Ploi torențiale, viituri și zeci de gospodării inundate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 22 septembrie 2023
Home » Societate » Ploi torențiale, viituri și zeci de gospodării inundate
Ploi torențiale, viituri și zeci de gospodării inundate

Ploi torențiale, viituri și zeci de gospodării inundate

Avertizarea meteorologică COD ROȘU de averse torențiale și vijelii emisă de Administrația Națională de Meteorologie avea să se concretizeze în jurul orei 17:00 în zona de nord a județului Harghita, unde o rupere de nori, ce a cumulat 40-60 de litri pe metrul pătrat, a făcut ravagii în localitățile Corbu și Tulgheș, unde s-au format torenți rapizi pe versanți și viituri pe pâraiele Argintăria Sat și Bărăsău.

„E jale aici la noi, în centrul localității sunt inundate peste 10 gospodării, iar pe pâraiele adiacente alte cel puțin 10 gospodării, apa măsoară peste 50 de centimetri înălțime și a intrat în pivnițe și în case. Numărul gospodăriilor inundate este cu sigurață mai mare, dar nu putem spune acum o cifră exactă, evaluarea fiind în curs. Avem probleme și la cimitirul din localitate, unde apa a trecut peste morminte. În jur de 45 de minute a plouat torențial și a făcut prăpăd”, a declarat primarul Romeo Țepeș–Focșa. Prefectul județului Harghita, Szabó Zsolt, se află în zona de nord, alături de autoritățile locale și de locuitorii afectați de inundații.

În zonă intervin pentru evacuarea apei echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu cu o autospecială și o motopompă, SVSU Corbu cu 2 motopompe transportabile, 2 utilaje și SVSU Borsec cu 2 motopompe.

Inundații s-au produs și la Tulgheș, unde SVSU intervine pentru evacuarea apei din casele și pivnițele inundate cu 2 motopompe și un utilaj. Aici membrii serviciului voluntar au evacuat o femeie cu doi copii din casa inundată și i-au cazat la sala de sport din localitate.

În comuna Bilbor o stradă a fost inundată, apa intrând în curțile adiacente.

Inundații s-au produs, miercuri după-amiază și în localitatea Eghersec, iar comuna Ciucsângeorgiu este afectată parțial de întreruperea curentului electric, 107 consumatori fiind nealimentați cu energie electrică, iar 10 posturi de transformare și o linie de medie tensiune au fost deteriorate.(D. Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.