Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 11 milioane de lei, încasate de Biroul Vamal de Interior Harghita în semestrul I | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Economic » Peste 11 milioane de lei, încasate de Biroul Vamal de Interior Harghita în semestrul I
Peste 11 milioane de lei, încasate de Biroul Vamal de Interior Harghita în semestrul I

Peste 11 milioane de lei, încasate de Biroul Vamal de Interior Harghita în semestrul I

 Ce se importă şi se exportă

În semestrul I al acestui an, prin Biroul Vamal de Interior (BVI) Harghita au fost înregistrate 2.112 operaţiuni vamale. În urma acestor activităţi, BVI Harghita a înregistrat venituri totale de peste 11 milioane de lei. Din această sumă, 1.870.106 lei au provenit din taxe vamale, 9.107.246 lei din TVA, 48.408 lei din accize, iar 41.370 lei din alte venituri. Datele rezultă din informarea şefului Biroului Vamal Harghita, Ambrus István, în cadrul şedinţei de luna trecută a Colegiului Prefectural.

Din cele 2.112 operaţiuni vamale înregistrate în perioada amintită, 536 au reprezentat importuri. Mărfurile importate preponderent sunt dintre cele mai variate, de la ţesătură, fire din filamente sintetice, material neţesut, părţi din calculator, carton, vitrină şi lăzi frigorifice, până la capace din material plastic, hârtie, hârtie pentru şters pe mâini, hârtie de ziar, flacon din plastic etc. Iar ţările de unde se importă preponderent sunt Serbia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Elveţia, China, Republica Coreea, SUA, Canada, Thailanda, India, Indonezia etc.

Operaţiunile vamale de export, în schimb, sunt de trei ori mai multe: 1.576. Preponderent, prin BVI Harghita se exportă cherestea răşinoase, lemn rotund de răşinoase, lemn de foc, glafuri din lemn, căsuţe din lemn, mic mobilier din lemn, aţă de cusut, tâmplărie PVC profil Gealan, avele din andezit, mălai extra pentru fabricat bere, diverse articole de îmbrăcăminte, bere, apă minerală, băuturi răcoritoare, pufuleţi, seminţe de floarea soarelui etc. Printre ţările în care se exportă produse se numără China, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA, Canada, Iordania, Japonia, Republica Coreea, Israel, Republica Moldova, Elveţia, Federaţia Rusă, Turcia etc.

În ceea ce priveşte controlul ulterior, în semestrul I 2014, au fost constatate 45 de fraude/iregularităţi în urma reverificării declaraţiilor vamale. Printre acestea se numără sustragerea de la plata datoriei vamale, fraude/iregularităţi privind: nerespectarea termenului de tranzit, originea mărfii, încadrarea tarifară eronată etc. „În concluzie, în semestrul I 2014 s-a constatat, în urma activităţii de control ulterior, suma de 19.517 lei, din care s-a încasat suma de 16.267 lei, din care valoarea sancţiunilor contravenţionale în aceeaşi perioadă a fost în sumă totală de 5.000 lei, din care s-a încasat 3.500 lei”, se arată în document.

În perioada amintită, la BVI nu s-au înregistrat cazuri de trafic de metale şi pietre preţioase, în domeniul antidrog şi produse cu regim special sau cazuri de trafic ilicit cu specii sălbatice de floră şi faună sau de bunuri culturale mobile. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.