Expoziţie de fotografie artistică:O privire de ansamblu asupra etnografiei într-un proiect echivalent unei lecţii de antropologie culturală | Informația Harghitei - jurnal independent Expoziţie de fotografie artistică:O privire de ansamblu asupra etnografiei într-un proiect echivalent unei lecţii de antropologie culturală | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Cultură »
Expoziţie de fotografie artistică:
O privire de ansamblu asupra etnografiei într-un proiect echivalent unei lecţii de antropologie culturală
<h5><i>Expoziţie de fotografie artistică:</i></h5>O privire de ansamblu asupra etnografiei într-un proiect echivalent unei lecţii de antropologie culturală

Expoziţie de fotografie artistică:
O privire de ansamblu asupra etnografiei într-un proiect echivalent unei lecţii de antropologie culturală

Până mâine, pe platoul din faţa Palatului administrativ din Miercurea-Ciuc pot fi admirate de către pasionaţii de artă, fotografie şi etnografie o serie de fotografii adunate într-o expoziţie pavilionară în aer liber, semnată de Dávid Botond, un proiect Geofolk, ce poate fi privit, pe de o parte, ca un demers artistic – de artă fotografică, observând elementele care îl înscriu aici (portretistica, gestica, cromatica), iar pe de altă parte, acesta poate fi interpretat şi ca un demers ştiinţific, ce relevă multiple aspecte ce ţin de antropologia culturală.

Fotograful Dávid Botond ne propune aşadar un proiect fotografic cu puternice valenţe artistice şi documentare, un proiect ce s-a concretizat în urma a 10 ani de muncă. Rezultatul este o privire de ansamblu asupra etnografiei prin estetica portului, subliniind aspecte particulare din cultura vizuală a unor popoare, culese de pe întreg mapamondul. Regăsim foarte bine reprezentate în expoziţie aspecte etnografice din diferite regiuni din România, Ungaria, Franţa, Spania, Italia, Croaţia, Cehia, Slovacia, Belgia, Rusia, China, India, Indonezia, Albania, Cipru şi nu numai. Expoziţia adună aproape 2.500 de exemple de port din regiunile amintite, iar fotografiile în sine se remarcă prin cromatică, dinamicitate şi atitudinea artistică a modelelor. Fotograful mărturisea că ceea ce l-a interesat iniţial au fost portretele, prin expresivitatea personajelor feminine, însă treptat a prins contur un veritabil proiect de cercetare etnografică.

Expoziţia a călătorit şi a avut succes în mai multe capitale europene, iar la începutul lunii trecute aceasta se găsea în centrul oraşului Cluj-Napoca. Scopul proiectului, aşa cum a fost stabilit de autor, este de a reprezenta vizual particularităţile etnice ale mai multor popoare ale lumii, documentate fotografic şi adunate în conceptul unei expoziţii. Astfel au fost alăturate culturi dintre cele mai diferite, tocmai pentru a accentua frumuseţea diversităţii. Avându-le la îndemână, privitorii vor face inevitabil comparaţii, iar în multe cazuri vor descoperi elemente comune, aspecte ce ne aseamănă altor popoare.

Etnografia este ramură a antropologiei şi un instrument de investigare al acesteia, iar în noile cercetări în domeniu, desfăşurate la nivel internaţional, cele două sunt integrate sferei largi a studiilor culturale. Proiectul fotografului Dávid Botond valorifică rezultatele cunoaşterii modului de trai şi a culturii popoarelor lumii, prin identificarea particularităţilor generale şi specifice ale etniilor, prin aspecte legate de dezvoltarea istorică şi nu numai. Etnografia ne învaţă despre origini şi procese etnice ce au avut loc în formarea lor, despre apartenenţă lingvistică, antropologică, aspecte legate de credinţă, ocupaţii, mod de trai în familie şi comunitate, aspecte ale culturii materiale şi spirituale tradiţionale – toate acestea se reflectă şi în port şi le putem desprinde din fotografiile expuse în cadrul acestei expoziţii.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto – C. M. Oltean şi Geofolk

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.