Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (2) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (2)
Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (2)
Comuna Racu (Foto: Kristo Robert)

Peste 130 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din Ciucul de Sus (2)

În Ciceu şi Racu valoarea proiectelor finalizate în ultimii ani ori aflate în curs de derulare sau în alte diferite stadii depăşeşte 30 milioane de lei

Ciucul de Sus are în componenţă opt comune: Ciceu, Siculeni, Racu, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti şi Sândominic. În aceste comune, în ultimii ani, Guvernul României a alocat ori va aloca, în perioada următoare, peste 130 de milioane de lei în investiţii derulate prin PNDL, CNI sau PNDR. Unele dintre acestea au fost finalizate în ultimii 2-3 ani, altele sunt în derulare, în faza de contractare ori contractate.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în comuna Ciceu a fost finalizat, anul trecut, un proiect de peste o jumătate de milion de lei finanţat prin PNDL 2. Este vorba de lucrări de reabilitare a reţelei de iluminat public.

În acelaşi timp, în derulare se află patru proiecte, unul cu finanţare prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) 2 şi trei finanţate prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Regională). Construirea şi modernizarea trotuarului adiacent DN 12 primeşte prin PNDL 2 peste 3,13 milioane de lei, în timp ce prin PNDR se vor aloca pentru proiectele în curs peste 7,4 milioane de lei. Aceste fonduri sunt destinate pentru: Modernizarea drumurilor de interes local – 4,53 milioane de lei; Construire şi dotare grădiniţă cu utilităţile aferente – 1,97 milioane de lei; Modernizarea căminului cultural – 916.788 de lei.

Pe lângă acestea, în faza de contractare se află un alt proiect – Modernizare drumuri de interes local – pentru care, prin PNDL 2, se vor aloca peste 9,3 milioane de lei. Astfel, în total, Ciceul a beneficiat sau urmează să beneficieze în ultima perioadă de timp de peste 20,3 milioane de lei în urma proiectelor finanţate prin PNDL şi PNDR.

În acelaşi timp, comuna Racu are în derulare, în faza de contractare sau sunt deja contractate investiţii în valoare de peste 10 milioane de lei.

În derulare se află două proiecte cu o finanţare prin PNDR de peste 5 milioane de lei ce vizează Modernizarea reţelei de drumuri de interes local (4,46 milioane de lei), respectiv Modernizarea căminelor culturale din comună (peste 600.000 de lei).

Investiţia Modernizarea reţelei de drumuri de interes local este deja contractată, iar comuna va primi prin PNDL 2 aproape 4,5 milioane de lei.

În faza de contractare, comuna Racu are un proiect, tot prin PNDL 2, pentru Modernizarea iluminatului public, valoarea acestuia depăşind 430.000 lei.

LIVIU C.

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.