O revenire ca-n Filme (pentru liceeni) în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Cultură » O revenire ca-n Filme (pentru liceeni) în Topliţa
O revenire ca-n Filme (pentru liceeni) în Topliţa

O revenire ca-n Filme (pentru liceeni) în Topliţa

Caravana proiectului „Filme pentru liceeni” revine pentru profesorii şi liceenii de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”. Catalogul filmelor bune se deschide la „Mustang” şi „Trăieşte din plin”: alte două producţii demne de consemnat în topul preferinţelor tinerei generaţii!

Evenimentele din acest an vor avea loc la Casa de Cultură a municipiului Topliţa, gazda şi partenerul principal, care îşi deschide de fiecare dată uşile pentru beneficiarii proiectului Filme pentru liceeni. Participanţii vor viziona „Mustang”, un film nominalizat la premiile Oscar şi „Trăieşte din plin”. La finalul proiecţiilor, liceenii vor lua parte la dezbateri despre tematicile sociale şi cinematografice aferente fiecărui film. Discuţiile se vor extinde la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecţie aplicate pentru profesori şi elevi. Astfel, cadrele didactice vor recurge la o metodă alternativă şi interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă.

Filmul „Mustang” va fi difuzat în ziua de 21 martie şi prezintă povestea a cinci surori de nedespărţit: Lale, Nur, Ece, Selma şi Sonay. Undeva într-un sat din nordul Turciei, pe la începutul verii, cele cinci surori se întorc acasă de la şcoală, jucându-se, cu inocenţă, cu nişte băieţi. Presupusa indecenţă a jocurilor lor stârneşte un scandal cu consecinţe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într-o închisoare, orele de la şcoală sunt înlocuite de ore de menaj şi încep să fie aranjate căsătorii. Însufleţite de aceeaşi dorinţă de libertate, cele cinci surori eludează restricţiile care le sunt impuse. Printre subiectele abordate în discuţia de după vizionare se vor număra egalitatea şi stereotipurile de gen.

A doua zi de proiecţii, 22 martie, aduce în atenţia elevilor şi profesorilor filmul „Trăieşte din plin/La vie en grand”. Adama, un adolescent de 14 ani, locuieşte cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Nu este un elev strălucit, deşi are potenţial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieţilor lor de până acum. După proiecţie, dezbaterea va viza inegalitatea socială, traficul de droguri, importanţa educaţiei şi a profesorilor şi rolul alegerilor pe care le facem în viaţa noastră.

Diana Cercel, project manager

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.