Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O serată literară deosebită, presărată cu muzică de calitate, „întru desfătarea sufletului…” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » O serată literară deosebită, presărată cu muzică de calitate, „întru desfătarea sufletului…”
O serată literară deosebită, presărată cu muzică de calitate, „întru desfătarea sufletului…”

O serată literară deosebită, presărată cu muzică de calitate, „întru desfătarea sufletului…”

Lansări sau prezentări de carte şi minirecitaluri de muzică folk şi uşoară, oaspeţi din mai multe localităţi, dar şi din Republica Moldova, în cadrul unui eveniment aparte care a avut loc luni seara, la Cercul Militar din Miercurea Ciuc

25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc

O seară dedicată literaturii, muzicii folk şi uşoare de calitate a fost oferită, luni, de Asociaţia Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, care a aniversat 25 de ani de la înfiinţare. În condiţiile în care în Miercurea Ciuc nu sunt foarte dese aceste evenimente literare, luni seară au fost lansate sau prezentate ultimele volume de poezie sau proză scrise de trei dintre membrii cenaclului. Iar sala de festivităţi a Cercului Militar din Miercurea Ciuc a fost plină cu iubitori de literatură şi muzică, veniţi nu numai din municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi din Bălan, Topliţa, Voşlăbeni sau Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna), dar şi din Republica Moldova.

Şi pentru că luni a fost o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi, în debutul evenimentului, preotul Emil Pop a vorbit despre semnificaţia Bunei Vestiri.

Primele două volume prezentate au cuprins creaţiile poetei Georgeta Mănilă (care a debutat în 2001 şi are până în prezent scrise şase cărţi): „Pe urmele poemului” şi „Anunţuri la Mica Publicitate”. „Două volume pe care îmi place să le asociez cu două oglinzi fermecate, care reflectă în mod diferit aceeaşi lume. Două perspective distincte, prin care ochiul poetului ne ajută să privim aceeaşi realitate, chiar dacă tematic cele două volume se încadrează totuşi în aceeaşi sferă”, a apreciat prof. Ramona Moldovan, cea care de altfel a prezentat toate cărţile lansate în cadrul evenimentului.

Despre volumul „Pe urmele poemului”, prof. Ramona Moldovan a spus că „este o carte construită ca o călătorie iniţiatică de căutare a sinelui camuflat în poem, în creaţie, dar şi de iniţiere a cititorului în sensurile ascunse ale existenţei”.

În opinia prof. Ramona Moldovan, „cel de-al doilea volum – Anunţuri la Mica Publicitate – propune o perspectivă sarcastică asupra unor răni ale societăţii, ale umanităţii contemporane”. „Şugubăţ pe alocuri, tonul cărţii este un fapt grav în profunzimea sa. Umorul autoarei va scoate rapid cititorul din starea meditativă în care l-ar putea plasa ideea unei lecturi poetice, îl va trezi şi îi va lăsa un gust amar. (…) Structurat după modelul paginii de la mica publicitate, volumul conţine poezii, anunţuri în secţiunea caut, cumpăr, închiriez, sau de vânzare, pierderi, nelipsitele matrimoniale, servicii clienţi, oferte, diverse etc., adică de toate pentru toţi”, mai preciza în intervenţia sa profesoara de limba română.

Autoarea volumului „Anunţuri la Mica Publicitate”, Georgeta Mănilă, evidenţia la rândul ei că ideea acestei cărţi este tocmai de a aduce un zâmbet pe obraz.

În ceea ce priveşte al doilea volum, „Pe urmele poemului”, poeta a explicat că vine să echilibreze balanţa. „Este o întoarcere printre amintiri, printre trăiri, de data aceasta de la minte spre inimă. Atunci când faci un pas înapoi şi priveşti totul cu detaşare, fără aşteptări, fără să judeci”, a spus Georgeta Mănilă.

După poezie a urmat lansarea volumului de proză al colegului nostru şi scriitorului Ştefan Danciu, „un prozator ajuns la vârsta maturităţii depline”. Al cincilea volum al lui Ştefan Danciu este intitulat „Metamorfoza lupului omega”.

