vineri , 28 martie 2025
Home » Cultură » O nouă ediţie „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”
O nouă ediţie „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”

O nouă ediţie „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel”

  • Peste 5.200 de elevi harghiteni au participat la evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Lecturii

Joi, pentru a sărbători Ziua Naţională a Lecturii, elevii harghiteni au avut parte de o experienţă educativă inedită, participând la o oră de limba şi literatura română organizată într-un mod diferit. Evenimentul, desfăşurat în mediul online, a reunit 5.274 de elevi, 171 de profesori de limba română, 118 profesori de alte discipline şi 10 invitaţi speciali, marcând astfel un moment deosebit în promovarea lecturii în rândul tinerilor. Organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, la iniţiativa inspectoarei de Limba şi literatura română, prof. Manuela Nicoleta Stîngă, şi a elevilor de la liceele „Tamási Áron” şi „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, proiectul „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel” a luat viaţă acum patru ani. Scopul principal al evenimentului a fost să ofere elevilor o alternativă atractivă la orele tradiţionale de lectură, permiţându-le să descopere cărţi noi şi să dezvolte o relaţie mai profundă cu literatura.

„Vom petrece împreună două ore de limba şi literatură română. Îmi doresc să simţiţi că voi sunteţi cei mai importanţi actori ai provocării la lectură, care a fost gândită numai şi numai pentru voi. Ideea a prins viaţă în urmă cu patru ani, când alături de elevi de la Liceul Teoretic Tamási Áron şi de la Liceul Marin Preda, am pus bazele acestui program pentru a sărbători Ziua Naţională a Lecturii. Un program care să vă placă vouă, fără condiţionări, cu multă libertate de alegere şi în care să vă exprimaţi propriile opinii”, a declarat în debutul evenimentului, prof. Manuela Nicoleta Stîngă.

Pe parcursul evenimentului, doi elevi din cadrul Liceului „Marin Preda” i-au prezentat pe invitaţi, care au avut ocazia să descrie pe scurt cartea aleasă de ei şi să motiveze alegerea astfel încât să-i inspire pe elevi să citească.

Bihari Cristina, inginer-constructor, a dorit să transmită entuziasmul şi aprecierea sa pentru cartea Oscar şi Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt, pe care a recunoscut că o citise pentru prima dată cu 16 ani în urmă şi pe care o consideră o lectură profundă şi emoţionantă despre curaj, speranţă şi bucuria de a trăi chiar şi în cele mai dificile momente. Ea a evidenţiat impactul puternic al poveştii asupra cititorilor, subliniind umorul delicat care echilibra dramatismul subiectului, făcând cartea accesibilă pentru toate vârstele. De asemenea, Bihari Cristina i-a provocat pe elevi să iasă din zona de confort şi să exploreze această poveste, sperând că lectura le va oferi o nouă perspectivă asupra vieţii şi a importanţei prieteniei şi sprijinului emoţional.

Demeter Levente, inspector şcolar general, a prezentat cartea Familia mea şi alte animale de Gerald Durrell, considerând-o o lectură captivantă şi plină de umor. El a ales acest roman din literatura universală pentru evenimentul dedicat zilei literaturii, subliniind că este o poveste bine cunoscută, tradusă în numeroase limbi şi ecranizată într-un film. A evidenţiat trăsăturile distincte ale fiecărui membru al familiei şi a menţionat caracterul plin de aventuri al lui Jerry, băiatul de 10 ani pasionat de biologie şi zoologie. El a remarcat tonul comic al romanului, oferind exemple amuzante din poveste. A subliniat că, pe lângă umor, cartea are şi o componentă educativă, oferind cititorilor cunoştinţe despre natură şi biologie. Totodată, şi-a exprimat speranţa că participanţii vor citi această carte cel puţin o dată în viaţă şi că evenimentul le va oferi inspiraţia de a descoperi noi titluri care să îmbogăţească experienţa lor de lectură.

Teodor Dobrean, notar public, a fost încântat să participe la această provocare la lectură şi să împărtăşească una dintre cărţile sale preferate, Dă mai departe de Catherine Ryan Hyde. El a menţionat că a descoperit această carte întâmplător, într-o bibliotecă, şi a considerat-o o lectură potrivită pentru tinerii care caută inspiraţie şi sens în viaţă. El a prezentat romanul ca fiind o poveste emoţionantă despre un băiat, Trevor McKinley, care credea că lumea poate fi schimbată prin bunătate. Totul a început cu o temă de clasă dată de profesorul său: Găsiţi o idee care să schimbe lumea şi puneţi-o în practică. Teodor Dobrean a evidenţiat forţa acestei idei şi modul în care Trevor a început să o aplice în realitate. El a subliniat că Dă mai departe nu este doar o poveste despre un băiat, ci o lecţie despre impactul fiecărui gest de generozitate.

