Ofiţer de poliţie şi om de afaceri, trimişi în judecată în dosarul privind achiziţiile frauduloase la spitale din Braşov şi Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 iulie 2022
Home » Societate » Ofiţer de poliţie şi om de afaceri, trimişi în judecată în dosarul privind achiziţiile frauduloase la spitale din Braşov şi Harghita
Ofiţer de poliţie şi om de afaceri, trimişi în judecată în dosarul privind achiziţiile frauduloase la spitale din Braşov şi Harghita

Ofiţer de poliţie şi om de afaceri, trimişi în judecată în dosarul privind achiziţiile frauduloase la spitale din Braşov şi Harghita

Şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la data faptelor, şi un om de afaceri au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov, în stare de arest preventiv, în dosarul în care Lukács Antal, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, alături de doi angajaţi ai instituţiei sanitare, este cercetat penal pentru presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică, în schimbul unor sume de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Mirică Emanoil, ofiţer de poliţie, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; compromiterea intereselor justiţiei; luare de mită (4 acte materiale); trafic de influenţă (5 acte materiale).

De asemenea, administratorul în fapt al unei societăţi comerciale a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de: dare de mită (4 acte materiale); cumpărare de influenţă (5 acte materiale); favorizarea făptuitorului.

„Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unor contracte de achiziţie echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, arată procurorii DNA.

În acest context, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea unor activităţi procedurale de către ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR – Brigada de Operaţiuni Speciale Braşov.

„Cu această ocazie, în perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil, în calitatea menţionată mai sus, a aflat cu exactitate aspectele cercetate şi persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informaţii omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfăşura în cauză. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofiţerul de poliţie i-ar fi pus la dispoziţie omului de afaceri un înscris ce conţinea un rezumat fidel al unei încheieri de şedinţă, în care erau prezentate informaţiile de mai sus. Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza din care s-a disjuns prezentul dosar), tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să îşi schimbe modalitatea de comunicare şi să sporească măsurile de precauţie”, se precizează în comunicat.

Pentru aceste „servicii”, dar şi în schimbul promisiunii de a-şi folosi influenţa pe care a pretins că o are pe lângă ofiţeri de poliţie şi procurori din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Braşov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei şi pentru a influenţa cursul acesteia în direcţia unei soluţii de clasare, Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice.

Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Faţă de celelalte persoane cercetate, procurorii desfăşoară în continuare acte de urmărire penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

***

Reamintim că Lukács Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc la data faptelor, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite; luare de mită; cumpărare de influenţă.

Totodată, Bálint Enikő, referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Iar Barczan László, la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată; luare de mită.

Conform informaţiilor făcute publice după percheziţiile ce au fost efectuate pe 3 decembrie 2020, Lukács Antal, „cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiaşi om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent)”.

Procurorii DNA arată că o contribuţie importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi Bálint Enikő şi Barczan László, care ar fi întocmit o parte din documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajaţi ai săi (şoferul şi contabilul), accesul la informaţii confidenţiale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.

„De menţionat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziţionate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unităţii spitaliceşti (de exemplu: branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru şase luni şi alte produse consumabile destinate unei părţi a spitalului care încă nici nu fusese finalizată). De fiecare dată, toate preţurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate”.

În aceeaşi perioadă, Lukács Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor de conducere a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

„Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor doi suspecţi sume de bani şi alte foloase după cum urmează: suspectul Lukács Antal ar fi primit suma totală de 10.000 euro şi ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate la 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro; suspecţii Bálint Enikő şi Barczan László ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.