Péter Szijjártó a venit în campanie (și) în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » (Inter)Național » Péter Szijjártó a venit în campanie (și) în Harghita
Péter Szijjártó a venit în campanie (și) în Harghita

Péter Szijjártó a venit în campanie (și) în Harghita

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a fost prezent astăzi în județul Harghita, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o în mai multe localități transilvănene, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare din Ungaria și la care pot participa, în sistem de vot prin corespondență, și etnicii maghiari din România care au dobândit și cetățenia statului vecin.

Șeful diplomației ungare s-a deplasat întâi la Târgu Mureș, de unde a plecat la Sfântu Gheorghe, pentru a se opri apoi și în județul Harghita. Acesta a fost primit, la Șumuleu-Ciuc, de arhiepiscopul Gergely Kovács și de directorul bisericii franciscane, Urbán Erik, după care a depus o coroană de flori la monumentul Siculicidium din comuna Siculeni, răspunzând astfel unei invitații lansate pentru luna trecută de autoritățile locale, dar pe care nu a putut să o onoreze, potrivit afirmațiilor sale, din cauza convocării unei reuniunii extraordinare a miniștrilor de externe din statele membre NATO pe fondul tensiunilor din zona de est a Europei. Péter Szijjártó nu a făcut declarații de presă în Harghita, dar a susținut un scurt discurs în fața monumentului de la Siculeni, neezitând să facă „puțină” campanie electorală partidului Fidesz din care face parte, înaintea alegerilor parlamentare, din 3 aprilie, din Ungaria.

Péter Szijjártó a declarat în localitatea harghiteană că pentru maghiari reprezintă o obligație importantă să își amintească faptul că națiunea maghiară a trecut prin multe provocări în Bazinul Carpatic și a purtat propriile lupte, obținând de multe ori „victorii triumfătoare”, dar și înfrângeri și pierderi dureroase, dar nu și-a cedat niciodată ieftin libertatea. „Nu este întâmplător faptul că printre evenimentele triumfătoare și uneori, din păcate, tragice mai multe au devenit simboluri pentru maghiari. În rândul simbolurilor care prezintă punctele de reper din istoria noastră se află și Siculeni. Acest simbol, Siculeni, ne aduce aminte de cât de crudă poate fi logica imperială care dorește să subordoneze totul sub propria voință, doar pentru că o comunitate își imagina altfel viitorul, se gândește altfel la propria soartă și formulează toate acestea și în mod deschis. Așadar, Siculeniul a devenit un simbol și chiar mai mult un simbol al atitudinii curajoase față de opresiunea crudă imperială. Respect pentru Siculeni, pentru cei din Siculeni și respect pentru eroi! Din cazul Siculeniului putem învăța că în fața voinței imperiale avem șanse să ne opunem cu succes, doar dacă suntem suficient de mulți, dacă suntem suficient de organizați, pentru că altfel nu doar că nu putem să obținem rezultate de pe urma adevărului pe care îl știm, ci putem să pierdem tot pentru ce am luptat atât de mult, patria noastră și libertatea noastră. De aceea, sarcina noastră este acum ca, învățând din evenimentele din 1764, să consolidăm din nou și din nou și să organizăm națiunea noastră, solidaritatea națională și atât de mult încât aspirațiile imperiale ale celor care ne asediază în mod continuu să nu ne poată mătura. Noi am putut să dăinuim, timp de peste 1.000 de ani, în Europa Centrală, respectiv în Bazinul Carpatic, pentru că în momentele importante am fost mereu capabili să fim solidari. În urmă cu puțin mai mult de un deceniu am început o reunificare transfrontalieră a națiunii maghiare. Și atunci am arătat în mod clar că fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar. Acest lucru a fost reflectat și în decizia privind acordarea dublei cetățenii și acest lucru se reflectă și în abordarea politicii naționale maghiare potrivit căreia noi nu vrem să vă spunem de la Budapesta dumneavoastră, comunităților maghiare naționale care trăiesc dincolo de granițe, ce anume este bun pentru dumneavoastră, ci vă întrebăm cum putem să vă ajutăm, cu ce anume vă putem face viața mai bună, iar dacă dumneavoastră oferiți un răspuns la acestea – și oferiți răspunsuri – atunci încercăm să procedăm ca atare”, a afirmat Péter Szijjártó.

Politicianul partidului Fidesz a amintit că peste câteva săptămâni vor fi alegeri în Ungaria, iar națiunea maghiară se va afla din nou în fața unei decizii importante. „Peste câteva săptămâni se va stabili din nou dacă s-a întors epoca aservirii față de voința imperială sau dacă continuăm validarea interesului național, pe care am demarat-o în urmă cu 12 ani. Situația privind luarea unei decizii este așadar clară: ori asta, ori aia, o cale de mijloc poate fi închipuită cu dificultate, cel mai probabil pentru că nu există. Această decizie pe care noi maghiarii o vom lua, în țara mamă, în Bazinul Carpatic și în întreaga lume, va hotărî următoarele decenii ale națiunii maghiare. Următoarele decenii ale națiunii maghiare în țara mamă și următoarele decenii ale națiunii maghiare și în cazul maghiarilor care trăiesc dincolo de granițe. De aceea, vă rog cu mare respect pe dumneavoastră, pe cei care trăiți în Ardeal și în Ținutul Secuiesc, să luați parte la luarea acestei decizii comune. Să luați parte la formarea următoarelor decenii ale patriei noastre. Să fim puternici, să dăm dovadă de unitate, să fim bine organizați, să luăm atitudine lângă interesele națiunii maghiare, pentru ca și eroii de la Siculeni să poată să fie mândri de noi”, a conchis Péter Szijjártó, care a adresat totodată celor prezenți rugămintea de a deveni, prin participarea la vot, parte a „solidarității maghiarilor”.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.