Peste 2.200 de intervenţii ale ISU Harghita şi serviciilor voluntare în primele zece luni ale acestui an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Peste 2.200 de intervenţii ale ISU Harghita şi serviciilor voluntare în primele zece luni ale acestui an
Peste 2.200 de intervenţii ale ISU Harghita şi serviciilor voluntare în primele zece luni ale acestui an

Peste 2.200 de intervenţii ale ISU Harghita şi serviciilor voluntare în primele zece luni ale acestui an

Ieri a fost Ziua Informării Preventive

În perioada ianuarie-octombrie, subunităţile din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, împreună cu serviciile voluntare şi cele private pentru situaţii de urgenţă au participat la 2.224 de intervenţii.

Potrivit unui bilanţ întocmit de ISU „Oltul” Harghita, din cele peste 2.200 de evenimente, cele mai multe – 1.775 (aproape 80%) – au fost reprezentate de cazurile de urgenţă asistate de SMURD. Este vorba de aproape 1.700 de intervenţii pentru prim-ajutor medical de urgenţă, 46 de intervenţii pentru asistenţă de persoane şi 36 de intervenţii pentru descarcerare.

Potrivit sursei, în cadrul acestor misiuni au fost asistate 1.780 de persoane, dintre care 180 au fost copii. De precizat şi faptul că pe timpul celor peste 1.700 de intervenţii au fost înregistrate şi 5 decese: o persoană pe timpul intervenţiilor de descarcerare şi alte 4 pe timpul intervenţiilor pentru asistenţă persoane.

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie s-a mai intervenit pentru stingerea a 169 de incendii (7,59% din totalul intervenţiilor), pentru protecţia mediului (4 intervenţii), dar şi pentru asigurarea-supravegherea zonei de producere probabilă a situaţiilor de urgenţă (32 de acţiuni).

Pe perioada celor 10 luni analizate s-au înregistrat şi 147 de intervenţii incluse în categoria alte situaţii de urgenţă. Este vorba de inundaţii (69 de intervenţii), asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată (17), distrugerea de muniţie asanată (două), intervenţii la fenomene meteo periculoase (35), asigurarea de măsuri la evenimente publice de amploare generatoare de situaţii de urgenţă (20), dar şi pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi ori detectarea de substanţe periculoase.

De asemenea, 97 de evenimente au fost incluse în categoria alte intervenţii, fiind vorba de incendii de vegetaţie uscată, turbă, deşeuri sau la coşuri de fum (83), intervenţii la incendiu de doborâturi şi litieră, misiuni de căutare a unor persoane, pentru îndepărtarea pericolului în spaţii publice, dar şi pentru salvarea unor animale.

Ziua Informării Preventive

Lt. col. Radu Monoranu, şeful Inspecţiei de Prevenire, spunea că în urmă cu 4 ani, Inspectorul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a hotărât ca în fiecare lună în care ziua de marţi cade într-o zi de 13, aceasta să fie Ziua Informării Preventive.

Şi cum ieri a fost o asemenea zi, la nivelul judeţului au fost organizate o serie evenimente pentru a marca Ziua Informării Preventive. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, colonel Stelian Cimpoeşu, arăta că la nivelul detaşamentelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni a fost organizată Ziua porţilor deschise, iar la nivelul fiecărui oraş şi municipiu au fost organizate puncte de informare unde specialiştii din cadrul ISU au informat cetăţenii cu privire la regulile de comportament în diferite situaţii.

Dar cu mai multe informaţii despre Ziua Informării Preventive, despre tehnica din dotarea ISU „Oltul” Harghita, despre măsurile de comportare pe timp de iarnă, despre procedura trecerii la sezonul de iarnă a tehnicii de intervenţie, vom reveni în numărul de vineri al ziarului nostru.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.