Peste un milion de euro din fonduri Regio pentru refuncţionalizarea parcului şi clădirii Observatorului Astronomic Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 decembrie 2023
Home » Societate » Peste un milion de euro din fonduri Regio pentru refuncţionalizarea parcului şi clădirii Observatorului Astronomic Odorheiu Secuiesc
Peste un milion de euro din fonduri Regio pentru refuncţionalizarea parcului şi clădirii Observatorului Astronomic Odorheiu Secuiesc

Peste un milion de euro din fonduri Regio pentru refuncţionalizarea parcului şi clădirii Observatorului Astronomic Odorheiu Secuiesc

Contractul de finanţare pentru proiectul „Amenajarea zonei verzi Cserehát prin reconversia şi reutilizarea terenului, respectiv refuncţionalizarea clădirii degradate a Observatorului astronomic din municipiul Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita”, cu o valoare totală de peste 5 milioane de lei, a fost semnat joi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul vizează modernizarea unui parc în suprafaţă totală de peste 1,8 hectare şi crearea unei zone publice de agrement şi recreere. Până la finalul lunii februarie 2021, în acest municipiu vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, eco-eficientă şi protectivă, accesibilă publicului larg, se arată într-un comunicat de presă remis de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Concret, prin acest proiect se vor oferi alternative noi pentru petrecerea timpului liber pentru locuitori şi pentru servicii turistice, fiind îmbunătăţit aspectul urban prin reabilitarea şi revalorificarea spaţiilor urbane nefolosite şi degradate, care constituie o rană în peisajul de acum. La finalul proiectului se va realiza un parc de agrement unic în felul lui, denumit Zona verde Cserehát, pe terenul abandonat de lângă construcţiile degradate ale fostului observator astronomic. Zona verde va servi ca loc de recreere pentru locuitorii cartierului rezidenţial Cserehát, precum şi pentru toţi locuitorii municipiului, dar şi pentru turiştii care vizitează oraşul. Prin investiţia propusă va fi desfiinţat terenul degradat si clădirea părăsită a observatorului şi se va crea un parc de agrement valoros, pe o suprafaţă de 18.712 mp, unde va fi realizat, din fonduri proprii, un observator astronomic modern, unic în felul lui”, se arată în document.

Contractul a fost semnat de Gálfi Árpád, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, şi Simion Creţu, director general al ADR Centru.

„Prin acest proiect vom îmbunătăţi aspectul urban al cartierului şi al localităţii, noul parc de agrement asigurând mediul reprezentativ pentru observatorul astronomic amator, care se va construi din fonduri locale. (…) Cum pe o rază de 100 km faţă de municipiul Odorheiu Secuiesc nu se află nici un centru astronomic, nici un planetariu sau parc meteorologic public, considerăm că utilizăm în mod creativ resurse locale, pe lângă fondurile europene, pentru înfiinţarea unei structuri de acest gen, cu impact pozitiv asupra dezvoltării regionale”, a declarat primarul Gálfi Árpád, conform sursei citate.

Valoarea totală a proiectului este de 5.084.048,81 lei, din care 4.350.388,82 lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR şi bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, adică 963.989,63 euro), diferenţa fiind reprezentantă de contribuţia beneficiarului, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, la cheltuielile eligibile şi în special la cele neeligibile, pentru construcţia noului observator astronomic. Proiectul se va finaliza în data de 28 februarie 2021.

„Este cel de-al şaselea proiect pe care îl semnăm pe această prioritate de investiţii la nivel regional, iar valoarea totală a cererilor de finanţare depăşeşte 30 milioane de lei. Mai este încă un proiect în faza precontractuală şi considerăm că vom atrage cea mai mare parte a fondurilor destinate îmbunătăţirii mediului urban. Vorbind despre municipiul Odorheiu Secuiesc, vorbim despre o localitate care se dezvoltă mai repede decât media oraşelor din estul Regiunii Centru. (…) Prin această iniţiativă, edilii doresc să ofere noi posibilităţi de petrecere a timpului liber localnicilor şi turiştilor”, a declarat, printre altele, Simion Creţu, director general al ADR Centru, citat în document.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiţii 5.2, care urmăreşte revitalizarea oraşelor, regenerarea şi decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.