„Adevărata generozitate nu înseamnă doar să dai, înseamnă să dai fără să aştepţi nimic. Practic, cartea are un final care te face să reflectezi la acest lucru. Nu vreau să vă spun exact cum se termină această carte, dar vă pot spune că este un final emoţionant, care te face să te gândeşti la impactul pe care îl poţi avea asupra celor din jur. Acest personaj, Trevor, învaţă că schimbarea lumii nu este uşoară. Uneori bunătatea este apreciată, iar oamenii în aceste situaţii sunt aproape de tine. Dar uneori bunătatea nu este apreciată, oamenii pot să fie chiar nepăsători şi chiar răutăcioşi. Dar chiar şi aşa, ideea lui continuă să trăiască şi să se răspândească. Noi ce putem să învăţăm din această carte? Cred că acest roman Dă mai departe nu este doar o poveste despre un băiat şi ideea lui. Este o lecţie despre cum fiecare dintre noi poate face o diferenţă în această lume. Nu trebuie să facem gesturi uriaşe. Uneori un simplu act de bunătate poate schimba viaţa cuiva”, a explicat Teodor Dobrean. De asemenea, i-a provocat pe ascultători să reflecteze asupra propriei capacităţi de a face bine şi să încerce să răspândească bunătatea în jurul lor. A îndemnat pe toată lumea să citească această carte şi să îşi facă din lectură un obicei care să le îmbogăţească viaţa.

În continuare, dr. Adrian Dobrică, medic specialist în chirurgie toracică, a prezentat una dintre cărţile esenţiale din literatura universală: De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger. Publicată în 1951, cartea a fost controversată încă de la început, ceea ce a contribuit la succesul său, fiind vândută şi astăzi în sute de mii de exemplare anual. Personajul principal, Holden Caulfield, este un adolescent rebel şi inadaptat, care trăieşte o serie de aventuri în câteva zile după ce este exmatriculat de la colegiu. Povestea este narată subiectiv, implicând cititorul în trăirile personajului. Dr. Adrian Dobrică a menţionat că, deşi a citit cartea de mai multe ori, a înţeles adevăratul sens al titlului abia după ani de reflecţie. A provocat apoi elevii să citească De veghe în lanul de secară şi să încerce să descopere de ce romanul poartă acest titlu, lăsând astfel deschisă o temă de reflecţie pentru cititori.

Melania Gal-Joo, inginer-automatizări, a recomandat cartea Şapte ani în Tibet de Heinrich Harrer, inspirată de experienţa sa ca voluntar în Nepal. Romanul combină geografia, istoria şi aventura, relatând povestea autorului, un alpinist austriac care a trăit timp de şapte ani în Tibet. Ea a subliniat că această carte oferă o perspectivă profundă asupra culturii tibetane şi poate inspira cititorii să exploreze lumea, fie prin călătorii reale, fie prin lectură.

Hegyi Barna, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, le-a prezentat elevilor cartea Viaţa secretă a copacilor de Peter Wohlleben, scrisă într-un stil accesibil pentru toate vârstele. Autorul, pădurar german, arată că pădurea este un ecosistem viu şi interconectat. Hegyi Barna a comparat cartea cu filmul Avatar, subliniind asemănările dintre reţeaua de comunicare a copacilor şi sistemul biologic al planetei Pandora. Arborii comunică prin rădăcini şi ciuperci, avertizându-se despre pericole, împărţind nutrienţi şi protejând puieţii. De asemenea, ei îşi amintesc evenimentele trecute şi îşi adaptează comportamentul pentru a supravieţui. El a precizat că mesajul final al cărţii este că natura nu este doar o resursă, ci un sistem inteligent, care trebuie respectat şi protejat. „Copacii comunică, învaţă şi îşi protejează urmaşii. (…) Aceste descoperiri ne arată că trebuie să respectăm şi să protejăm ecosistemele din jurul nostru. Dacă înţelegem că arborii simt şi îşi amintesc şi au grijă unii de alţii, poate vom învăţa şi să respectăm nu doar natura, ci şi unii pe alţii”, a explicat ecologul.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, invitat la acest eveniment, a prezentat cartea Câinele, adevăratul meu prieten de W. Bruce Cameron, o poveste emoţionantă despre viaţă din perspectiva unui câine. Autorul explorează legătura dintre oameni şi animale, printr-o naraţiune plină de umor, acţiune şi momente de reflecţie. Cartea urmăreşte viaţa unui câine care se reîncarnează de patru ori, trăind diferite experienţe şi oferind o perspectivă unică asupra lumii umane. Este o lectură potrivită pentru toate vârstele, combinând aventură, iubire şi lecţii despre viaţă. „Gândiţi-vă că mintea celor mai iubite animale ale noastre, câinii, este total diferită faţă de mintea noastră. Noi gândim foarte complex. Ei gândesc onest şi foarte simplist. (…)  Este o carte despre iubire, adresată celor care iubesc foarte mult animalele, dar este şi o carte de acţiune”, a subliniat primarul.

