Peste 140 de controale efectuate luna trecută de inspectorii de muncă din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Peste 140 de controale efectuate luna trecută de inspectorii de muncă din judeţ
Peste 140 de controale efectuate luna trecută de inspectorii de muncă din judeţ

Peste 140 de controale efectuate luna trecută de inspectorii de muncă din judeţ

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare de peste 100.000 de lei în urma controalelor efectuate la agenţii economici din judeţ.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat, printr-un comunicat, că, în luna mai, s-au efectuat 100 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 45 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind sancţionaţi 49 de angajatori. În total, au fost aplicate 90 sancţiuni dintre care 18 amenzi contravenţionale în valoare totală de 111.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 86.000 de lei, după ce a fost depistată o persoană care lucra fără forme legale de angajare şi alte două cu salariu, iar inspectorii de muncă au constatat totodată că la unii dintre agenţii economici controlaţi nu se transmiseseră în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, elementele contractului individual de muncă, nu erau respectate prevederile legale privind repausul săptămânal, lipsea evidenţa orelor de muncă, regulamentele interne şi dosarele de personal erau incomplete, se încălcau reglementările referitoare la munca în schimburi şi nu era informat ITM în legătură cu utilizarea muncii de noapte.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi în cuantum de 43.000 de lei după ce au fost constatate mai multe deficienţe. În luna mai au fost comunicate 8 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, se mai arată în comunicatul semnat de consilierul juridic al ITM Harghita, Daniela Bortoş. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.