Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste patru ani, 4,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor fi livrate Ungariei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Peste patru ani, 4,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor fi livrate Ungariei
Peste patru ani, 4,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor fi livrate Ungariei

Peste patru ani, 4,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor fi livrate Ungariei

Întâlnirile lui Dragnea, Meleşcanu şi Tăriceanu cu Péter Sijjártó – mascate într-o perdea de fum de către oficialii români

Începând din anul 2022, mari cantităţi de gaze naturale extrase din Marea Neagră vor putea fi livrate Ungariei. Firmele ungare şi-au rezervat deja întreaga capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an a conductei de aprovizionare care leagă România de Ungaria.

România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat luni la Bucureşti de miniştrii de Externe din cele două ţări, Péter Szijjártó şi Teodor Meleşcanu, informează agenţia ungară de presă MTI.

„Aceasta este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia”, a spus Péter Szijjártó, care a adăugat că acest acord de cooperare reprezintă un progres istoric pentru asigurarea securităţii energetice a Ungariei.

Potrivit oficialului ungar, partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea a 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an în 2020, urmând ca această capacitate să fie majorată până la 4,4 miliarde metri cubi în 2022, astfel încât partea maghiară să poată achiziţiona 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an din cel extras de ExxonMobil şi OMV.

„Guvernul Ungariei a decis să construiască tronsonul de conductă care lipseşte între hub-ul central de distribuţie de la Varosfold şi Vecses, în apropiere de Budapesta, unde se termină gazoductul dintre Slovacia şi Ungaria. Odată cu această legătură, coridorul de gaze nord-sud, o facilitate crucială pentru securitatea naţională în Centrul Europei va fi finalizată”, a spus Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de Externe a mai spus că România şi Ungaria au decis că prima linie de tren de mare viteză din regiune ar trebui să facă legătura între Budapesta şi Cluj-Napoca. Guvernul ungar a alocat un miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru realizarea studiului de fezabilitate cu privire la acest proiect, a informat Szijjártó, care a adăugat că Ungaria nu se opune planurilor României de a extinde această linie de tren de mare viteză până la Bucureşti.

De asemenea, Péter Szijjártó a informat că România şi Ungaria au decis ca două din cele 10 puncte temporare de trecere a frontierei să fie transformate în facilităţi permanente care să funcţioneze non-stop.

Interesant este că, deşi evenimentul a avut loc în ţara noastră, toate detaliile acestei tranzacţii au venit pe filiera agenţiei ungare de presă MTI, ministerul nostru de Externe fiind la fel de surd la dorinţa de transparenţă a cetăţenilor români pe cât de surd este ministrul nostru de Externe la 77 de ani. MAE român a dat un comunicat de presă în limba de polistiren expandat a anilor ’90 în care nu se spune nici măcar că s-a semnat acest acord economic.

Tot din declaraţiile lui Péter Szijjártó date MTI aflăm că „Guvernul maghiar urmăreşte cu atenţie sporită procesul de reînfiinţare al liceului romano-catolic din Târgu Mureş şi are încredere în promisiunea liderului coaliţiei politice de la Bucureşti, domnul Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, că Guvernul român se va ţine de promisiuni”.

Szijjártó a făcut aceste declaraţii luni, după ce a avut întâlniri cu şefii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu. Szijjártó, cunoscut pentru că le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile de Ziua României, ar fi insistat puternic pentru o întâlnire cu Meleşcanu, dat fiind că avea stabilită o întâlnire cu şeful PSD, Liviu Dragnea, potrivit unor surse politice.

Reamintim că Liviu Dragnea a declarat în septembrie anul trecut că l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe premierul maghiar Viktor Orbán că „situaţia liceului catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată prin HG sau lege”, dar despre întâlnirea şi promisiunile făcute luni se păstrează o deplină tăcere atât la Camera Deputaţilor, cât şi la PSD.

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. De acord cu vânzarea de gaz doar cu condiția ca România să-și asigure necesarul ei – pentru industrie și pentru energie electrică. Ungaria are voie să exporte gazul cumpărat de la noi? Ce a primit România la schimb?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.