Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poliţiştii harghiteni recomandă maximă prudenţă în legătură cu câştigurile rapide promise pe Internet | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Economic » Poliţiştii harghiteni recomandă maximă prudenţă în legătură cu câştigurile rapide promise pe Internet
Poliţiştii harghiteni recomandă maximă prudenţă în legătură cu câştigurile rapide promise pe Internet

Poliţiştii harghiteni recomandă maximă prudenţă în legătură cu câştigurile rapide promise pe Internet

  • În ultima perioadă au apărut noi platforme care se folosesc de numele unor companii cunoscute şi îi ademenesc pe doritorii de câştiguri substanţiale rapide să investească în acţiuni sau monede virtuale

Poliţiştii harghiteni atrag din nou atenţia locuitorilor judeţului asupra riscurilor existente în cazul accesării diferitelor platforme de pe Internet, prin intermediul cărora sunt promise câştiguri financiare rapide substanţiale, fiind şi în Harghita mai multe persoane care au pierdut importante sume de bani după ce au căzut în plasa unor escroci deghizaţi în analişti financiari.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a informat, printr-un comunicat, că au apărut diverse platforme care, sub pretextul unor câştiguri financiare substanţiale, prin achiziţionarea şi investirea în acţiuni, obligaţiuni, active financiare sau monede virtuale, solicită plata unor diverse sume de bani. În urma acestor viramente, persoanele dornice de câştiguri substanţiale şi rapide îşi divulgă datele de identitate, ale cardului bancar şi transferă sume de bani importante ajungând la un moment dat să nu poată retrage sumele investite şi să fie victime ale unor fraude.

„Poliţiştii vă informează şi vă recomandă să manifestaţi maximă prudenţă în legătură cu link-urile accesate, pentru a nu cădea victime ale unor fapte de natură penală, dat fiind faptul că în ultima perioadă au apărut noi platforme care promit câştiguri rapide, substanţiale şi care se folosesc de numele unor companii cunoscute şi ale fondatorilor unor astfel de companii, din România sau din străinătate, unele dintre ele fiind listate la bursă, pentru a solicita cetăţenilor să investească în acţiuni sau să tranzacţioneze acţiuni, iar una dintre aceste presupuse companii poartă denumirea de GENOXINVEST/GENOX LTD UK (https://genox.trade) – platformă destinată tranzacţionării de acţiuni”, se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, cele mai cunoscute platforme de acest gen sunt: CERTAINVEST (http://certainvest.io), GISCAPITAL (https://giscapital.co, https://giscapital.word, https://g-c.trade), TRUST LION (https://ltrust.trade, https://trustlion.pro), CLAIR CAPITAL LTD (http://clair.capital, https://clairtrade.pro), MERRICKS INVEST (https://mericksinvest.cc), TRADE UNION (https://trade-union.pro), IMPORT CAPITAL (https://importcapital.co), INFLUX FINANCE (https://influxfinance.pro), METEOR TRADE (https://meteortrade.co, https://meteortrade.pro) şi WIZZ CAPITAL (https://my.wizzcapital.net).

„Mediul virtual a devenit un aspect aproape indispensabil al vieţii contemporane, dar accesul la Internet vine la pachet şi cu anumite riscuri. Astfel, pe lângă facilitarea desfăşurării anumitor activităţi şi metodele de fraudare au devenit din ce în ce mai răspândite şi mai diversificate”, precizează reprezentanţii IPJ Harghita.

Pentru a nu ajunge în situaţia în care să fie înşelaţi şi să îşi piardă banii, poliţiştii harghiteni le recomandă cetăţenilor să nu acceseze link-urile de pe platformele de socializare, prin care sunt promise câştiguri mari de bani într-un scurt interval de timp, să nu comunice cu „reprezentanţii” acestor platforme care se autoproclamă „analişti financiari”, indiferent de insistenţa lor şi de presiunile pe care le fac asupra potenţialelor victime pentru a le determina să investească, să se informeze în legătură cu „platforma de tranzacţionare” înainte de a porni o asemenea investiţie, o simplă accesare a motoarelor de căutare fiind de ajutor pentru a se putea face diferenţa între o companie reală şi una fictivă, iar în plus pot fi găsite şi relatări ale victimelor înşelăciunilor.

De asemenea, este important să nu se transmită date personale, informaţii despre conturile bancare, copii ale documentelor personale, carduri bancare sau orice alte acte, iar cererea din partea „analiştilor financiari” privind instalarea şi utilizarea unor aplicaţii (de ex. AnyDesk) este primul semn de suspiciune care ar trebui să ridice întrebări în legătură cu platforma în cauză. Prin instalarea acestei aplicaţii se cedează acestor persoane accesul la datele din telefoanele, tabletele sau laptopurile victimelor. Cetăţenilor li se recomandă să nu se încreadă în câştigurile promise, precum 20% pe zi sau 15% într-o săptămână, întrucât reprezintă doar un mijloc prin care persoanele vătămate sunt atrase să investească, aceste marje de câştig fiind aproape imposibile.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Harghita, chiar dacă „analiştii financiari” prezintă interfeţe ale „contului” victimelor unde le sunt ilustrate „câştigurile”, acestea sunt false şi sunt menite doar să le inducă şi menţine în eroare pentru a le păcăli să investească mai departe. Întreaga schemă va ieşi la iveală în momentul în care persoanele vizate de escroci vor dori să retragă acele „profituri” şi vor constata că trebuie să le vireze din nou sume de bani pentru comisioane, taxe de retragere sau penalizări, ajungând într-un final doar să-i alimenteze cu bani, fără a putea retrage vreo sumă.

Nu este pentru prima oară când poliţiştii harghiteni trag un astfel de semnal de alarmă. Anul trecut, mai mulţi harghiteni au rămas cu conturile goale şi s-au ales şi cu datorii la bănci sau cunoştinţe, după ce au căzut în plasa unor astfel de escroci, crezând că se vor îmbogăţi rapid dacă investesc în acţiuni sau criptomonede, prejudiciul fiind în unele cazuri şi de peste 100.000 de lei. (Emil G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.