- Autorităţile au găsit pe raza comunei Lunca de Sus câteva zeci de peşti morţi, între care şi exemplare dintr-o specie protejată
Autorităţile nu au reuşit să stabilească cauzele mortalităţii piscicole înregistrate în râul Trotuş la începutul acestei luni, când au fost descoperiţi zeci de peşti morţi pe raza comunei Lunca de Sus, între care şi exemplare dintr-o specie protejată. Garda de Mediu Harghita a informat, printr-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, că în urma semnalării în data de 3 noiembrie a mortalităţii piscicole de pe raza comunei Lunca de Sus, comisarii de mediu au constatat faptul că pe o porţiune de 800 metri, pe cursul de apă Trotuş a fost afectată fauna acvatică, fiind identificate cadavrele a 30 de exemplare de păstrăv indigen (Salmo trutta fario), a aproximativ 20 de exemplare de zglăvoacă (Cottus gobio) şi a peste 100 exemplare de broască roşie de munte (Rana temporaria). Pe parcursul controlului nu s-a identificat nicio sursă de poluare pe porţiunea de râu afectată.
Totodată, rezultatele analizei probelor de apă prelevate de reprezentanţii Administraţiei Bazinale a Apelor Siret din cinci puncte nu au pus în evidenţă o alterare a stării de calitate a apei râului Trotuş, valorile indicatorilor analizaţi încadrându-se în limitele maxime admise prevăzute de legislaţie. Cauza mortalităţii nu a putut fi stabilită, se arată în comunicat.
„Dat fiind faptul că specia zglăvoacă (Cottus gobio) este încadrată în speciile de animale a căror conservare necesită desemnarea ariilor speciale de conservare şi a ariilor de protecţie specială avifaunistică, respectiv specia broască roşie de munte (Rana temporaria) este încadrată în speciile de interes naţional-specii de animale şi de plante care necesită o protecţie strictă, în baza prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, instituţia noastră a sesizat organele de cercetare penală”, se precizează în comunicat. Potrivit sursei citate, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor care necesită o protecţie strictă, aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic. De asemenea, constituie infracţiune folosirea oricăror mijloace, sisteme sau metode pentru capturarea ori omorârea pe scară largă sau neselectivă sau care pot conduce la dispariţia pe plan local ori la perturbarea gravă a unei specii de faună sălbatică şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, a mai informat Garda de Mediu Harghita.
E.G.