Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ordine, diplome și distincții la hramul istoric al Catedralei Episcopale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Ordine, diplome și distincții la hramul istoric al Catedralei Episcopale
Ordine, diplome și distincții la hramul istoric al Catedralei Episcopale

Ordine, diplome și distincții la hramul istoric al Catedralei Episcopale

S-a instituit din acest an Ordinul Crucea Eparhială pentru mamele care au cel puțin șapte copii

Titlul Cetățean de onoare al comunității românești din Harghita acordat de Asociațiunea ASTRA a revenit anul acesta arhimandritului Emilian Telcean din Toplița și profesoarei Rodica Roman din Bălan

Primarii din comunitățile românești au primit diplome cu prilejul Anului Omagial al Satului Românesc

Vineri, 6 decembrie, la hramul istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sălașul de cult. La momentul cuvântului de învățătură, PS Andrei a istorisit minunate întâmplări din viața Sfântului Ierarh Nicolae, cel care, episcop fiind, a participat în anul 325 la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, înfruntându-l pe ereticul Arie: „Lucrarea sa pastorală a fost plină de zbuciume sufletești, dar Dumnezeu a făcut minuni prin el. Dărâmă capiștea zeiței Artemida, ocrotitoarea naturii și vânătorilor, iar aurul de la demolări a fost transformat în ajutoare pentru copiii orfani. Fiind secetă în Miria Lichiei, cumpără grâu din Italia și îl împarte săracilor. Salvează onoarea unui tată văduv și al celor trei fete ale sale dând trei pungi de galbeni. Familia îl numește înger al cerului. Salvează trei tineri condamnați pe nedrept la închisoare. (…) Sfântul Ierarh Nicolae este purtător al harului lui Dumnezeu care a lucrat în el și a săvârșit minuni. Mila și adevărul pe care le-a propovăduit în viață l-au făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Andrei a dăruit Doamnei Preotese Mihaela Nicoleta Bota din parohia Belin Ordinul Crucea Eparhială pentru mireni, în semn de prețuire pentru nașterea celor șapte prunci. Această distincție a fost instituită în acest an și va fi oferită de aici încolo la fiecare hram istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc mamelor care au cel puțin șapte copii.

Pentru că ne aflăm în Anul Omagial al Satului Românesc, instaurat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe și „pentru că satul românesc a fost scos în lumină prin primari vrednici și gospodari, am hotărît să le oferim primarilor harnici și darnici din Episcopia noastră câte o Diplomă de excelență”, a afirmat episcopul Covasnei și Harghitei. Din județul Harghita au primit această diplomă Stelu Platon, primarul municipiului Toplița, Gheorghe Iojiban, primarul orașului Bălan, Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheș, Romeo Țepes Focșa, primar al comunei Corbu, Ilie Trif, primarul comunei Bilbor, Valentin Mândru, primarul comunei Sărmaș, Radu Țăran, primarul comunei Gălăuțaș, Mihail Tinca, primarul comunei Voșlăbeni, Ioan Rizea, primarul comunei Subcetate, foștii primari Mihai Mereș și Mihai Mîndru și, in memoriam, diploma a fost acordată fostului primar din Tulgheș trecut la cele veșnice, Toader Ungureanu.

În ordinea ceremoniilor desfășurate cu prilejul hramului a urmat prof. Irina Groza, președinta Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, care a spus că „Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român acordă și în acest an titlul de Cetățean de Onoare unor persoane care, în fiecare zi, se dovedesc a fi vrednici lucrători în slujba comunității românești din Harghita. Distincția – medalie și Diplomă – este conferită Părintelui Arhimandrit Emilian Telcean, starețul mănăstirii Sf. Prooroc Ilie din Toplița, cel care, prin ceea ce face, alungă întunericul din calea credinței și doamnei profesoare Rodica Roman din Bălan, care, prin ceea ce face, alungă întunericul din calea învățării și iubirii de cultură”.

Multele fapte demne de trecut în cartea vieții a cuvioșiei sale Arhimandritul Telcean au fost tălmăcite, curat și la obiect, de pr. Teodosie de la mănăstirea toplițeană, iar despre prodigioasa activitate didactică și pe tărîm cultural a profesoarei Rodica Roman a vorbit, cu metaforele cuvenite, prof. inspectoare Aurora Panaite.

Un grup de copii de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, conduși de dna profesoară Loredana Bijec, a susținut un concert de colinde, iar numeroși credincioși din municipiu și din Parohia Livezi au îmbrăcat cu prilejul hramului frumoase costume tradiționale românești. (G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.