Peste 100 de persoane fizice şi juridice din Miercurea-Ciuc au depus cereri pentru a beneficia de amnistia fiscală, conform unei ordonanţe de urgenţă care a intrat în vigoare în luna septembrie a acestui an şi care a fost elaborată cu scopul stimulării conformării voluntare a contribuabililor la plata datoriilor şi creşterii încasărilor bugetare.
„Din datele furnizate de Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc rezultă că sunt mai mult de 100 de cereri. Se închide perioada de primire a cererilor în data de 25 noiembrie. Există o întrebare, vedem informaţii, Guvernul ar prelungi această perioadă. Trebuie să vedem ce înseamnă aceasta, dacă chiar vor prelungi la nivel central sau şi la administraţiile locale, dacă avem dreptul de a prelungi, ce înseamnă procedural. Sunt câteva necunoscute. Important este ca cei care totuşi doresc să utilizeze această perioadă cu amnistia pentru a plăti numai baza şi nu penalităţile acumulate, atunci să o facă până în 25 noiembrie”, a declarat publicaţiei noastre primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.
Primăria Miercurea-Ciuc informase, luna trecută, că într-o şedinţă a consiliului local a fost aprobată procedura de acordare a anulării accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31.08.2024, inclusiv, datorate de către contribuabilii la bugetul local. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 oferă autorităţilor locale posibilitatea să aplice o amnistie fiscală parţială. În acest spirit, consiliul local a aprobat un proiect de hotărâre care prevede că toate persoanele juridice şi fizice pot solicita anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august, dacă întrunesc condiţiile enumerate în procedură. Primul pas pentru cetăţenii municipiului care doresc să beneficieze de amnistie fiscală este depunerea unei cereri la Serviciul Impozite, Taxe şi Alte Venituri din cadrul primăriei, prin care îşi manifestă intenţia în acest sens, cel târziu până la data de 25 noiembrie 2024. Pe baza cererii, se va elibera un certificat de atestare fiscală, iar după achitarea datoriei de bază, solicitanţii vor primi o decizie privind acordarea anulării accesoriilor. Pentru a fi eligibili, pe lângă impozitele şi taxele locale solicitanţii trebuie să achite amenzile contravenţionale şi chiriile. Formularul de cerere poate fi solicitat şi completat la Serviciul Impozite, Taxe şi Alte Venituri (Centrul de Relaţii cu Publicul, str. Mihai Sadoveanu, nr. 4), se arată într-un comunicat al Primăriei Miercurea-Ciuc.
Dintre cele peste 100 de cereri pentru amnistie fiscală înregistrate până în 19 noiembrie în Miercurea-Ciuc, doar 14 au fost depuse de persoane juridice.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, săptămâna trecută, pe platforma Facebook, că s-a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de această facilitate rămâne 25 noiembrie.
„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungirea termenului pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie. Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care şi-au prezentat deja intenţia să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Române şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Marcel Boloş pe Facebook. Acesta a precizat că este vorba despre un pas concret prin care se doreşte sprijinirea corectitudinii, încurajarea conformării voluntare şi susţinerii mediului de afaceri şi cetăţenilor afectaţi de dificultăţi financiare. (E. Groza)