Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre Planurile noii administraţii topliţene (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre
Planurile noii administraţii topliţene (II)
<h5><i>De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre</i></h5> Planurile noii administraţii topliţene (II)

De vorbă cu Ciprian Rugină, administrator public, despre
Planurile noii administraţii topliţene (II)

După ce în prima parte a discuţiei cu Ciprian Rugină am vorbit despre principalele proiecte din sănătate, infrastructură (partea de canalizare) şi digitalizare, acum vom continua cu învăţământul, turismul şi activităţile de tineret.

O şcoală, un laborator

Administratorul public al municipiului Topliţa, Ciprian Rugină,spunea că în acest an primăria are în vedere demararea unui program intitulat O şcoală, un laborator. În cadrul acestuia, care se va desfăşura anual, fiecare şcoală va primi bani pentru dotarea completă a unui laborator, fiind la alegerea instituţiei de învăţământ dacă va opta pentru unul de biologie, de chimie, de română sau altă materie. „Vor trebui să vină cu devizele, să vedem clar cât costă (duşumea, zugrăvit, mobilier, material didactic) şi anul acesta fiecare şcoală va trebui să aibă dotat, de la zero, un laborator”, spunea Ciprian Rugină.

L-am întrebat şi dacă şcolile au laboranţi, pentru că acest personal este esenţial în cazul unui laborator de chimie ori biologie. „Aici ţine strict de managementul şcolii şi de organigrama pe care o au la dispoziţie – răspundea acesta. Dar, ca materiale didactice şi ca loc de desfăşurare a unei materii care are nevoie de un laborator, acesta trebuie pus la punct. Şi aşa, în fiecare an, fără nici o problemă, putem cuprinde în buget (n.n. – sumele necesare)”.

Peste 270 de mii de lei pentru bursele şcolare

În acest an, Topliţa a primit 138.000 de lei pentru bursele şcolare, iar consiliul local a dublat suma, astfel că s-a ajuns la aproape 280.000 de lei. Existând bani, va rămâne la atitudinea şcolilor să stabilească criteriile pe baza cărora se vor acorda aceste burse, însă, sublinia administratorul public, bursele sociale vor fi prioritare; „restul – valoarea şi numărul burselor – în funcţie de note, de rezultate, ei vor trebui să decidă”.

Pârtie de schi în Munţii Călimani?

În vara anului trecut scriam pentru prima dată despre intenţia municipalităţii Topliţa de a amenaja o pârtie de schi în zona Călimani. Odată cu votarea bugetului pe acest an, subiectul a fost repus pe masă.

„Este – spunea Ciprian Rugină – o continuă discuţie, dacă este sau nu este fezabilă o pârtie de schi în Munţii Călimani, pentru că unii spun nu, alţii spun da, fiecare în funcţie de cât a străbătut Munţii Călimani. Dar trebuie să vină nişte specialişti şi să spună da, există locaţia pe unitatea administrativ-teritorială Topliţa unde s-ar preta o pârtie de schi şi după aceea trebuie făcut un studiu economic: ce ar însemna ca investiţie, ce ar însemna ca ajutor pentru Topliţa pentru dezvoltarea turismului.

(…) Am înţeles, zona Banffy e o zonă turistică istorică, dar nu e suficient. Ar trebui în toată zona Topliţei să fie diverse puncte de atracţie”.

Locuri de joacă, un club pentru topliţenii de toate vârstele şi un consiliu al elevilor

Un alt proiect propus de către municipalitate are în vedere locurile de joacă. Pentru că actualele locuri de joacă sunt degradate şi reprezintă un pericol pentru copii, vor trebuie dezafectate. Însă această acţiune, arăta administratorul public, va merge mână în mână cu identificarea de spaţii verzi. „Multe dintre ele (locurile de joacă) cred că vor trebui relocate, pentru că sunt poziţionate chiar lângă străzi şi e periculos să laşi un copil de 3-4 ani acolo”.

Unde vor fi amplasate noile locuri de joacă? „Vom vedea unde le vom amplasa”; însă, dădea asigurări Ciprian Rugină, „clar, vor fi în siguranţă”.

Tot pentru tineret se doreşte identificarea unui teren (fie dintre cele proprii ale primăriei, fie să fie achiziţionat unul) pe care să se amenajeze un parc cu rampe pentru pasionaţii de skateboard, de BMX şi role.

„Aici trebuie suprafaţă importantă. Acesta va fi un proiect care, sper, în următorii ani de zile să ajungem să-l punem la punct. Din păcate, acum tinerii practică aceste sporturi ori printre blocuri, ori pe platoul de la Casa de Cultură, unde li s-au cam interzis în ultima vreme”, arăta reprezentantul primăriei.

Tot în atenţia tinerilor se află şi intenţia de înfiinţare a unui Consiliu Local al Elevilor. Acesta ar urma să cuprindă 17 elevi (câţi consilieri locali sunt), chiar şi un aşa-zis primar şi secretar, iar lunar să se facă şedinţe, ocazie cu care să fie auzite dorinţele lor, pentru că „se tot spune pentru copii, pentru copii, dar pe ei nu-i întreabă nimeni”.

Ce copii ar face parte din acest consiliu?

„La şcolile generale – preciza Ciprian Rugină – cei pe care am putea să-i implicăm şi să-i includem în regulament vor fi cei de clasa a VIII-a, care să-i reprezinte pe toţi cei care sunt în şcolile generale. Cei de liceu, IX-XII. Asta e clar. La procedura de desemnare, de alegere, lucrăm. Dar vrem să pornim cât mai curând şi să le dăm voie să vorbească cât mai deschis şi într-un cadru cât de cât oficial”.

Primăria municipiului de pe Mureşul Superior doreşte şi realizarea unui club pentru toate vârstele. A fost deja identificată o clădire care să adăpostească acest club, iar acum se lucrează la proiect.

Ce servicii va oferi?

„O să vă zicem atunci când e gata proiectul, pentru că trebuie să vedem spaţiile pentru tineret, spaţiile pentru persoane de vârsta a treia” – răspundea administratorul public al municipiului.

***

În ultima parte a discuţiei cu administratorul public al municipiului Topliţa vom vedea ce se întâmplă cu principalele proiecte începute de vechea administraţie (campusul Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, construirea sălii polivalente), precum şi estimările pentru acest an în privinţa gazului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.