Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Odorheiu-Secuiesc: Conflict vechi, care se amplifică | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Odorheiu-Secuiesc: Conflict vechi, care se amplifică
Odorheiu-Secuiesc: Conflict vechi, care se amplifică

Odorheiu-Secuiesc: Conflict vechi, care se amplifică

Jurnalist bătut crunt într-un bar

Un conflict vechi persistă în Odorheiu-Secuiesc, între redactorul-şef al unui ziar local de expresie maghiară şi lumea interlopă din municipiu, cum o numeşte jurnalistul. Un incident grav a avut loc în urmă cu aproximativ o săptămână. Sâmbăta trecută, spre dimineaţă, susţine în mediul on-line Szőke László, redactorul-şef al cotidianului Udvarhelyi Híradó, acesta a fost bătut crunt într-un bar din centrul municipiului Odorheiu-Secuiesc, de un membru al grupării interlope despre care a făcut dezvăluiri ani la rând în presa locală. Jurnalistul afirmă că a fost lovit tocmai pentru textele scrise referitoare la faptele săvârşite de interlopii din municipiul de pe Târnava Mare. Referitor la altercaţie, Szőke László susţine că în primă fază, deşi a fost lovit cu bestialitate de mai multe ori de către Szijgyarto Szabolcs, nu a ripostat. Însă apoi, văzând că individul doreşte să-l lovească în continuare, după ce-şi revenise cât de cât, a scos un pistol cu bile de cauciuc, pe care îl deţinea legal, şi a tras asupra agresorului mai multe focuri de armă. În urma acestora, atât cel vizat, cât şi alte două persoane care se aflau în bar la acea oră, printre care un tânăr de 19 ani din Miercurea-Ciuc, au fost răniţi.

Agresorul a depus plângere penală împotriva ziaristului pentru tentativă de omor 

Pe de altă parte, Szijgyarto Szabolcs, prin avocatul său, a depus plângere penală împotriva jurnalistului pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor. Acesta susţine că jurnalistul nu a fost nici o clipă în legitimă apărare. „Susţinerile avansate de Szőke László privind incidentul din dimineaţa zilei de 23.01.2016 nu au corespondent în realitate, starea de fapt neavând nimic în comun cu legitima apărare. Acesta nu s-a aflat nici un moment într-o situaţie care să necesite folosirea armei de foc, într-un loc public, aglomerat, acţiunea sa realizându-se pe fondul stării de ebrietate în care se afla”, afirmă Szijgyarto Szabolcs. Acesta mai arată că materialele publicate de Szőke László despre el „nu reprezintă altceva decât acte de răzbunare personală”. „Astfel de etichetări care se propagă în rândul opiniei publice cu o rapiditate de necontrolat aduc un prejudiciu nedrept persoanei mele, în condiţiile în care nu am suferit vreo condamnare pentru vreuna din faptele pe care acesta le speculează că le-aş fi săvârşit. Libertatea de exprimare nu poate fi folosită pentru a influenţa opinia publică şi cursul justiţiei şi nici în vederea denigrării unei persoane, în mod nejustificat, prin folosirea unor termeni total neadecvaţi unei persoane care se consideră jurnalist. Epitetele de genul interlop, infractor, mafiot nu îşi au locul în domeniul jurnalismului, cu atât mai mult cu cât nu am antecedente penale”, mai spune Szijgyarto.

Constatările poliţiştilor

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că Poliţia din Odorheiu-Secuiesc a fost sesizată despre scandal la ora 04:47. La faţa locului s-a deplasat o patrulă de siguranţă publică şi imediat a venit şi o echipă operativă, având în vedere că în timpul scandalului s-au tras mai multe focuri de armă. Conform sursei citate, din primele cercetări a rezultat că S.L. de 45 de ani (n.n. – Szőke László) şi S.S. de 37 de ani (Szijgyarto Szabolcs) s-au întâlnit pe terasa barului din centrul municipiului Odorheiu-Secuiesc şi pe fondul unei stări conflictuale mai vechi, dar şi ca urmare a consumului de alcool, a izbucnit o ceartă, care a degenerat în altercaţie, în timpul căreia S.S. l-a lovit de mai multe ori cu pumnul pe S.L. Acesta din urmă a scos un pistol cu bile de cauciuc şi a tras mai multe focuri de armă, rănindu-l pe S.S., dar şi pe B.M.B. de 32 de ani din Odorheiu-Secuiesc şi T.A. de 19 ani din Miercurea-Ciuc, care se aflau în apropiere şi „care se pare că nu au fost implicaţi în scandal”.

Poliţiştii au ridicat pistolul, muniţia şi permisul de port armă în vederea continuării cercetărilor. Toţi cei implicaţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale, S.S. şi T.A. rămânând internaţi cu plăgi împuşcate (primul în fesă şi antebraţ, al doilea în braţul drept).

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Harghita, în cauză, în urma consultării cu procurorul, au fost efectuate acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe şi uzul de armă neletală fără drept. (Şt.P.)

 

xxx

În urma acestui scandal, pe o rețea de socializare se anunță intenția organizării unu marș de protest, în data de 31 ianuarie, în Parcul Beclean din municipiul Odorheiu Secuiesc.

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mars pentru ce? Erau doi beti care si-au dat in cap.Doamne fereste cata prostie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.