Cartea cuprinde 8 nuvele şi povestiri, „ce se constituie într-o literatură autentică, cu profunde rădăcini autobiografice, o literatură dominată de un sentiment puternic de umanitate, de împăcare şi acceptare a destinului”, după cum aprecia aceeaşi prof. Ramona Moldovan. „Universul literar al operei lui Ştefan Danciu, populat de personaje puţine, este unul al esenţelor, al căutărilor. Aproape fiecare protagonist masculin din cele 8 povestiri şi nuvelele acestui volum sunt faţetele unuia şi aceluiaşi model uman, adică alter ego-uri ale autorului însuşi. (…) Personajele lui Ştefan Danciu sunt solare, idealiste, conciliante şi supuse destinului pe care îl urmează parcă prea docil. (…) Actul epic, scrisul devine o necesitate prin care autorul reaşează întâmplările trecute într-o matcă nouă, sub o lumină nouă şi cu sensuri revelate”, mai preciza prof. Ramona Moldovan.

În intervenţia sa, scriitorul Ştefan Danciu a rezumat apariţiile sale editoriale anterioare: patru romane lansate între anii 2007-2012. Primul roman s-a numit „Recviem la moartea florilor de câmp”, urmat de „Floarea de iasomie”, „Refugiul”, „Fata din lanul cu flori de mac”. Autorul preciza că cele patru romane precedente au avut nevoie de 6 ani pentru a apărea, iar „Metamorfoza lupului omega” a avut nevoie tot de 6 ani.

Tot luni seară a fost prezentat şi ultimul volum al poetului Ionel Simota, preşedintele Asociaţiei Cenaclul Literar „Buna Vestire” şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov.

„Ultimul său titlu – Sentimente cu păsări. Mirări (II) – adânceşte cele două motive fundamentale ale liricii simotiene: al zborului şi al mirării. Am putea spune: mirarea este o aripă a iubirii. Pasăre”, după cum observa aceeaşi prof. Ramona Moldovan.

Iar poetul Ionel Simota a sintetizat volumul cu poezia „Gând”: „Dacă aş putea o vreme/Aş înnopta pe frumoasa descriere a formei din coapsa ta./M-aş îndelung uita pe mine,/M-aş înveşnici acolo şi niciodată nu m-aş mai căuta./Dacă aş putea la judecata de apoi,/De acolo m-aş ridica şi din străfundul oaselor mele te-aş admira”.

Acest ultim volum al poetului Ionel Simota este însoţit şi de un audiobook (carte audio), care conţine 27 de poezii şi care a fost realizat cu sprijinul Alinei Chiriac-Ivaşcu, redactor la Radio Moldova. Prezentă la eveniment, Alina Chiriac-Ivaşcu a punctat şi faptul că poezia lui Ionel Simota este difuzată şi ascultată dincolo de Prut.

Tot din Republica Moldova, unul dintre invitaţii de luni seara a fost şi poetul Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chişinău (cea mai mare bibliotecă de carte românească de partea cealaltă a Prutului), profesor universitar la Academia de Ştiinţe, care printre altele a delectat publicul recitând din creaţiile proprii.

Seara a fost completată de talentaţii membri ai cenaclului Teodora Ungureanu şi Alin Costache (muzică folk), Adriana Balogh (muzică folk), dar şi de foarte tânăra basarabeancă Ruxanda Covalschi (muzică uşoară).

În cadrul evenimentului a fost organizată şi o tombolă de Maurer Imobiliare, în cadrul unei acţiuni de susţinere a membrilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov, premiile constând în cărţi.

xxx

Aminteam la început că în Miercurea Ciuc evenimentele literare nu sunt foarte dese, astfel că în încheiere vom cita cuvintele prof. dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, care a vorbit luni seara despre activitatea de 25 de ani a Cenaclului „Buna Vestire” şi importanţa existenţei acestei asociaţii: „Fără să ştiţi – sau ştiţi şi v-aţi propus ca proiect – aţi scris o filă de istorie şi cultură românească în această parte de ţară. (…) Închidem ochii şi ne gândim: cum ar fi arătat viaţa culturală a judeţului Harghita fără Cenaclul Buna Vestire în aceşti ani? Răspunsul îl avem fiecare…”.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.