Numeroşi participanţi la a doua ediţie a evenimentului „Carte, cinste cui te-a scris” -

Numeroşi participanţi la a doua ediţie a evenimentului „Carte, cinste cui te-a scris”

0
  • Preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”: „S-a dovedit că publicul din Miercurea-Ciuc este interesat de cultură şi de dialog pe teme diverse”

Numeroase persoane din Miercurea-Ciuc şi din alte localităţi ale judeţului au participat, joia trecută, la manifestările culturale organizate în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului „Carte, cinste cui te-a scris”. Desfăşurat în salonul de evenimente al hotelului Fenyő din Miercurea-Ciuc, evenimentul cultural a fost organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Harghita, cu sprijinul Editurii Creator (fosta Editură Libris) şi a cuprins un târg de carte, vernisajul unei expoziţii şi mai multe lansări de carte.

Potrivit organizatorilor, la manifestări, care s-au întins pe durata a aproximativ opt ore, au participat între 150 şi 200 de persoane, care au vizitat târgul de carte şi au achiziţionat volumele dorite, au participat la vernisajul expoziţiei „Actorul – chip şi suflet” sau au asistat la una sau mai multe expuneri. Printre participanţi s-au numărat şi peste 80 de elevi de la mai multe şcoli din judeţ.

În cadrul târgului de carte în limba română, au fost oferite spre vânzare sute de titluri. Preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r.) Claudiu Dăbău, a explicat că în Miercurea-Ciuc sau în judeţul Harghita nu există posibilităţi mari de achiziţionare de carte românească, astfel că toţi doritorii au putut găsi sau întreba despre ceea ce doresc să aibă în bibliotecă ori care să-i ajute în pregătirea individuală sau perfecţionarea personală.

În cadrul evenimentului a fost vernisată şi expoziţia intitulată „Actorul – chip, suflet, om”, realizată de fotograful Cătălin Lăzăroiu. Expoziţia, organizată în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Harghita, este dedicată marilor actori români, fotografiile fiind realizate pe parcursul mai multor ani, surprinzându-i pe aceştia în afara teatrului sau platoului de filmare.

Un alt moment al evenimentului a fost lansarea cărţii „Balet la Kosovo”, de Adrian Scriminţ, în prezenţa autorului. „Am participat la unul dintre cele mai proeminente târguri de carte la care am avut onoarea să particip vreodată – «Carte, cinste cui te-a scris», ediţia a doua, organizat de Editura Creator. Sunt măgulit de importanţa acordată, de întrebările care mi-au fost puse, de socializarea cu oameni deosebit de importanţi, mulţi dintre ei din sub-sistem. În cadrul unei săli arhipline am discutat despre istoricul celei mai proeminente premiere de balet din viaţa mea, despre cartea «Balet la Kosovo», despre balet în sine – căci la mine văd că fără voie toate drumurile duc într-acolo, dar şi despre ambiguităţile societăţii contemporane în care trăim, toate acestea mergând în tandemul Zilei Mondiale a Teatrului şi unificarea Bucovinei cu România, din cartea mea emanând pilda restricţionării dreptului de a te bucura de teatru, cât şi de destabilizarea unei ţări în nenumărate parcele, precum fosta Iugoslavie…”, a subliniat ulterior, pe o reţea de socializare, Adrian Scriminţ.

În cadrul evenimentului au mai fost lansate, în prezenţa autorilor, volumele: „România la răspântie”, scrisă de avocatul, scriitorul şi fostul procuror Marian Nazat; „Analiză finală – războiul care nu a fost… război”, de Tudor Păcuraru; „Lebăda neagră de pe Bosfor” şi „Lebăda neagră de pe Balaton”, ediţia a II-a, coordonate de experimentatul jurnalist Romeo Couţi, despre care au vorbit, alături de coordonator, col. (r.) Tudor Păcuraru, analist de intelligence, prof. univ. dr. Alexandru Ghişa, istoric şi fost diplomat, şi col. (r.) Claudiu Dăbău (contribuitor la a doua ediţie a cărţii „Lebăda neagra de pe Balaton”). Fiecare prezentare a fost urmată de dezbateri şi întrebări interesante venite din partea publicului.

„Sperăm să continuăm seria de evenimente, astfel încât să retrezim spiritul cultural în oameni”

„Evenimentul a fost o reuşită, fiind apreciat atât de invitaţi, cât şi de auditoriu. Ne-a bucurat prezenţa adolescenţilor la vernisajul expoziţiei de fotografie dedicată marilor actori români, interesul lor ridicat faţă de aceasta, dar şi faţă de titlurile disponibile la târgul de carte. Lansările de carte au adus în faţa auditoriului personalităţi ale scenei publice româneşti cu care au putut interacţiona toţi cei prezenţi. S-a dovedit, astfel, că publicul din Miercurea-Ciuc este interesat de cultură şi de dialog pe teme diverse. Vreau să mulţumesc, încă o dată, Editurii Creator (fostă Libris) din Braşov pentru sprijinul acordat în organizarea acestei manifestări, precum şi autorilor cărţilor prezentate la Miercurea-Ciuc. De asemenea, vreau să mulţumesc Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Centrului Cultural Judeţean Harghita, dar şi celor care s-au implicat în organizarea evenimentului sau şi-au alocat din timpul personal pentru a ne onora cu prezenţa. Sperăm să continuăm seria de evenimente, astfel încât să retrezim spiritul cultural în oameni, să oferim o oază de linişte şi posibilitatea de a dezbate cu personalităţi publice teme de interes pentru toate categoriile de public”, ne-a declarat după eveniment preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r.) Claudiu Dăbău.

„Pe 27 martie 2025, la Hotel Fenyő & Spa, Miercurea-Ciuc, am avut parte de un eveniment extraordinar dedicat culturii. De la vernisajul expoziţiei «Actorul – chip şi suflet» până la dezbaterile fascinante despre istorie, politică şi literatură, fiecare moment a fost special datorită vouă – participanţi, autori şi organizatori. (…) Ne bucurăm că am putut celebra împreună pasiunea pentru carte. Evenimentul de la Miercurea-Ciuc a fost o adevărată sărbătoare a culturii”, şi-au exprimat părerea şi reprezentanţii Editurii Creator din Braşov. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *