Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (4) | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (4)
Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (4)

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (4)

  • În Sândominic şi Siculeni investiţiile finanţate prin PNDL şi PNDR depăşesc 50 de milioane de lei
  • În Siculeni se înfiinţează un after school, iar în Sândominic grădiniţa actuală va deveni una cu program prelungit

Ciucul de Sus are în componenţă 8 comune: Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. În aceste comune, în ultimii ani, Guvernul României a alocat ori va aloca, în perioada următoare, peste 130 de milioane de lei în investiţii derulate prin PNDL, CNI sau PNDR. Unele dintre acestea au fost finalizate în ultimii 2-3 ani, altele sunt în derulare, în faza de contractare ori contractate.

În comuna Sândominic, în 2016 s-a finalizat un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 în valoare de peste 720.000 de lei: Staţia de canalizare regională zona Ciucul Superior, staţia de epurare regională Mădăraş. În afară de acesta, primăria mai are în derulare ori în faza de contractare alte 3 proiecte cu finanţare prin PNDL 2 sau PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Regională).

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în derulare se află un proiect de peste 1,5 milioane de lei, finanţat prin PNDL 2. Este vorba despre Modernizarea parţială a reţelei de drumuri locale. Tot în derulare se află şi Transformarea şi modernizarea grădiniţei existente în grădiniţă cu program prelungit, investiţie pentru care, prin PNDR, se alocă peste 1,3 milioane de lei.

În faza de contractare se află un proiect de aproape 2,7 milioane de lei, cu finanţare prin PNDL 2: Amenajare trotuar şi accese la proprietăţi.

În acelaşi timp, comuna Siculeni a finalizat proiecte ori are în diferite stadii proiecte în valoare de peste 22,6 milioane de lei.

Conform sursei citate, în anul 2017 a fost finalizată construirea grădiniţei de copii cu program prelungit. A fost o investiţie pentru care s-a alocat prin PNDL 1 peste o jumătate de milion de lei. Tot în 2017 a fost finalizată şi lucrarea care a vizat eficientizarea iluminatului public, lucrare finanţată prin PNDL 2 (aproape 520.000 de lei).

O altă lucrare finalizată, a cărei valoare a trecut de 2 milioane de lei şi care a fost finanţată prin PNDR, este modernizarea, renovarea şi dotarea căminului cultural.

În faza de derulare comuna are 3 proiecte. Prin PNDL 2 se reabilitează clădirea primăriei, valoarea investiţiei fiind de aproape 2 milioane de lei. Iar prin PNDR se derulează două proiecte, fiind vorba de înfiinţarea unui after school (peste 2,2 milioane de lei) şi de modernizarea reţelei de drumuri de interes local (peste 4,4 milioane de lei).

Comuna mai are contractată o investiţie de peste 9 milioane de lei, finanţată prin PNDL 2 şi care vizează modernizarea infrastructurii rutiere şi a pieţelor publice.

Iar în faza de contractare se află două investiţii, tot prin PNDL 2: „Reabilitarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Zöld Péter” (950.000 lei) şi „Extinderea şi modernizarea sediului administrativ al Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară Bogat şi Forest” (peste o jumătate de milion de lei).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.