Autorităţile harghitene au primit, numai în ultimele zile, zece apeluri prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad, Văleni, Odorheiu Secuiesc, Păuleni, Şicasău şi în zona Lacului Zetea,dar de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate peste 330 de astfel de sesizări.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, vinerea trecută au fost înregistrate patru apeluri, primul, prin care era semnalată prezenţa unui urs în apropierea campingului din zona Lacului Zetea, fiind primit la ora 02:04. Patrula de jandarmerie trimisă acolo nu a mai găsit ursul în zonă. Următorul apel a fost primit la ora 22:05, fiind semnalată prezenţa unui urs la izvorul de apă minerală din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc. La faţa locului a fost trimisă imediat o patrulă de jandarmerie, care a trecut la îndepărtarea acestuia înspre zona împădurită. Tot vineri a fost primit un alt apel la ora 23:05 şi a fost şi de această dată necesară intervenţia jandarmilor pentru alungarea unui urs care era prezent în apropierea unui complex turistic din oraşul Băile Tuşnad. Vineri a mai fost primit un apel la ora 09:21, prin care era semnalată prezenţa unui urs la o stână din apropierea satului Văleni, comuna Feliceni, animalul sălbatic părăsind însă zona singur.
În ziua următoare au fost înregistrate tot patru apeluri, două din Odorheiu Secuiesc şi două din Băile Tuşnad. În ceea ce priveşte intervenţiile din Băile Tuşnad, acestea au fost solicitate la orele 22:04 şi 23:50, fiind anunţată prezenţa a câte unui urs în apropierea unui hotel, respectiv strada Gării. De fiecare dată patrula de jandarmerie a îndepărtat ursul în afara zonelor locuite. Apelurile din Odorheiu Secuiesc au fost efectuate la orele 23:27 şi 23:53, cetăţenii semnalând prezenţa unui urs pe strada Kis Köves şi strada Însorită. În locurile respective s-a deplasat un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist, dar prezenţa ursului nu a fost confirmată în aceste cazuri.
Duminica trecută au fost înregistrate două apeluri de acest gen, unul din satul Păuleni, comuna Lupeni, la ora 20:16, fiind semnalată prezenţa unui urs în apropierea cimitirului şi unul din satul Şicasău, comuna Zetea, la ora 23:21, prin care era semnalată prezenţa unui urs în apropierea unor tomberoane de depozitare a deşeurilor. Dacă în primul caz patrula de jandarmeria nu a mai găsit ursul în zonă, în al doilea caz animalul sălbatic a fost îndepărtat în afara zonei locuite.
În prima jumătate a anului, animalele sălbatice, în principal urşii, au omorât 169 de bovine şi 155 de ovine, distrugând şi stupii în cazul a 73 de familii de albine, rezultă din ultimele date făcute publice de Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita. Totodată, sălbăticiunile au ucis şi 360 de păsări de curte, găini şi raţe sau animalele mai mici, cum ar fi de exemplu iepurii, fiind înregistrate pagube şi pe o suprafaţă totală de câteva zeci de hectare de teren agricol. Pe parcursul anului trecut, comisia de evaluare a fost convocată în 248 de cazuri, valoarea totală a pagubelor provocate atunci de animalele sălbatice fiind estimată la 318.000 de lei. (E.G.)