei, Simion Creţu.

Probleme privind achiziţia proiectelor tehnice şi a lucrărilor necesare (nedepunere oferte, contestaţii, proceduri anulate etc.), printre motivele care au generat întârzieri

Ţinând cont de evoluţiile economice din ultima perioadă, am dorit să aflăm dacă în judeţul Harghita există proiecte care au progrese fizice sub 10% şi care sunt cauzele care au dus la această situaţie.

„În acest moment există în judeţul Harghita proiecte care au progres fizic sub 10%. Subliniem că unele proiecte au fost contractate în ultima perioadă, după jumătatea anului 2021, deci existenţa progresului fizic sub 10% este mai mult decât justificată. Pentru o parte din aceste proiecte se înregistrează întârzieri în implementare faţă de graficele estimate iniţial, dar ADR Centru colaborează cu beneficiarii pentru recuperarea acestor întârzieri şi finalizarea cu succes a tuturor proiectelor contractate, până la 31.12.2023. Principalele motive pentru care au apărut riscuri privind nefinalizarea la termen constau în: pandemia de coronavirus, contracţia economică globală şi naţională, care a diminuat resursele beneficiarilor în ceea ce priveşte sumele pentru cofinanţarea proiectelor şi probleme întâmpinate în procesul de implementare, referitoare la achiziţia proiectelor tehnice şi a lucrărilor necesare (nedepunere oferte, contestaţii, proceduri anulate etc.). La aceste motive, în ultima perioadă s-a adăugat şi criza economică, ce a generat inflaţie şi creşterea preţurilor la materii prime şi materiale”, au informat reprezentanţii ADR Centru.

Conform sursei citate, până în prezent în judeţul Harghita au fost finalizate 97 de proiecte, al căror grad de absorbţie depăşeşte 98%. „Diferenţa până la suma integrală o reprezintă economiile realizate în proiecte, cea mai mare parte dintre acestea fiind din mediul privat. Pentru cele 99 proiecte aflate în implementare, gradul de absorbţie este de 23,6%. Cumulat, până în acest moment, în judeţul Harghita au fost atrase fonduri europene în valoare de peste 300 milioane lei”.

Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, în momentul de faţă sunt 24 de proiecte a căror perioadă de implementare este 31 decembrie 2023, când este finalul perioadei de programare 2014-2020.

Şapte proiecte contractate au fost reziliate

În total, în actualul exerciţiu financiar, în Harghita au fost reziliate 7 proiecte contractate. „Dintre acestea 4 au fost din mediul privat, care au fost reziliate din lipsă de fonduri ale beneficiarilor şi din cauza apariţiei unor probleme tehnice care nu au putut fi rezolvate de solicitanţii de finanţare. Subliniem că 3 proiecte din domeniul reabilitării energetice a blocurilor de locuinţe au fost reziliate datorită schimbării condiţiilor de finanţare şi respectivele cereri au fost actualizate şi redepuse, fiind acum în proces de implementare”.

Principalele probleme care afectează implementarea proiectelor la nivelul judeţului Harghita

Am dorit să aflăm care au fost principalele probleme care afectează implementarea proiectelor depuse prin POR 2014-2020 în judeţul Harghita. Potrivit ADR Centru,situaţia din Harghita nu este singulară, ci este similară cu problemele întâmpinate în general în Regiunea Centru, dar şi la nivel naţional. „În principal, alături de beneficiarii de finanţare, activitatea noastră procedurată se adaptează la realităţile socio-economice, învăţăm unii de la alţii şi folosim toate experienţele pozitive, pentru stabilirea unui cadru de lucru cât mai cuprinzător, care să poată contracara, limita sau anticipa cât mai multe situaţii. În ceea ce priveşte procedurile de lucru dintre ADR Centru şi beneficiarii în implementarea proiectelor, acestea sunt clare şi feed-back-ul beneficiarilor este pozitiv, referitor la modul de colaborare pentru susţinerea implementării proiectelor. Considerăm în continuare că unele probleme în implementarea proiectelor se vor datora, ca şi în perioada precedentă, 2007-2013, abordării necorespunzătoare a aspectelor privind achiziţiile publice. Dar suntem siguri că fiecare beneficiar va respecta legea, va încerca să se încadreze în timp, ne vor solicita puncte de vedere şi vom încerca să clarificăm cât mai multe aspecte, în aşa fel încât să facilităm procesul de implementare al unui proiect. ADR Centru a menţinut o corespondenţă activă cu beneficiarii şi cu AMPOR 2014-2020, din cadrul MDLPA, pentru soluţionarea problemelor sau pentru simplificarea procedurilor, unde a fost posibil”, arată reprezentanţii ADR Centru.

