Peste 150 de persoane au participat la a XIII-a ediţie a „Zilei Adopţiei”, organizată în Miercurea-Ciuc

- În 2024, în judeţ au fost adoptaţi 33 de copii, iar de la începutul acestui an alţi 11
Un număr de peste 150 de persoane – copii adoptaţi, părinţi adoptivi şi persoane care intenţionează să adopte copii – au participat în data de 31 mai la cea de a XIII-a ediţie a „Zilei Adopţiei”, eveniment organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita. Programul a fost găzduit de către Centrul pentru recreere şi pregătire profesională Şumuleu-Ciuc. În acest an evenimentul are ca motto „Familia este cel mai frumos dar al vieţii!”, a informat printr-un comunicat DGASPC Harghita.
„Ediţia a XIII-a a «Zilei Adopţiei» face parte din şirul de programe organizate de instituţia noastră în cadrul «Anului Naţional al Copilului». În acelaşi timp, în apropierea zilei de 1 iunie, Ziua internaţională a copilului şi 2 iunie, Ziua Adopţiei, evenimentul nostru reprezintă o ocazie specială de a ne concentra atenţia asupra drepturilor, dezvoltării şi bunăstării fiecărui copil, dar şi să sărbătorim familiile care s-au format prin adopţie, precum şi pe copiii care, prin această cale au primit o familie stabilă şi iubitoare. Această zi este mai mult decât o sărbătoare – este un mesaj profund: fiecare copil merită să crească într-o familie care îl iubeşte, îl sprijină şi îi oferă siguranţă. Ziua Adopţiei subliniază responsabilitatea profundă pe care o avem faţă de copii – în special faţă de acei copii a căror viaţă prinde sens şi stabilitate prin dragostea şi sprijinul nostru”, se arată în comunicat.
La deschiderea evenimentului, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, i-a salutat pe copii şi pe părinţi, apoi a subliniat că pentru specialiştii în protecţia copilului şi pentru părinţi fiecare an este anul copilului şi fiecare zi este o zi a copilului. „Creşterea copiilor este un dar: părintele se bucură de bucuria copilului său şi simte durere când acesta este supărat sau trist. Trăim alături de copilul nostru chiar şi prima dragoste. Atâtea vieţi avem câţi copii creştem”, a spus conducătorul instituţiei, citat în comunicat.
În cadrul evenimentului, firesc, în centrul atenţiei s-au aflat copiii adoptaţi, care s-au bucurat de fiecare clipă a evenimentului. Astfel, cei mici au făcut o călătorie magică în lumea poveştilor urmărind teatrul de păpuşi „Minunile mării” prezentat de Ansamblul „Fenyőmag” din Gheorgheni, după care s-au distrat cântând, dansând şi participând la jocuri interesante sub conducerea animatorilor. Bineînţeles, nu a lipsit nici pictura pe faţă, pe care o adoră cei mici.
„În timp ce copiii se distrau, specialiştii Serviciului adopţii, Márton Klára şi Carmen Iftimie au prezentat adulţilor situaţia actuală a adopţiei în judeţul Harghita, după care au participat la un workshop intitulat «Rezilienţă. Cum ne putem adapta la situaţii noi», condus de psihologul Schmidt Zsófia. La finalul programului destinat adulţilor a avut loc o discuţie liberă între părinţi, tema principală fiind experienţa lor privind creşterea şi educarea copiilor adoptaţi. La finalul programului, au fost înmânate diplome copiilor, iar părinţii i-au surprins cu cadouri”, se precizează în documentul citat.
Potrivit datelor oferite de Serviciul de Adopţii din cadrul DGASPC Harghita, în cursul anului 2024 în judeţ au fost adoptaţi în total 33 de copii, în timp ce în perioada de la începutul anului au fost adoptaţi 11 copii.
În evidenţa DGASPC Harghita se află în prezent 22 de familii care intenţionează să adopte copii, dintre care 21 de familii sunt atestate pentru a adopta, iar o familie este în curs de atestare.
În prezent, în evidenţa direcţiei se află un număr de 73 copii adoptabili, iar 14 copii se află în curs de declarare a adoptabilităţii (în curs de soluţionare în instanţă).
În cursul anului 2025, un număr de 11 copii au părăsit sistemul de protecţie judeţean, ajungând la familii adoptatoare, în cazul a 11 copii a fost încuviinţată adopţia, 5 copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, iar 3 copii sunt în potrivire practică cu familii din judeţ sau din alte judeţe, în vederea adopţiei.