Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Oare de ce sunt respinse bunele intenţii? | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Oare de ce sunt respinse bunele intenţii?
Oare de ce sunt respinse bunele intenţii?

Oare de ce sunt respinse bunele intenţii?

Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi a trecut pe lângă un bloc de locuinţe în renovare, mai puţini poate dintre noi au trecut pe lângă un imobil care necesita reparaţii şi care servea la altceva decât locuinţe, mai degrabă ar putea fi vorba despre birouri. Indiferent de destinaţia clădirilor în lucru, trecând pe lângă aceste „şantiere” nu se poate să nu fi simţit un sentiment de teamă nu numai pentru persoana dumneavoastră, ci şi gândindu-vă la meseriaşii angajaţi să pună în practică un proiect de reparaţii, de izolare termică sau altceva. Aţi văzut cumva dacă aceşti lucrători în construcţii aveau pe ei haine de protecţie, dacă schelele pe care se aflau erau dotate cu sisteme de protecţie pentru a fi evitate deplasările involuntare, aţi văzut cumva curăţenie în jurul schelelor pentru a putea fi evitate accidentele şi să nu uităm de cablurile electrice care nepoziţionate corespunzător sunt capcane periculoase la tot pasul? Ei bine, întrebarea – retorică, desigur – care se impune este: ce aţi face dumneavoastră dacă aţi fi unul dintre inspectorii inspectoratului teritorial de muncă?

Nu ştiu cum aţi reacţiona dumneavoastră, dar ştiu ce au făcut inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita în luna noiembrie şi care, aşa cum am mai spus-o şi altă dată, fac controale în toate domeniile de activitate nu pentru a aplica amenzi, ci pentru ca atât angajatorii, cât şi angajaţii să fie în siguranţă la locul de muncă şi să se poată întoarce la familiile lor întregi şi fizic, şi psihic. Altfel spus, inspectorii urmăresc aplicarea corectă a legislaţiei muncii în vigoare şi, firesc, pe cei ce încalcă legea şi care nu iau în seamă bunele lor intenţii îi sancţionează.

În luna noiembrie a.c., aşadar, la agenţii economici din judeţul Harghita s-au efectuat 92 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi 54 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu precizarea că la aceste controale au participat, în medie, 9 inspectori de muncă. Din numărul total de angajatori verificaţi, pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 89 (47 în domeniul relaţiilor de muncă şi 42 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă). În total au fost aplicate 187 de sancţiuni, din care 21 au fost amenzi contravenţionale, în valoare totală de 98.500 lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru: neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă; schele neprevăzute cu sisteme de protecţie colectivă; schele neverificate de personalul cu aceste competenţe la intervale periodice corespunzătoare; schele neasigurate împotriva deplasărilor involuntare; neutilizarea echipamentelor individuale de protecţie din dotare; cabluri electrice nepoziţionate corespunzător; şantiere nesemnalizate, neîngrădite corespunzător şi înşiruirea ar putea continua.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate sancţiuni pentru: neîncheierea contractului individual de muncă, netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor contractului individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind repaosul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, reglementări interne incomplete, dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi, neinformarea inspectoratului teritorial de muncă privind utilizarea muncii de noapte.

***

În luna noiembrie 2020

  • au fost comunicate 8 accidente de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs;
  • la nivelul judeţului am avut 82.637 de contracte active, iar un număr de 74.179 de salariaţi au fost declaraţi în sistemul REGES;
  • tot în această perioadă s-au înregistrat la ITM Harghita 8 contracte colective de muncă, din 401 active.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.