Pompierii harghiteni reamintesc câteva recomandări pentru evitarea unor tragedii în sezonul rece | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 martie 2023
Home » Societate » Pompierii harghiteni reamintesc câteva recomandări pentru evitarea unor tragedii în sezonul rece
Pompierii harghiteni reamintesc câteva recomandări pentru evitarea unor tragedii în sezonul rece

Pompierii harghiteni reamintesc câteva recomandări pentru evitarea unor tragedii în sezonul rece

După incendiul de ieri, din Bilbor, în care o bătrânică de peste 80 de ani și-a pierdut viața, pompierii reamintesc câteva recomandări menite pentru a se evita asemenea tragedii:

  • Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, sau nesupravegheate;
  • Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

De asemenea, trebuie conştientizate riscurile utilizării mijloacelor de încălzire şi a instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii. Verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Pompierii militari harghiteni adresează rugămintea ca, în momentul izbucnirii unui incendiu, să vă autoevacuaţi urgent din clădire (casă, apartament, bloc, birou etc.), iar în situaţia în care există şi alte persoane în construcţia afectată de incendiu, să le evacuaţi ori să vă asiguraţi că se autoevacuează. În niciun caz, să nu încercaţi să îl stingeţi dacă astfel vă periclitaţi sănătatea ori viaţa şi să nu vă întoarceţi după bunuri pe care le consideraţi de valoare: viaţa dumneavoastră este nepreţuită!

***

Un alt incendiu a cărui cauză probabilă a constituit-o coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, a izbucnit astăzi dimineaţă, în jurul orei 05:00, în dormitorul unei locuinţe din localitatea Moglăneşti, municipiul Topliţa. La locul producerii evenimentului au fost mobilizate de urgenţă echipajele Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa, care au stins incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor la acoperişul casei şi limitând pagubele la aproximativ 10 metri pătraţi din peretele de lemn din spatele hornului.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.