Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (II):Joseni, Ciumani şi Suseni au în derulare proiecte în valoare de aproape 80 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate »
Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (II):
Joseni, Ciumani şi Suseni au în derulare proiecte în valoare de aproape 80 milioane de lei
<h5><i>Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (II):</i></h5>Joseni, Ciumani şi Suseni au în derulare proiecte în valoare de aproape 80 milioane de lei
Ciumani

Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (II):
Joseni, Ciumani şi Suseni au în derulare proiecte în valoare de aproape 80 milioane de lei

Zona Gheorgheni cuprinde 7 comune: Lăzarea, Ditrău, Remetea, Joseni, Ciumani, Suseni şi Voşlăbeni. Despre investiţiile realizate în Voşlăbeni s-a scris în ziarul nostru în cadrul unui interviu realizat cu primarul Mihail Tinca. În celelalte şase comune, valoarea proiectelor finalizate în ultimii ani şi a celor aflate în diferite stadii, toate finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, se ridică la peste 132 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, comuna Joseni are în derulare sau în alte stadii proiecte finanţate de Guvernul României cu peste 36 milioane de lei.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală se finanţează 7 investiţii, toate aflate în derulare, cu peste 33 de milioane de lei. Sunt proiecte care au în vedere modernizarea şi extinderea drumurilor forestiere, de exploataţie agricolă şi a unor drumuri locale (aproximativ 22 de milioane de lei), de reabilitarea şi extinderea grădiniţei din comună, respectiv a căminului cultural, dar şi de lucrări care vizează reţeaua de canalizare, a staţiei de epurare şi a reţelei de apă potabilă.

Comuna are contractat un proiect finanţat cu aproape 1,5 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 şi care are în vedere reabilitarea, amenajarea şi dotarea clădirii Şcolii „Regi Emeletes”. Iar proiectul de reabilitare a Şcolii Generale nr. 1 „Gaal Tamás” din satul Borzont, finanţat cu 1,6 milioane de lei prin PNDL 2, se află în faza de contractare.

Comuna Ciumani are în derulare 5 proiecte finanţate de către Guvernul României cu aproape 8,5 milioane de lei. Prin PNDL 1 şi 2 se reabilitează staţia de tratare a apei din comună, se construieşte o grădiniţă, se reabilitează iluminatul public şi se reabilitează sediul primăriei. Prin PNDR se alocă peste 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de canalizare menajeră în comună.

Pe lângă aceste proiecte, comuna mai are în faza de contractare o altă investiţie finanţată cu peste 4 milioane de lei prin PNDL 2 şi care vizează modernizarea străzilor din localitate.

Anul trecut, comuna Suseni a reuşit să finalizeze două investiţii finanţate prin PNDL cu aproximativ 2 milioane de lei. Este vorba de reabilitarea unei străzi din comună şi de reabilitarea unei structuri de învăţământ aparţinătoare Şcolii Generale „Elekes Vencel”.

În derulare comuna are 7 proiecte, finanţate prin PNDL 2 şi PNDR cu aproximativ 24,5 milioane de lei. Sunt investiţii care au în vedere reţeaua de iluminat public, drumurile agricole de exploataţie, cele silvice şi de interes local. De asemenea, extinderea reţelei de canalizare menajeră a ajuns la etapa a II-a, se înfiinţează o structură tip after-school şi se fac lucrări de modernizare şi dotare a căminului cultural.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.