Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 800 de elevi înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Învățământ » Peste 800 de elevi înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului
Peste 800 de elevi înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Peste 800 de elevi înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Un număr de 819 elevi din Harghita, care nu au reuşit să obţină rezultate satisfăcătoare la prima sesiune a examenului de bacalaureat, îşi încearcă norocul şi la sesiunea de toamnă. Cei mai mulţi dintre aceştia – 633 – au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Unul dintre ei a fost eliminat în prima zi.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a declarat, luni, că elevul, arondat la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Bányai János” din Odorheiu Secuiesc, a fost surprins cu telefonul mobil asupra sa în timpul probei scrise la Limba şi Literatura Română, deşi profesorii supraveghetori au atenţionat candidaţii să nu intre în sală cu telefoane mobile sau alte surse de inspiraţie.

„S-au făcut toate procedurile legale pentru eliminarea elevului din examen şi pentru neprezentarea la următoarele două sesiuni”, a declarat profesorul Glodeanu.

Astăzi este programată proba la Limba şi Literatura maternă, la care s-au înscris 163 de elevi declaraţi nereuşiţi la prima sesiune, iar în 22 august tinerii absolvenţi ai ciclului liceal vor susţine proba obligatorie a profilului. Proba la alegere a profilului şi specializării din data de 23 august va încheia examenele scrise.

Probele orale încep cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se vor desfăşura pe 24 şi 27 august, pe 28 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 29 şi 30 august se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Ultima probă, programată să aibă loc în zilele de 30 şi 31 august, este evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Primele rezultate vor fi afişate în prima zi a lunii septembrie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi pot fi depuse contestaţiile, începând de la ora 12:00 şi până la ora 16:00.

În perioada 2-5 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 6 septembrie.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a precizat că, pentru desfăşurarea celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, în Harghita au fost înfiinţate trei centre de examen: la Liceul „Székely Károly” din Miercurea Ciuc, la Colegiul Tehnic „Bányai János” din Odorheiu Secuiesc şi la Colegiul Tehnic „Batthyáni Ignác” din Gheorgheni, iar corectarea şi notarea lucrărilor elevilor se va face la centrul zonal de evaluare, în alt judeţ.

Potrivit sursei citate, pentru actuala sesiune a fost depusă, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, o singură cerere de susţinere a examenului în condiţii speciale. „Este vorba despre un elev din Odorheiu Secuiesc, care suferă de dislexie şi de disgrafie şi care a cerut prelungirea probelor de examen la care participă cu câte o oră”, a explicat prof. Cristinel Glodeanu.

Procentul de promovabilitate la prima sesiune a examenului de bacalaureat în Harghita a fost de 58,05 la sută. (Daniela Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.