Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până pe 15 mai sunt aşteptaţi la APIA să depună cereri pentru subvenţii 26.000 de fermieri din judeţ, pentru o suprafaţă de 190.000 ha | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Până pe 15 mai sunt aşteptaţi la APIA să depună cereri pentru subvenţii 26.000 de fermieri din judeţ, pentru o suprafaţă de 190.000 ha
Până pe 15 mai sunt aşteptaţi la APIA să depună cereri pentru subvenţii 26.000 de fermieri din judeţ, pentru o suprafaţă de 190.000 ha

Până pe 15 mai sunt aşteptaţi la APIA să depună cereri pentru subvenţii 26.000 de fermieri din judeţ, pentru o suprafaţă de 190.000 ha

În bani înseamnă 70 de milioane euro pentru fermierii harghiteni

În judeţul Harghita, până pe 15 mai, sunt aşteptaţi să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru acordarea de subvenţii de la Uniunea Europeană, atât pentru terenuri, cât şi pentru animale, un număr de 26.000 de fermieri, pentru o suprafaţă de 190.000 hectare. Cererile pentru subvenţie au început să fie primite de funcţionari de la 1 martie.

Directorul APIA Harghita, Haschi András, a spus că, în bani, pentru această suprafaţă, subvenţia înseamnă anual 70 de milioane de euro, care intră în conturile fermierilor.

Fermierii sunt programaţi să îşi depună dosarele şi primesc în acest sens un mesaj pe telefon sau e-mail, pentru a nu aglomera activitatea centrelor APIA din judeţ.

„Ceea ce este foarte important, că toţi fermierii sunt, practic, programaţi. Adică fermierul primeşte pe hârtie sau prin telefon sau prin sms sau diverse căi, depinde de la comună la comună. Uneori este trimis un om la poartă, acasă, să îl cheme pe om să vină să depună cererea, pentru că nu putem să ne permitem ca în prima săptămână să nu vină nimeni şi în ultima săptămână să vină 500 de oameni. Pentru că, practic, nu putem termina toată treaba. Este bine de ştiut că la început nu primim toţi fermierii. În primele trei-patru săptămâni pot să vină doar fermierii care au mai puţin de zece hectare de teren arabil şi care nu au animale. Între timp, se mai lucrează la sistemul informatic, care va da posibilitatea şi celorlalţi fermieri să vină să depună cererea. Asta se întâmplă dintotdeauna”, a spus directorul APIA Harghita.

În Harghita sunt şase centre APIA: la Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Sânmartin, Gheorgheni, Topliţa şi centrul judeţean de la Miercurea Ciuc.

Fermierii mari, cu suprafeţe de peste 50 de hectare, respectiv cei care deţin doar animale şi nu au teren, trebuie să meargă la centrul de la Miercurea Ciuc.

Directorul APIA Harghita a declarat că plăţile pe anul trecut încă nu s-au finalizat, până în prezent fiind plătiţi 93% din fermieri. „Sunt nişte plăţi care depind de bugetul pe 2019 şi acesta încă nu a fost aprobat, din această cauză Ministerul Agriculturii promite că toate plăţile se vor efectua până în 31 martie”, a precizat Haschi András.

La întocmirea dosarelor, fermierii din judeţ sunt ajutaţi de către angajaţi ai primăriilor sau de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, după care merg la centrele APIA din judeţ unde îşi depun documentele. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.