Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 3.000 de persoane s-au angajat anul trecut prin intermediul AJOFM Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 3.000 de persoane s-au angajat anul trecut prin intermediul AJOFM Harghita
Peste 3.000 de persoane s-au angajat anul trecut prin intermediul AJOFM Harghita

Peste 3.000 de persoane s-au angajat anul trecut prin intermediul AJOFM Harghita

În cursul anului trecut, 3.197 de persoane au reuşit să se încadreze în muncă prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, cei mai mulţi găsindu-şi loc de muncă ca vânzători sau muncitori necalificaţi în construcţii.

Tiberiu Pănescu, directorul executiv al AJOFM Harghita, spunea că din cele aproape 3.200 de persoane, 41 s-au angajat în urma organizării de către instituţie a bursei locurilor de muncă (28 la bursa generală şi 13 la bursa absolvenţilor).

În ceea ce priveşte oferta angajatorilor la AJOM Harghita în 2018, cele mai multe locuri de muncă disponibile erau pentru tâmplari – 542 şi vânzători – 486. Angajatorii au mai căutat manipulant mărfuri (254 de posturi), muncitori necalificaţi în construcţii (228), lucrători comerciali (206) şi operatori confecţioner textile (193).

Însă, topul meseriilor în care s-au făcut încadrări arată puţin diferit. Astfel, cele mai multe angajări au fost pentru vânzători, apoi muncitori necalificaţi în construcţii, şoferi de autocamioane, tâmplari, dulgheri şi manipulant mărfuri.

Principala diferenţă dintre oferta angajatorilor şi angajările din 2018, afirma Tiberiu Pănescu, este apariţia, în rândul celor care s-au încadrat în muncă, a şoferilor de autocamioane, însă aceştia reuşesc să-şi găsească locuri de muncă pe cont propriu, fără să apeleze la AJOFM.

De asemenea, chiar dacă a fost nevoie de operatori confecţioneri, meseria nu apare în topul angajărilor pentru că nu este una prea populară în rândul şomerilor. Din acest motiv, luna trecută, AJOFM Harghita a reuşit să demareze un curs de calificare în această meserie în Miercurea Ciuc şi intenţionează ca în cursul acestui an să organizeze unul şi în Odorheiu Secuiesc.

Directorul executiv al AJOFM Harghita a mai precizat că anul trecut 18 persoane s-au interesat la serviciul EURES pentru locurile de muncă disponibile în străinătate, însă nu se cunoaşte cu exactitate câte persoane s-au şi angajat în străinătate, deoarece persoanele care au aplicat nu au obligaţia de a comunica şi modul în care s-a soluţionat tentativa lor în găsirea unui job. Totuşi, sigur se ştie faptul că doi harghiteni au reuşit să se angajeze în străinătate prin intermediul AJOFM.

Puţin peste 5.700 de şomeri, la sfârşit de ianuarie

Potrivit datelor furnizate de Tiberiu Pănescu, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele AJOFM Harghita figurau 5.705 persoane, cele mai multe (1.507) având între 40 şi 49 de ani. Alte 1.299 de persoane au între 30 şi 39 de ani, 855 de persoane – sub 25 de ani, 418 persoane – între 25 şi 29 de ani, 797 persoane – între 50 şi 55 de ani, iar 829 de persoane peste 55 de ani.

În ceea ce priveşte studiile acestora, peste 4.000 aveau cel mult o şcoală profesională, 979 absolviseră liceul sau o postliceală, iar 234 aveau studii superioare. Dintre cele 4.492 de persoane care nu au diplomă de bacalaureat, doar 686 au urmat o şcoală profesională, 1.085 persoane au terminat 8 clase, iar 2.721 de persoane au absolvit doar ciclul primar.

De precizat faptul că numărul şomerilor de la sfârşitul lunii ianuarie este într-o uşoară creştere faţă de sfârşitul lui 2018 – până în 100 de persoane – însă, spunea Tiberiu Pănescu, este un lucru normal, specific sezonului rece.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.