În ceea ce priveşte implementarea proiectelor cu finanţare REGIO 2014-2020, „pe lângă întârzierea clară a lansării şi contractării proiectelor, precum şi din cauza unor aspecte legislative în domeniul achiziţiilor publice, care nu ţin de activitatea ADR Centru, un aspect care influenţează implementarea proiectelor este legat de tipul de beneficiar ce accesează finanţarea”. „Dintre categoriile de beneficiari, cei care au bugetul cel mai mare contractat din program, respectiv peste 85% din fondurile programului, sunt Autorităţile Publice Locale, primăriile şi consiliile judeţene. Aici apar proceduri complexe de achiziţii publice de organizat şi criterii specifice de respectat, aspecte complexe privind proprietatea obiectivelor unde se realizează investiţii, iar implementarea acestor proiecte durează ani de zile. Mediul privat şi proiectele din mediul de afaceri sunt în mare parte finalizate sau, în urma relansării unor linii de finanţare în 2019-2020, în curs de implementare”, precizează ADR Centru.

Concret, principalele probleme de implementare a proiectelor finanţate prin POR 2014-2020, în toată Regiunea Centru, au fost: r întârzieri în derularea procedurilor de achiziţii şi încheierea contractelor; r modificări ale proiectelor tehnice datorate neconcordanţelor cu realitatea din teren; r întârzieri în execuţie datorate neînţelegerilor dintre firma de construcţii şi proiectant, respectiv beneficiar; r modificări legislative care implică modificarea contractelor de achiziţie şi implicit întârzieri în implementare (OUG 114/2018 – majorarea salariului minim în construcţii).

De asemenea, creşterea substanţială a preţurilor materialelor de construcţii a fost o altă problemă, însă acest aspect a fost reglementat la nivel legislativ, prin ajustarea preţurilor aferente materialelor de construcţii pentru contractele de achiziţie publică.

O altă deficienţă constatată de reprezentaţii ADR Centru este „capacitatea administrativă redusă în cazul unor beneficiari publici, respectiv un număr mare de proiecte semnate spre finanţare raportat la numărul personalului disponibil şi implicat în cadrul organizaţiei pentru implementarea tuturor proiectelor”.

„În ultima perioadă, datorită contextului socio-economic inflaţionist au apărut probleme ca lipsa resurselor financiare pentru contribuţia proprie şi greutăţi cu activitatea proiectanţilor sau executanţilor de lucrări”, mai precizează ADR Centru.

Harghita, printre primele trei judeţe în Regiunea Centru într-un top al proiectelor contractate

O altă întrebare adresată ADR Centru a fost pe ce loc se află Harghita comparativ cu celelalte judeţe din Regiunea Centru. Reprezentanţii ADR Centru au punctat că agenţia nu întocmeşte statistici comparative între judeţe, care oricum s-ar schimba în mai puţin de 30 de zile. „Procesul absorbţiei de fonduri este evolutiv şi, până la finalul anului 2023, orice predicţie sau clasament poate fi răsturnat în mai puţin de 30 zile, după definitivarea cererilor de rambursare dintr-un judeţ sau altul. Subliniem că în judeţul Harghita au fost contractate mai multe cereri de finanţare decât în alte judeţe, situaţiile indicând că pe primele trei locuri din regiunea noastră, cu un număr de peste 200 proiecte contractate, sunt judeţele Braşov, Mureş şi Harghita. Mai important este domeniul proiectelor încheiate, judeţul Harghita având 42% din numărul total al proiectelor finalizate din mediul public şi mai mult de 30% din proiectele finalizate ale mediului privat”, a conchis ADR Centru în răspunsul semnat de directorul general al instituţiei, Simion Creţu.

(Într-un număr viitor vom detalia situaţia fondurilor şi proiectelor contractate în judeţul Harghita în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, în urma informaţiilor transmise de OIR PECU Regiunea Centru)

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.