Optimism la Spitalul Judeţean de Urgenţă: s-ar putea crea aici un departament de cercetare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Optimism la Spitalul Judeţean de Urgenţă: s-ar putea crea aici un departament de cercetare
Optimism la Spitalul Judeţean de Urgenţă: s-ar putea crea aici un departament de cercetare

Optimism la Spitalul Judeţean de Urgenţă: s-ar putea crea aici un departament de cercetare

Dr. Demeter Ferenc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, a avut recent o întrevedere cu reprezentanţii presei, întâlnire menită a contribui la mai buna comunicare a instituţiei cu mass-media.

Din relatările sale s-a putut afla că la spitalul judeţean s-au efectuat intervenţii chirurgicale inedite, care nu au fost executate nici în capitala ţării. „Un exemplu de tehnici operatorii deosebite este cazul unei paciente din Bucureşti care a suferit un accident – fractură în zona cotului – întâmplător a ajuns la spitalul nostru, unde un tânăr medic a operat-o, punându-i o mică proteză care nu se găsea în ţară, ceea ce înseamnă că nici nu se fac astfel de operaţii în România. Operaţia a reuşit, pentru terapia de recuperare a fost la Bucureşti, iar fizioterapeuţii s-au mirat: ce operaţie i s-a făcut, pentru că ei nu au cunoştinţă despre aşa ceva? Atunci o asistentă a spus că are un băieţel cu o ruptură de ligamente încrucişate la nivelul genunchiului, ruptură parţială de la sport pe care nimeni nu vrea s-o opereze în Bucureşti. Şi au zis: hai să vedem la doctorul din Miercurea-Ciuc, adică dr. Szilveszter, care a studiat tehnici operatorii la Szeged. Şi cum sperăm că putem conta pe altroscopul cel nou, pe care-l va pune în funcţiune, a promis că în primăvara anului viitor, dacă se poate, îl va opera pe acest copil din Bucureşti. Iată deci un exemplu că trebuie să aducem la cunoştinţa publicului din Harghita şi poate nu numai, ceea ce se întâmplă în spitalul nostru, pentru că se întâmplă lucruri bune”, a conchis dr. Demeter.

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că „personal, consider că acest spital are foarte multe rezultate, dar nici eu nu ştiu despre foarte multe servicii pe care spitalul judeţean le poate presta, şi atunci omul de rând de unde să ştie câte lucruri se pot face aici gratis, fără a merge la Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti sau Budapesta”.

Managerul spitalului a mai spus că „am primit un e-mail de la un tânăr medic primar chirurg originar din Harghita, care a plecat în Germania după terminarea facultăţii, şi-a făcut specializarea şi vrea să se întoarcă la spitalul din Miercurea-Ciuc. Acum două săptămâni au venit personal doi tineri medici care-şi fac rezidenţiatul în Ungaria, dar după terminarea acestuia vor să vină la spitalul nostru, deşi nu sunt ciucani”.

Iar Borboly Csaba a completat: „văzând activitatea noastră pe Facebook, sunt aproape 10 doctori care vor să vină înapoi: din Ungaria, Anglia, Germania. Şi salariile sunt mai atrăgătoare, plus trendul de dezvoltare, eminamente pozitiv. Am discutat cu UMF Târgu Mureş şi cu Sapientia şi ambele universităţi sunt deschise pentru colaborare. Am vorbit despre un departament de cercetare sub conducerea dr. Dobrică, căci avem deja patru doctori în ştiinţe medicale, avem doi doctoranzi. În definitiv, nu e mare lucru: ne trebuie 50.000 de euro şi trebuie implicată activitatea didactică, pentru că aici sunt şcoli post-liceale, avem 7-8 medici care pot fi coordonatori de rezidenţiate, deci am putea să ţinem aici rezidenţiatele. În definitiv, omul nu doar pentru salariu alege o slujbă, vrea să vadă şi perspectivele pe care le poate avea într-un anumit domeniu şi într-un anumit loc”, a explicat vorbitorul.

Preşedintele Consiliului Judeţean a reamintit importanţa comunicării eficiente din partea spitalului, respectiv faptul că fiecare instituţie cu rol de decizie trebuie să utilizeze la maxim oportunităţile care îi stau la dispoziţie, iar managerul Demeter Ferenc i-a asigurat pe reprezentanţii presei că cel puţin lunar îi va înştiinţa în legătură cu activitatea desfăşurată.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.