Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 400 de angajați ai unei societăți comerciale din Odorhei vor fi disponibilizați săptămâna viitoare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 24 februarie 2024
Home » Economic » Peste 400 de angajați ai unei societăți comerciale din Odorhei vor fi disponibilizați săptămâna viitoare
Peste 400 de angajați ai unei societăți comerciale din Odorhei vor fi disponibilizați săptămâna viitoare

Peste 400 de angajați ai unei societăți comerciale din Odorhei vor fi disponibilizați săptămâna viitoare

Un agent economic din Odorheiu Secuiesc, care activează în domeniul industriei uşoare, urmează să disponibilizeze, în această lună, un număr de 450 de angajaţi, notificarea fiind transmisă Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, titrează Agerpres.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, decizia a fost luată din cauză că societatea se confruntă cu lipsa comenzilor şi, în ciuda analizelor efectuate, nu poate să folosească nici măsura „kurzarbeit”, de reducere a timpului de lucru.

„În cursul lunii octombrie urmează ca o unitate economică de pe raza Odorheiului Secuiesc să procedeze la o concediere colectivă de aproximativ 450 de persoane. Bineînţeles, noi vom depune toate eforturile ca persoanele să fie luate în evidenţă până la sfârşitul lunii, ca să beneficieze de toate drepturile care li se cuvin. Firma este din domeniul industriei uşoare, iar motivarea este legată de faptul că nu există comenzi şi, din păcate, în ciuda multiplelor analize realizate la nivelul agentului economic, nici măcar acea măsură de kurzarbeit, prin care noi am finanţa parţial salariile, din păcate nu este o soluţie pentru angajator şi acesta se vede nevoit să disponibilizeze, totuşi, 450 de persoane”, a precizat, Tiberiu Pănescu, citat de Agerpres.

El a mai arătat că, la finalul lunii septembrie, în evidenţele AJOFM Harghita se aflau 5.517 şomeri, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când numărul persoanelor fără un loc de muncă era de 4.855.

Totodată, Pănescu a mai precizat că numărul femeilor a crescut la peste jumătate, atât în rândul şomerilor indemnizaţi, cât şi în rândul total al şomerilor, ceea ce reprezintă o premieră pentru judeţ.

„De obicei, numărul femeilor aflate în evidenţele noastre era mai mic decât cel al bărbaţilor, dar urmare, în special, a disponibilizărilor colective din cursul lunilor iulie şi august, din domeniul industriei uşoare, atât din zona Odorheiu Secuiesc, cât şi din zona Miercurea Ciuc, numărul femeilor a crescut semnificativ, având în vedere că în această ramură, preponderent, lucrează femei. Şi în momentul în care s-a procedat la concedieri colective, normal că femeile au fost cele afectate, îndeosebi”, a explicat şeful AJOFM Harghita.

Tiberiu Pănescu a mai punctat faptul că pandemia a influenţat mediul economic într-un mod semnificativ, lucru care se vede pe piaţa forţei de muncă, dar susţine că numărul de disponibilizări ar fi putut să fie mult mai mare, dacă nu ar fi existat măsurile care, într-o primă fază, au atenuat şocul asupra angajatorilor, iar ulterior au sprijinit reluarea activităţilor economice. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.