Peste o mie de operaţiuni vamale de import, în semestrul I, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Economic » Peste o mie de operaţiuni vamale de import, în semestrul I, în Harghita
Peste o mie de operaţiuni vamale de import, în semestrul I, în Harghita

Peste o mie de operaţiuni vamale de import, în semestrul I, în Harghita

Peste 1.800 de operaţiuni vamale au fost înregistrate la Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita, în prima jumătate a acestui an, cele mai multe dintre acestea fiind operaţiuni de import.

Potrivit unui raport de activitate prezentat de BVI Harghita în cadrul şedinţei de ieri a colegiului prefectural, dintre cele 1.842 de operaţiuni vamale înregistrate în semestrul I, 1.092 au fost de import. Au fost importate, în principal, maşini agricole şi autovehicule din Elveţia şi Regatul Unit al Marii Britanii, hârtie şi cartoane din Serbia, Federaţia Rusă şi Ucraina, cărbune din lemn, pal melaminat şi cherestea răşinoase din Ucraina, aţă de cusut din Turcia, Maroc şi India, fire sintetice din China, India, Thailanda, Turcia şi Tunisia, radiatoare din tablă pentru încălzire centrală din Serbia şi Turcia, echipamente frigorifice din Ucraina şi Turcia, suplimente alimentare din Statele Unite ale Americii, anvelope din cauciuc pentru autocamioane din Thailanda, India şi Coreea, articole de uz gospodăresc din China, mobilier din lemn din Ucraina, China şi Macedonia de Nord şi articole de pescuit şi ţigle pentru acoperiş din Serbia. Valoarea mărfurilor importate în primul semestru al acestui an a fost estimată la peste 181 de milioane de lei.

În aceeaşi perioadă, la BVI Harghita au fost înregistrate şi 750 de operaţiuni vamale de export. Au fost exportate diverse mărfuri precum aţă de cusut în Algeria, Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Maroc, Tunisia, Thailanda şi Vietnam, fire din fibre sintetice în Turcia, Federaţia Rusă, Tunisia, Maroc şi Egipt, apă minerală în Serbia, Canada, China, Israel, Republica Moldova, SUA şi Kuweit, cherestea răşinoase în Emiratele Arabe Unite, China şi Iordania, mobilier din lemn în Elveţia, SUA, Regatul Unit al Marii Britanii, Israel şi Canada, bere în Macedonia de Nord şi Bosnia, articole din materiale plastice în Republica Moldova şi Georgia, animale vii în Serbia, sare în Republica Moldova sau publicaţii periodice în Elveţia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Norvegia. Valoarea statistică a mărfurilor exportate în prima jumătate a anului a fost de aproximativ 93 de milioane de lei.

Reprezentanţii BVI Harghita au întocmit, în primele şase luni ale anului, 26 de procese verbale de contravenţie, pentru nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene şi pentru nerespectarea termenului de încheiere a operaţiunii vamale de tranzit, valoarea sancţiunilor ridicându-se la 39 de mii de lei.

În raportul BVI Harghita se mai arată, între altele, că în semestrul I au fost derulate 115 acţiuni de verificare cu privire la controlul producţiei, circulaţiei şi comercializării produselor accizabile. Au fost întocmite 45 de decizii de impunere pentru gospodării individuale şi nu au fost înregistrate confiscări de produse accizabile, personalul instituţiei asistând însă la distrugerea a peste 752 de hectolitri de bere, conform reglementărilor în vigoare.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.