O valoare perenă: legătura dintre natură şi om! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 6 octombrie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » O valoare perenă: legătura dintre natură şi om!
O valoare perenă: legătura dintre natură şi om!

O valoare perenă: legătura dintre natură şi om!

Consiliul Judeţean Harghita a organizat la Bruxelles o conferinţă pe tema diversităţii bioculturale

Consiliul Judeţean Harghita a organizat o conferinţă profesională pe tema diversităţii bioculturale, ca instrument pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare rurală în cadrul Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, ca parte a evenimentelor desfăşurate în cadrul Săptămânii europene a regiunii şi oraşelor.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de gazdă a evenimentului, a vorbit în discursul său despre faptul că judeţul Harghita este un spaţiu în care oamenii se află aproape de natură. „Un rezultat al acestui fapt este că diversitatea ecologică şi culturală fac din această regiune un spaţiu aparte: anumite investiţii trebuie implementate ţinând cont de aceste aspecte”. Acesta a mai adăugat că deşi cunoştinţele vechi, tradiţionale nu sunt incluse în nici o strategie naţională de dezvoltare rurală, recunoaşterea valorii acestora îşi dovedeşte, pe zi ce trece, caracterul esenţial.

În opinia acestuia, în vederea păstrării şi dezvoltării diversităţii bioculturale este nevoie ca resursele europene şi cele guvernamentale să poată fi folosite la nivel local. Spre exemplu, în cadrul programelor LEADER se poate pune un accent mai mare pe administraţiile locale, prin participarea reprezentanţilor sferei antreprenoriale şi civile.

La evenimentul moderat de europarlamentarul Vincze Loránt au participat Cor Lamers, preşedintele Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie, Mauro Agnoletti, profesor din Italia, expert internaţional pe tema diversităţii bioculturale, Hartel Tibor, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi membru al comisiei pentru biodiversitate şi dezvoltare sustenabilă, biologul Demeter László, director al sucursalei din judeţul Harghita a Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate, care a vorbit despre diversitatea bioculturală din partea de est a Transilvaniei; în opinia sa, diversitatea bioculturală este prezentă pe teritoriul întregii Europe, la fel ca şi legătura dintre om şi natură ca element al identităţii europene. Demeter András, expert al Direcţiei generale de protecţie a mediului din cadrul Comisiei Europene a prezentat punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, iar expertul Csák László a vorbit despre modul în care fondurile de dezvoltare agricole pot contribui la păstrarea diversităţii bioculturale.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.