Numărul deţinătorilor de arme autorizate în Harghita este în creştere -

Numărul deţinătorilor de arme autorizate în Harghita este în creştere

0
  • Cel mai în vârstă deţinător are vârsta de 91 ani

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, peste 2.000 de persoane fizice deţin arme letale sau neletale care necesită autorizare, cel mai în vârstă deţinător având 91 de ani.

În cadrul unei conferinţe de presă, comisarul-şef Mircea-Ştefan Iordan, şeful IPJ Harghita, a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate în 2024 pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul armelor şi substanţelor periculoase. Astfel, anul trecut au fost organizate 72 de acţiuni specifice, fiind efectuate 289 de controale la persoane fizice şi juridice pentru verificarea respectării regimului armelor şi alte 57 de verificări privind explozibilii şi substanţele periculoase. În urma acestor controale, poliţiştii au confiscat 23 de arme de foc (11 letale şi 12 neletale) şi peste 1.800 de cartuşe. De asemenea, pentru combaterea braconajului şi protejarea fondului cinegetic, au fost indisponibilizate 250 de kilograme de carne de vânat şi o armă de vânătoare.

Comisarul-şef Marin Mîndru, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Harghita, a declarat că numărul deţinătorilor autorizaţi este în continuă creştere, cu aproximativ 50-60 de persoane noi în fiecare an, majoritatea fiind vânători. Totodată, a menţionat că aproximativ 5% dintre deţinătorii de arme din judeţ sunt femei. El a explicat că dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor este anulat sau suspendat atunci când titularii încalcă legea (de exemplu, în caz de comitere a unei infracţiuni privind regimul armelor ori a unei fapte de braconaj) sau nu mai îndeplinesc condiţiile medicale sau psihologice necesare.

Anul trecut, au fost eliberate 455 de autorizaţii pentru procurarea de arme letale şi neletale şi 136 de permise de armă de tip A sau B. În paralel, au fost prelungite 235 de permise, iar în cazul a 55 de persoane dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor a fost anulat, în timp ce o persoană s-a confruntat cu suspendarea acestui drept. Pentru a gestiona eficient această creştere şi pentru a asigura transparenţa şi legalitatea, Inspectoratul General al Poliţiei Române utilizează Registrul Naţional al Armelor, un sistem complex de evidenţă a armelor, muniţiilor şi deţinătorilor. În plus, platforma online eARM simplifică procedurile pentru cetăţeni şi companii, reducând timpul de procesare a cererilor. În Harghita, 402 conturi de persoane fizice şi juridice au fost activate în eARM, fiind soluţionate 380 de cereri, iar 10 operatori economici care lucrează cu precursori de explozivi restricţionaţi au fost, de asemenea, înregistraţi.

În 2025, în urma activităţilor de control, poliţiştii harghiteni au descoperit şi confiscat 143 de kilograme de articole pirotehnice, trei litri şi zece kilograme de produse de protecţie a plantelor, dar şi 49 de tone de deşeuri periculoase provenite din vehicule scoase din uz, ce reprezentau un pericol semnificativ pentru sănătatea publică şi mediu.

În cadrul conferinţei de presă au fost prezentate şi unele dintre armele confiscate, fie deţinute ilegal, fie implicate în dosare penale, în special în cazuri de braconaj. Potrivit datelor IPJ, anul trecut în judeţ s-au înregistrat zece infracţiuni de braconaj cinegetic, iar alte două cazuri sunt deja în cercetare în primele luni din 2025.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *