Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus
Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus

În Cârţa sunt 5 proiecte, aflate în diferite stadii, pentru care alocările de la bugetul de stat depăşesc 16 milioane de lei. Tomeşti primeşte de la Guvernul României aproape două milioane de lei pentru 3 proiecte aflate în derulare sau în fază de contractare

Ciucul de Sus are în componenţă 8 comune: Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. În aceste comune, în ultimii ani, Guvernul României a alocat ori va aloca, în perioada următoare, peste 130 de milioane de lei în investiţii derulate prin PNDL, CNI sau PNDR. Unele dintre acestea au fost finalizate în ultimii 2-3 ani, altele sunt în derulare, în faza de contractare ori contractate.

Potrivit paginii de Internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în comuna harghiteană Cârţa se află, în diferite stadii, 3 proiecte finanţate prin PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală).

În derulare se află Modernizarea străzilor din comuna Cârţa, un proiect ce se ridică la peste 527.000 de lei.

Investiţia Reparaţii şi modernizare dispensar medical în comuna Cârţa, a cărui alocare de la stat depăşeşte 76 de mii de lei, este contractată, iar în faza de contractare se află o investiţie pentru care MDRAP alocă aproape un milion de lei – este vorba despre construirea unui rezervor de apă şi realizarea reţelei de stingere a incendiilor în centrul comunei.

Pe lângă aceste 3 proiecte, comuna Cârţa mai are în derulare alte două proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Este vorba de modernizarea unor drumuri de interes local (suma alocată este de aproape 13,5 milioane de lei) şi de reabilitarea instalaţiilor şi dotarea Casei de Cultură (peste 1,6 milioane de lei).

În acelaşi timp, în Tomeşti se află în faza de derulare un proiect de peste 1,1 milioane de lei, derulat prin PNDR. Este vorba de reabilitarea instalaţiilor la Casa de Cultură şi dotarea aceleiaşi instituţii din comună.

De asemenea, potrivit site-ului mdrap.ro, sunt contractate două proiecte, ambele finanţate prin PNDL 2. Pentru Dotare echipament IT în Şcoala Gimnazială „Bálint Vilmos”, Guvernul României va aloca 160.000 de lei, iar pentru renovarea sediului primăriei, comuna Tomeşti va beneficia prin PNDL 2 de aproape 600.000 de lei.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.