Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste câteva zile încep înscrierile în clasa pregătitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Învățământ » Peste câteva zile încep înscrierile în clasa pregătitoare
Peste câteva zile încep înscrierile în clasa pregătitoare

Peste câteva zile încep înscrierile în clasa pregătitoare

  • Prima etapă de înscriere se desfăşoară în perioada 29 martie – 28 aprilie. Copiii vor fi repartizaţi aleatoriu, iar pe data de 20 mai se afişează rezultatele

Începând de săptămâna viitoare, părinţii îşi vor putea înscrie copilul în clasa pregătitoare şi este bine să ştiţi că nu este obligatoriu să depuneţi dosarul fizic, existând posibilitatea ca acesta să fie transmis şi online sau prin poştă. Asta nu înseamnă că nu veţi ajunge măcar o dată la şcoală înaintea începerii noului an şcolar, dacă nu pentru altceva, cel puţin pentru validarea cererii de înscriere.

Părinţii nu vor putea alege o anumită învăţătoare din şcoala în care îşi înscriu copiii. Elevii vor fi repartizaţi aleatoriu în clasele pregătitoare, fie în ordinea alfabetică a numelor acestora, fie prin tragere la sorţi.

Faţă de anii trecuţi, evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului a fost eliminată în cazul micuţilor care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021, ei urmând să fie înscrişi, la solicitarea părinţilor, în baza recomandării eliberate de unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar.

„Evaluarea dezvoltării copiilor este necesară doar în situaţia celor care nu au frecventat grădiniţa şi al copiilor care s-au întors din străinătate şi pe care părinţii vor să îi înscrie în clasa pregătitoare. Evaluarea se efectuează în perioada 22-29 martie, de către specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Harghita”, a precizat inspectorul şcolar general Demeter Levente.

Prin urmare, după ce v-aţi edificat asupra şcolii de circumscripţie, înainte de toate solicitaţi de la grădiniţă eliberarea recomandării, printr-o cerere-tip de evaluare a copilului pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2021.

Dosarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021-2022 trebuie să conţină următoarele documente: 1. Cererea de înscriere în clasa pregătitoare; 2. Recomandarea de la grădiniţă sau rezultatul evaluării copilului de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita; 3. Copiile actelor de identitate ale părinţilor; 4. Copia certificatului de naştere al copilului, certificată „conform cu originalul” de către secretariatul unităţii de învăţământ, pe baza documentelor originale; 5. Alte documente, în funcţie de starea civilă a părinţilor; 6. Declaraţia pe propria răspundere pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2021; 7. Avizul medicului de familie/medicului şcolar, care atestă că elevul este „apt de şcoală”; 8. Vaccinările de la medicul de familie/o copie după carnetul de vaccinare.

„Noi le recomandăm părinţilor, dacă este posibil, să se ducă direct la şcoală şi să depună cererea de înscriere şi cu această ocazie pot să o şi valideze. De asemenea, avem rugămintea ca părinţii să se programeze telefonic pentru depunerea şi validarea cererii de înscriere, pentru a evita aglomerarea”.

Cererile de înscriere vor fi procesate începând din 10 mai, iar în data de 20 mai, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar se vor afişa numele candidaţilor înmatriculaţi şi numărul de locuri rămase libere.

Părinţii care nu vor reuşi să îşi înscrie copiii în prima etapă mai au o şansă, în etapa a doua, pentru care înscrierile se fac între 24 şi 31 mai. Ei vor completa o nouă cerere, pentru şcolile care mai au locuri disponibile, putând bifa maximum trei opţiuni, iar validarea se va face în funcţie de ordinea preferinţelor. Afişarea listelor finale pentru clasa pregătitoare urmează să se facă în data de 4 iunie.

În perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021, Inspectoratul Şcolar va centraliza şi soluţiona cererile părinţilor, tutorilor şi reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost înscrişi până atunci la vreo unitate de învăţământ.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la nivelul judeţului Harghita sunt prevăzute în planul de şcolarizare 178 de clase pregătitoare.

„Sperăm că toate se vor umple cu copii. Potrivit modificărilor recente, numărul elevilor claselor pregătitoare 2021-2022 nu poate depăşi 22 pe clasă”, a adăugat inspectorul şcolar general Demeter Levente.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.