Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Odorheiu Secuiesc se va transforma într-un şantierA fost semnat proiectul de finanţare pentru modernizarea a 18 străzi din municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate »
Odorheiu Secuiesc se va transforma într-un şantier
A fost semnat proiectul de finanţare pentru modernizarea a 18 străzi din municipiu
<h5><i>Odorheiu Secuiesc se va transforma într-un şantier</i></h5>A fost semnat proiectul de finanţare pentru modernizarea a 18 străzi din municipiu

Odorheiu Secuiesc se va transforma într-un şantier
A fost semnat proiectul de finanţare pentru modernizarea a 18 străzi din municipiu

Se vor reabilita trotuare şi transportul în comun, se vor amenaja piste pentru biciclete

Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, a fost semnat, la sediul Primăriei Odorheiu Secuiesc, contractul de finanţare nerambursabilă, în valoare de 9,78 milioane de euro, care prevede modernizarea infrastructurii rutiere pentru reducerea emisiilor. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 98%, aceasta fiind alocată din bugetul Regiunii Centru prevăzut pe Axa Prioritară 3 a Programului Operaţional Regional  2014-2020.

Proiectul prevede acţiuni integrate pentru modernizarea facilitaţilor destinate pietonilor, bicicliştilor, transportului în comun şi auto, ce constau în lucrări de: reabilitare carosabil, amenajare piste de biciclete, amenajare trotuare, amenajare spaţii verzi, dar şi achiziţia a 4 autobuze electrice. Reabilitarea carosabilului pentru circa 7 km de străzi va asigura calea optimă de rulare pentru autobuze, iar modernizarea staţiilor de aşteptare ale transportului în comun, mobilierul urban şi implementarea unui sistem de e-ticketing vor contribui la creşterea atractivităţii transportului public şi la creşterea numărului de pasageri. Se vor amenaja benzi dedicate pentru transportul public pentru a reduce volumul de trafic auto, se vor moderniza trotuarele şi se vor introduce aliniamente de spaţii verzi ce vor rezolva problema privind calitatea acestor servicii şi vor contribui la creşterea siguranţei pietonilor.

În cadrul comunicatului se mai aminteşte faptul că amenajarea de piste de biciclete, instalarea de rasteluri şi parcări pentru biciclete vor contribui la rezolvarea problemelor în ceea ce priveşte bicicliştii.

Aceste sisteme implementate vor fi dotate cu funcţionalităţi multiple pentru a uşura deplasările şi accesul la informaţie a cetăţenilor şi turiştilor.

De asemenea, infrastructura pietonală va fi concepută şi proiectată pentru a veni şi în sprijinul persoanelor cu mobilitate redusă (vârstnici, persoane cu handicap). Mijloacele de transport în comun vor fi dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, prevăzute cu loc pentru scaunul cu rotile, infrastructura din staţiile de transport va fi realizată cu acces a persoanelor cu deficienţe către mijlocul de transport în comun, iar traseele pietonale se vor proiecta astfel încât să nu existe obstacole sau bariere pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.

Tot în activităţile proiectului mai sunt prevăzute şi amplasarea de automate de bilete şi panouri de informare pe străzile: Beclean, Bethlen Gábor, Uzinei, Victoriei, dar şi chioşcuri de vânzare bilete pe străzile Beclean, Independenţei şi Victoriei.

Odorheiul ar trebui să-şi schimbe faţa la sfârşitul lui 2022, atunci când se prevede în proiect că se vor finaliza lucrările. Investiţiile şi lucrările de modernizări ce se vor realiza din bugetul proiectului sunt prevăzute a se derula pe străzile: Orbán Balázs, Tamási Áron, Tompa László, Uzinei, Etövs József, Cetăţii, Bethlen Gábor, Beclean, Taberei, Ady Endre, Gábor Áron, Breslelor, Victoriei, Haaz Rezso, Lăcătuşilor, Petőfi Sándor, pe Bulevardul Independenţei, Piaţa Városháza, precum şi la două sensuri giratorii, sens giratoriu strada Tamási Áron – strada Insulei – str. Tomcsa Sándor şi sens giratoriu Bethlen Gábor.

„Municipiul Odorheiu Secuiesc urmăreşte dezvoltarea mobilităţii urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înaltă calitate şi eficienţă, reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante –  declara Simion Creţu, director general al ADR Centru, cu ocazia semnării contractului.

În primul rând, copiii şi vârstnicii din oraş, ce reprezintă 30% din cei peste 38 de mii de locuitori, vor fi beneficiarii acestui proiect fiindcă au nevoie de rute sigure de deplasare între locuinţă, şcoală, grădiniţă şi alte locuri destinate activităţilor zilnice din municipiu. Varietatea şi complementaritatea domeniilor pe care am semnat contracte de finanţare nerambursabilă cu primăria municipiului demonstrează angajamentul lor în dezvoltarea pe termen lung a acestui oraş”.

La rândul său, Árpád Galfi, primarul municipiului de pe Târnava Mare, spunea că „am avut o jumătate de an 2019 foarte activă. Am semnat mai multe contracte de finanţare care ne vor ajuta să modernizăm oraşul, să îmbunătăţim condiţiile de trai ale cetăţenilor din municipiu. Semnările de contracte confirmă un rezultat al eforturilor noastre, dar reprezintă o etapă din întreaga muncă depusă ce presupune timp şi resurse pentru scriere proiecte, iar apoi şi mai multe resurse şi timp pentru realizarea lor. Acest proiect va duce la promovarea mobilităţii urbane durabile şi la reducerea emisiilor de CO₂ prin îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi timpilor de parcurs, va creşte accesibilitatea şi atractivitatea utilizării mijloacelor de transport public şi a mijloacelor nemotorizate în detrimentul autoturismelor personale”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.