Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (3) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (3)
Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (3)
Liceul Tehnologic „Petőfi Sándor”, Dănești

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (3)

Numai în Mădăraş şi Dăneşti investiţiile finanţate prin PNDL şi PNDR depăşesc 50 de milioane de lei

Ciucul de Sus are în componenţă 8 comune: Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. În aceste comune, în ultimii ani, Guvernul României a alocat ori va aloca, în perioada următoare, peste 130 de milioane de lei în investiţii derulate prin PNDL, CNI sau PNDR. Unele dintre acestea au fost finalizate în ultimii 2-3 ani, altele sunt în derulare, în faza de contractare ori contractate.

 

Cele două comune vecine, Mădăraş şi Dăneşti, au reuşit în ultimii ani să finalizeze, să înceapă şi să contracteze noi proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ori prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională (PNDR) în valoare de peste 52 milioane de lei.

În Mădăraş, în anul 2016, a fost finalizată o lucrare care a avut în vedere canalizarea şi staţia de epurare din comună, pentru care Guvernul, prin PNDL 1, a acordat peste 260.000 de lei.

În prezent, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se află în derulare două proiecte ale căror valoare se apropie de 7,5 milioane  de lei. Prin PNDL 2 s-au alocat aproximativ 750.000 de lei pentru modernizarea iluminatului public pe o lungime de peste 3 km, iar prin PNDR peste 6,6 milioane de lei pentru reabilitarea drumului forestier Mădăraş Mare, secţiunea II Mădăraş – Zetea.

În acelaşi timp, comuna mai are contractate alte două proiecte, ambele cu finanţare prin PNDL 2. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea străzilor, investiţie pentru care se acordă o finanţare de peste 14,6 milioane de lei, şi de extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă, pentru care ministerul va aloca prin PNDL 2 aproximativ 6 milioane de lei.

Conform aceleiaşi surse, Mădăraş mai are în faza de contractare un proiect de aproape 1 milion de lei, pentru care va primi bani tot prin PNDL 2 – Reabilitarea, modernizarea, dotarea clădirii la Primăria Mădăraş.

Şi în Dăneşti, valoarea totală a investiţiilor finanţate prin PNDL şi PNDR trece de 22 milioane de lei.

Astfel, în derulare se află 3 proiecte, unul cu finanţare prin PNDL 2, alte două cu finanţare prin PNDR. Pentru eficientizarea iluminatului public s-a acordat aproape 1 milion de lei. Pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale la Liceul Tehnologic „Petőfi Sándor” prin reabilitare grajd/schimbare de destinaţie în fermă educaţională suma finanţată depăşeşte 2,2 milioane de lei, iar pentru reabilitare instalaţii şi dotare Casa de Cultură s-au finanţat peste 2,3 milioane de lei.

Pe lângă investiţiile aflate deja în derulare, comuna are 6 proiecte contractate, valoarea acestora depăşind 17 milioane de lei, finanţarea fiind acordată prin PNDL 2. Este vorba de: construirea remizei PSI (finanţare de peste 700.000 lei); dezvoltarea infrastructurii educaţionale a Liceului Tehnologic „Petőfi Sándor” (peste 2,7 milioane de lei); modernizarea şi reabilitarea energetică a clădirii primăriei (aproape 1,2 milioane de lei); reabilitarea străzii Reh (1,1 milioane lei), reconstruirea podului pe râul Olt (aproximativ 700.000 lei); modernizarea drumului de interes local (o finanţare obţinută prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară DKSZ de aproape 11 milioane de lei).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.