Oameni care au ajuns la capătul răbdării | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Oameni care au ajuns la capătul răbdării
Oameni care au ajuns la capătul răbdării

Oameni care au ajuns la capătul răbdării

  •  În vizită la redacţie după ce au fost la Primărie
  •  Relatarea unui mod ciudat de lucru
  •  Răspunsul oficial şi o…
  •  …completare la răspunsul oficial

Povestea reabilitării termice a blocului nr. 1 Uzina electrică din Miercurea-Ciuc

După ce au fost la Primărie şi persoana care lucrează cu jumătate de normă la Primăria Miercurea-Ciuc – şi se ocupă mai ales cu tot ce ţine de reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe – i-a trimis la viceprimar pentru a afla răspuns la problema care-i frământa, Sárkány József, fost preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Uzina electrică nr. 1, actualmente membru în comitetul executiv al asociaţiei şi Ioan Ţăran, şef de scară, au venit la redacţia „Informaţia Harghitei”, din păcate, înainte de a vorbi cu viceprimarul care, printre altele, se ocupă şi de lucrările de reabilitare termică a blocurilor din municipiu, cei doi neavând răbdare să aştepte să se termine şedinţa la care participa avansa3viceprimarul. „În septembrie 2015 am fost întrebaţi dacă dorim să participăm la reabilitarea termică a blocului în care locuim, singura condiţie care ni s-a impus a fost aceea de a aduna banii de la locatari, partea de 20% care ne revenea din totalul cheltuielilor. Până la sfârşitul anului 2015 am reuşit acest lucru – mi-au spus cei doi, completându-se reciproc. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie, care a fost câştigată de o firmă locală, firma TECTUM. În decembrie, firma a început să lucreze la subsolul blocului Uzina electrică nr. 1. În ianuarie şi februarie 2016 nu s-a lucrat. În martie au început să lucreze, adică trebuiau mutate conductele de gaz de la etajul I la parter. Pentru că nu a existat aprobare de la Tg. Mureş, nu s-a mai făcut nimic. Peste aproximativ o săptămână, în aprilie, constructorul a început să lucreze, adică la partea din spate a blocului au pus polistirenul, după care şi-au luat traista şi au plecat la alt bloc. Peste o lună de zile, constructorul, respectiv echipa, s-a reîntors şi a tencuit partea cu polistiren, apoi iar a plecat şi ne-au lăsat cu schelele, cu geamurile acoperite şi de atunci stăm aşa cu geamurile acoperite de nu ne mai intră soarele în camere şi, ce-i mai rău, nu avem nici cum să aerisim locuinţele. Ne-am cam săturat şi, ceea ce este mai grav, locatarii îşi cer banii ce au fost adunaţi, partea fiecăruia, desigur, pentru reabilitare. Ceea ce ştim – au mai spus cei doi – este că plecarea constructorului se datorează unei greşeli de proiectare, nu au fost cuprinse în proiect închiderea balcoanelor şi, până când proiectantul nu reface proiectul, executantul nu poate lucra. Ceea ce vă cerem dumneavoastră, adică ziarului, este să publicaţi dorinţa noastră, a locatarilor blocului Uzina electrică nr. 1, anume că: aşteptăm un răspuns oficial, tot prin ziar, dacă se continuă sau nu lucrarea de reabilitare termică. Trebuie să ştim acest lucru pentru că oamenii nu mai au răbdare şi cer restituirea banilor”.

 Răspunsul oficial

L-am contactat fără probleme pe viceprimarul Szőke Domokos, în prezenţa celor doi vizitatori. Cunoştea foarte bine şi situaţia, şi-i cunoştea bine şi pe cei doi locatari ai blocului Uzina electrică nr. 1. „Constatăm – ne-a spus viceprimarul – o neseriozitate din partea proiectantului din Tg. Mureş, pe de altă parte trebuie să spun că eu consider că este foarte bine că se implică şi locatarii în rezolvarea problemelor, mai ales că îi vizează direct. Revenind la proiectul propriu-zis şi la situaţia de la acest bloc, trebuie să vă spun că acest caz nu este singular, în unele putem avansa, în altele nu. I-am trimis adrese proiectantului şi reveniri la adrese, din păcate, fără rezultat. I-am dat d-lui Sárkány, care înţeleg că se află acum în redacţie, numărul de telefon al proiectantului pentru a se convinge personal că nu avem nimic de ascuns, doar că totul depinde de proiectant (Într-adevăr, d-l Sárkány a recunoscut că i s-a dat numărul de telefon al proiectantului, cu care a reuşit să vorbească o singură dată, pentru că la alte încercări nu a mai ridicat nimeni receptorul). Îmi cereţi sau mai bine-zis mi se cere un răspuns oficial. Răspunsul meu este că până la sfârşitul acestui an reabilitarea termică a acestui bloc se va finaliza, asta însemnând că în septembrie se va relua lucrul”.

Scurt şi concis.

 Completare la răspunsul de dinainte

Viceprimarul a revenit cu un telefon la foarte scurtă vreme pentru că aflase că în urmă cu o zi a fost la Miercurea-Ciuc proiectantul, deci avea informaţii noi, şi anume: ,,Pentru o parte a problemei de la blocul în cauză s-au găsit soluţii, dar rămâne nerezolvată problema închiderii balcoanelor, deoarece acest lucru necesită o expertiză care va dura, sper nu prea mult. Pentru expertiză acelaşi proiectant este deschis, în acest sens Primăria va face o comandă şi, totodată, se vor repara şi crăpăturile care există la acest bloc şi, desigur, se vor revizui şi cheltuielile. Dacă îmi menţin cele spuse mai înainte? Ce am spus, este bun spus, până la sfârşitul anului reabilitarea termică a acestui bloc se va face. Din păcate, avem alte cazuri, în care sunt implicate firme care nu sunt locale şi cu care avem multe probleme, drept urmare, în unele cazuri putem avansa, în altele nu!”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.