Alin Nicuţă, solist vocal, a ales cartea Minunea de R.J. Palacio, o lectură captivantă, uşor de parcurs şi potrivită atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. El a descoperit această carte datorită unei persoane dragi, fiind impresionat de mesajul puternic transmis. Romanul spune povestea lui August Pullman, un băiat de 10 ani care s-a născut cu malformaţii severe la faţă şi care, după ce a studiat acasă până în clasa a patra, este înscris la şcoală pentru prima dată. El se confruntă cu teama de a fi acceptat şi cu reacţiile colegilor. Înainte de începerea şcolii, directorul alege trei elevi – Julian, Jack şi Charlotte – pentru a-l ghida. Dintre aceştia, unul îi devine prieten, iar altul îi creează dificultăţi. Un element central al romanului este principiul „Când ai de ales între a fi corect şi a fi bun, alege să fii bun”. Acesta este şi mesajul pe care Alin Nicuţă l-a transmis elevilor, îndemnându-i să practice bunătatea în viaţa de zi cu zi.

La rândul său, Maria Plumbu, agent de poliţie şi purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, le-a prezentat elevilor cartea Alchimistul de Paulo Coelho, o carte care a captivat milioane de cititori din întreaga lume. Deşi titlul poate părea intimidant, lectura este accesibilă şi profundă, fiind o reflecţie asupra destinului şi împlinirii personale. Romanul urmăreşte călătoria tânărului Santiago, un păstor andaluz de 19 ani, în căutarea unei comori. Însă, dincolo de călătoria fizică, el descoperă un drum spiritual, învăţând lecţii despre viaţă, visuri şi puterea dorinţei.

„Mi-a fost recomandată şi mie de o persoană foarte dragă. La început am fost sceptică cu privire la această carte. Când am citit-o am rămas impresionată şi am revenit asupra ei şi am recitit-o. (..) În carte veţi găsi foarte multe expresii care sunt des folosite de către noi şi unii ştiu de unde provin, alţii nu ştiu de unde provin. Cea mai răspândită este Atunci când îţi doreşti ceva tot universul conspiră la îndeplinirea dorinţei tale. (..) Această carte vă îndeamnă să fiţi pozitivi, vă îndeamnă să vedeţi viaţa dintr-o perspectivă pozitivă, să aveţi încredere că nu sunteţi niciodată singuri, că universul este alături de voi.

În aceeaşi măsură, finalul cărţii este destul de surprinzător”, a spus Maria Plumbu.

Sárig Ibolya, inspector sanitar, a adus în atenţie Darul lui Jonas de Lois Lowry, un roman distopic fascinant, publicat în 1993. Deşi a descoperit povestea iniţial prin ecranizarea din 2014, a realizat ulterior cât de valoroasă este cartea şi a recomandat citirea acesteia înaintea vizionării filmului. Povestea se desfăşoară într-o societate aparent perfectă, unde emoţiile, alegerile şi amintirile individuale au fost eliminate pentru a menţine ordinea şi siguranţa. Protagonistul, Jonas, un băiat de 11 ani, este ales să devină „Primitorul Memoriei”, singura persoană din comunitate care poate accesa trecutul umanităţii. Pe măsură ce primeşte aceste amintiri, el descoperă adevărul crud despre societatea sa, conştientizând lipsa libertăţii şi a autenticităţii în vieţile oamenilor. Jonas se confruntă cu o alegere dificilă: să rămână într-o lume rigidă, dar sigură, sau să îşi asume riscul de a aduce schimbare şi de a reda umanităţii adevăratele sale trăiri. Sárig Ibolya a subliniat că Darul lui Jonas este o carte care provoacă la reflecţie, punând întrebări profunde despre libertate, sacrificiu şi natura umană. Prin această prezentare, ea a încurajat cititorii să descopere răspunsurile prin lectura acestui roman captivant.

***

Elevii au fost provocaţi să aleagă o carte din cele recomandate, să o citească şi să trimită prin intermediul unei scrisori gândurile şi impresiile lor. „Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română… altfel” demonstrează că lectura poate fi o experienţă captivantă şi interactivă, iar iniţiativele de acest fel contribuie la dezvoltarea unui spirit critic şi a unei relaţii mai profunde între tineri şi cărţi. Evenimentul a evidenţiat importanţa promovării lecturii şi a dialogului cultural, oferind elevilor nu doar un prilej de a descoperi noi poveşti, ci şi de a învăţa să privească literatura ca pe un instrument de explorare a lumii şi a propriei identităţi.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*