Deputatul PNL de Alba, Florin Claudiu Roman, le-a cerut oficial Ministerului Finanţelor şi ANAF-ului să investigheze dacă banii pe care Guvernul maghiar îi oferă celor două cluburi de fotbal, Sepsi şi Csíkszereda, respectă legislaţia României.
Acesta a înaintat solicitarea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi preşedintelui ANAF la vremea respectivă (decembrie 2018), Ionuţ Mişa, cărora le-a cerut să răspundă următoarelor întrebări: 1. În ce fel ajutorul financiar acordat de către Guvernul de la Budapesta pentru cele două cluburi respectă prevederile legislaţiei din România cu privire la finanţarea cluburilor respective? și 2. Vă solicit să precizaţi dacă, în ultimii trei ani, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întreprins verificări la cele două cluburi sportive şi, dacă răspunsul este pozitiv, care au fost rezultatele acestor controale?
Din răspunsul Ministerului Finanţelor şi al ANAF reiese că nu au făcut nici un fel de control asupra finanţării celor două grupări:
„Referitor la cele două cluburi sportive Csíkszereda Miercurea Ciuc şi Sepsi Sf. Gheorghe, precizăm că din analiza informaţiilor disponibile, până în prezent, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală nu a efectuat acţiuni de control care să vizeze aceste cluburi sportive. Precizăm că vor fi efectuate analize de risc, iar în cazul în care reiese necesitatea iniţierii unor controale antifraudă, acestea vor fi efectuate şi valorificate potrivit competenţelor legale”.
Adresa prin care ANAF i-a oferit un răspuns deputatului Florin Roman a fost semnată de secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila György. Acesta e reprezentant al UDMR şi a fost numit în această funcţie încă din 2014, printr-un ordin al lui Victor Ponta, care era prim-ministru la acel moment.
6,4 milioane de euro a fost suma cu care Guvernul maghiar a finanţat cele două cluburi, Sepsi şi Csíkszereda, din momentul în care a fost semnat decretul, în anul 2016. 5 milioane de euro e bugetul aproximativ pe care Sepsi îl are în actualul sezon, jumătate din cel al FCSB şi 40% din cel al CFR-ului, conform GSP.
Chestionat de publicaţia citată, deputatul Florin Roman a spus că „aproape peste tot, în ultimii ani, unde a existat finanţare către sport din partea autorităţilor române s-a terminat cu un dosar şi chiar cu condamnări. Din cauza acestor lucruri, multe autorităţi care erau în regulă s-au retras din a mai sprijini sportul, s-au temut. Au fost situaţii în care orice proiect de acest gen însemna dosar, dosar şi iarăşi dosar. Şi aici, cu finanţarea de la Guvernul maghiar, să nu existe chiar nici un control realmente m-a frapat! (…) Voi face o revenire. E tipic pentru ANAF să se eschiveze atunci când nu vrea să răspundă. Vreau să mi se răspundă concret dacă modul în care sunt cheltuiţi banii care vin de la Budapesta respectă Legea sportului. Eu nu spun că e rău să se dea bani la sport, însă nici nu vreau să existe condiţii discriminatorii între modul în care se face o finanţare de către o autoritate din România şi una din Ungaria”, a conchis parlamentarul liberal.