„NON RECUSO LABOREM!”: A doua ediție a concursului de competențe lingvistice în limba română destinat elevilor de la școli cu predare în limba maghiară

Colegiul Național „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc a găzduit, miercuri, a doua ediție a Concursului regional de competențe lingvistice în limba română, destinat elevilor de la școlile cu predare în limba maghiară. Evenimentul, inițiat de dr. Maria Sturzu, profesor de Limba și literatura română, a adunat peste 200 de elevi din județele Bacău, Covasna, Harghita și Mureș, transformându-se într-o adevărată celebrare a învățării și a comunicării.
Deschiderea oficială a concursului a fost marcată de discursuri pline de emoție și încurajare. Dr. Maria Sturzu, inițiatoarea proiectului și profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Márton Áron”, a salutat prezența numeroasă a elevilor, subliniind importanța evenimentului. „Aplauze pentru voi, pentru că vă aflați voi aici, astăzi”, i-a încurajat pe elevi dr. Maria Sturzu. Ea a menționat că ediția din acest an a obținut aviz de concurs regional din partea Ministerului Educației, un pas important spre extinderea și recunoașterea inițiativei.
Gabriella Zsombori, directoare a Colegiului Național „Márton Áron”, și-a exprimat bucuria că acest concurs a crescut și a devenit o competiție regională. „Este o mare realizare și îi felicit cu această ocazie pe colegii mei de la catedra de română. Este o mare bucurie să putem organiza un concurs de limba română dedicat elevilor maghiari, pentru că asemenea inițiative sunt nu doar necesare, ci și foarte valoroase”, a declarat doamna director. Ea a împărtășit o amintire personală, amuzantă, despre dificultățile întâmpinate la început în comunicarea în limba română, accentuând rolul esențial al răbdării și prieteniei colegilor români. „Tocmai de aceea cred că un concurs ca acesta e esențial. Poate deveni o experiență frumoasă care vă aduce mai aproape de limba română și vă dă încrederea să vorbiți fără să mai aveți nevoie de hârtie”, a menționat Gabriella Zsombori.
La rândul său, Petres Sándor, prefectul județului Harghita, a vorbit, de asemenea, despre propriile experiențe cu limba română, subliniind importanța practicării limbii. „Pentru că sunt foarte convins că având acest curaj de a participa la o asemenea acțiune, voi o să evitați aceste greșeli. O limbă se învață utilizându-o. Și este unul dintre motivele pentru care acest concurs este foarte important”, a precizat prefectul.
El a felicitat curajul elevilor de a participa și a accentuat că, prin cunoașterea și utilizarea unei limbi în plus, tinerii devin „mai prețioși ca persoană.”

Manuela Stîngă, inspector de Limba și literatura română din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita, a lăudat curajul elevilor de a-și depăși zona de confort. „Nu contează că veți greși. Probabil că niciodată nu veți ajunge la perfecțiune, nici măcar în limba maternă nu se poate ajunge atât de ușor la perfecțiune. Cred că sunt puțini care se pot lăuda cu așa ceva. Dar, acum, dovediți curajul de a comunica, de a fi deschiși, de a fi cu ceilalți. Iar această deschidere valorează mai mult decât atingerea perfecțiunii”, a explicat prof. Manuela Stîngă.
Ea a precizat că evenimentul „NON RECUSO LABOREM!”, concurs regional de competențe lingvistice în limba română destinat elevilor maghiari, evidențiază nu doar stăpânirea limbii române, ci și curajul, implicarea și pasiunea pentru comunicare, diversitate și învățare autentică.
„Nu este vorba doar despre o competiție, ci despre o întâlnire între tineri inteligenți, curioși și determinați, care își doresc să-și testeze limitele, să-și depășească emoțiile și să-și exprime creativitatea. Fiecare dintre elevii participanți este deja un câștigător – pentru că a ales să iasă din zona de confort și să accepte provocarea de a vorbi, scrie și gândi în altă limbă decât cea maternă”, a subliniat inspectorul școlar.
Dr. Maria Sturzu a detaliat elementele distinctive ale concursului, menționând că, spre deosebire de competiția „Carte Frumoasă”, care a precedat-o, „NON RECUSO LABOREM!” este primul concurs din țară, în afară de olimpiade, care include o probă orală/audio pentru elevii de liceu, alături de probe de receptare și producere scrisă. Modelele de subiecte sunt concepute liber, ghidându-se după competențele și abilitățile pe care elevii trebuie să și le însușească, să și le dezvolte și să le folosească. Numărul participanților se situează între 230 și 240 de elevi.
La finalul festivității de deschidere, dr. Maria Sturzu a mulțumit sponsorului principal, Centrul Cultural „Márton Áron”, pentru sprijinul financiar care a făcut posibilă organizarea concursului în condiții optime. De asemenea, a anunțat că toți participanții vor primi diplome, iar cei 32 de premianți (locurile I, II, III și o mențiune pentru fiecare clasă) vor beneficia de o excursie la Castelul Peleș din Sinaia pe data de 4 iunie, o experiență ce va include și o scurtă vizită în Brașov.
Concursul „NON RECUSO LABOREM!” demonstrează un angajament profund pentru dezvoltarea competențelor lingvistice în limba română în rândul elevilor maghiari, promovând totodată deschiderea, încrederea și respectul reciproc.
EMILIA ȘERDEAN