Peste 4.400 de elevi din Harghita învaţă despre agricultură prin programul „Micii Grădinari” -

Peste 4.400 de elevi din Harghita învaţă despre agricultură prin programul „Micii Grădinari”

0

Peste 4.400 de elevi din judeţul Harghita s-au înscris în acest an în programul educaţional „Micii Grădinari”, o iniţiativă care a devenit o tradiţie locală şi care continuă fără întrerupere din 2012. Dacă la prima ediţie au participat doar 112 copii, numărul acestora a crescut constant de-a lungul anilor.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, programul este derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală şi îşi propune să îi înveţe pe copii atât noţiuni de educaţie financiară, cât şi importanţa unui stil de viaţă sănătos. Elevii sunt încurajaţi să planteze seminţe în grădinile proprii, să observe procesul de creştere al plantelor şi să înţeleagă că printr-o investiţie minimă pot cultiva legume pentru consumul propriu. De asemenea, programul are şi o latură competitivă, cele mai bine întreţinute grădini fiind evaluate şi premiate de o comisie de specialişti.

În acest an, numărul total de participanţi la program a ajuns la 4.444. Dintre aceştia, 4.399 sunt elevi înscrişi individual, iar 45 de clase. Cea mai mare implicare s-a înregistrat în Zetea, unde s-au înscris 511 elevi. Zona Ciuc are cel mai mare număr de participanţi, cu 1.799 de elevi, urmată de zonele Odorhei şi Cristur, care însumează 1.316 elevi. În zona Gheorgheni s-au înscris 746 de elevi, iar cea mai mică participare se înregistrează în Topliţa, cu 583 de elevi.

Pentru a sprijini activitatea elevilor, organizatorii oferă opt tipuri de seminţe: ridichi de lună, salată, morcovi, dovlecei, mazăre verde, castraveţi, sfeclă roşie şi spanac. Conform sursei citate, în acest an vor fi distribuite peste două tone de seminţe, însumând 35.552 de plicuri.

Elevii participanţi sunt încurajaţi să documenteze experienţa lor de grădinărit prin realizarea unor rapoarte însoţite de fotografii, pe care trebuie să le trimită la adresa de e-mail dezvoltareruralahr@gmail.com, până la data de 30 iunie. Acestea vor fi analizate de o comisie de specialişti, care va selecta participanţii cu cele mai bune rezultate pentru o evaluare finală pe teren.

Pe parcursul lunilor iulie şi august, elevii, clasele, dar şi părinţii sau profesorii care îi sprijină vor trebui să prezinte comisiei grădinile realizate. În urma vizitelor de evaluare, vor fi acordate punctaje şi premii pentru fiecare regiune, iar festivitatea de premiere va avea loc în luna decembrie.

Potrivit CJ Harghita, programul „Micii Grădinari” este destinat elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Mulţi copii care au participat la ediţiile anterioare îşi învaţă fraţii mai mici să cultive legume, asigurând astfel continuitatea şi dezvoltarea acestei iniţiative educaţionale.

Anul acesta, programul se desfăşoară într-un context special, deoarece judeţul Harghita a obţinut titlul de Regiune Gastronomică a Europei în 2027, conform deciziei Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism (IGCAT). „Programul «Micii Grădinari» se încadrează perfect în acest proces deoarece, prin grădinărit, copiii pot experimenta direct valoarea ingredientelor cultivate cu grijă de producătorii locali. Obţinerea acestui titlu nu doar că aduce o recunoaştere judeţului Harghita, ci oferă şi o oportunitate de a inspira generaţiile viitoare să aprecieze şi să ducă mai departe tradiţiile culinare ale regiunii”, se arată în comunicat.

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *