Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi sume aprobate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii şi situaţia contractelor de deszăpezire a drumurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Societate » Noi sume aprobate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii şi situaţia contractelor de deszăpezire a drumurilor
Noi sume aprobate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii şi situaţia contractelor de deszăpezire a drumurilor

Noi sume aprobate pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii şi situaţia contractelor de deszăpezire a drumurilor

Şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut loc ieri, au fost aprobate aproape 400.000 de lei pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii în două localităţi. Totodată, reprezentanţii drumurilor judeţene şi naţionale au vorbit şi despre situaţia contractelor de deszăpezire care vor asigura intervenţia pe şosele în iarna ce urmează.

Bani pentru Cozmeni şi Lunca de Jos

Pe 5 august, în urma revărsării pârâului Cozmeni, a scurgerilor de pe versanţi şi a vântului puternic au fost afectate 8 case de locuit (au fost inundate pivniţele) şi două anexe gospodăreşti, jumătate de km de drum comunal, 10 ha teren arabil, 10 ha fâneaţă, 55 de km de construcţii hidrotehnice, valoarea pagubelor fiind evaluată la 54,56 mii de lei.

În comuna Lunca de Jos, satul Valea Capelei, revărsarea pârâului cu acelaşi nume şi scurgerea apei pluviale de pe versanţi în urma ploilor din 21 august au afectat 4 podeţe, drumul comunal 235 (pe o distanţă de 0,9 km), un drum forestier (1 km), lucrări hidrotehnice apărare de mal (480 de metri), surpare de mal (35 metri), teren agricol – fâneaţă (1,2 ha). În acest caz, pagubele au fost evaluate la 329.000 de lei.

Iarna poate veni

Şi reprezentanţii drumurilor naţionale şi ai celor judeţene spun că pregătirile pentru iarna 2017/2018 sunt în curs de finalizare, astfel că „iarna nu ne va lua prin surprindere”.

Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, preciza că licitaţiile pentru achiziţionarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile judeţene sunt în curs de finalizare şi că acestea se vor întinde, pe baza unui acord-cadru, pe sezoanele 2017/2018 şi 2018/2019. Iar până pe 20 octombrie se speră că se vor semna toate contractele pentru deszăpezirea drumurilor judeţene.

Adrian Chiorean mai arăta că aceste contracte vor intra în vigoare la 20 octombrie, iar noutatea constă în prelungirea lor până pe 30 aprilie, ca urmare a ninsorilor din 21-23 aprilie care au căzut în acest an.

O altă noutate a noilor contracte o reprezintă faptul că firmele care vor asigura deszăpezirea pe drumurile judeţene vor trebui să intervină şi în cazul în care drumul se va bloca din alte pricini (căderi de copaci sau chiar de bolovani).

În ceea ce priveşte mixtura materialului antiderapant, şi anul acesta se iau măsuri ca procentul de sare să nu depăşească 10%.

În ceea ce priveşte contractele pentru drumurile judeţene, reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea-Ciuc spun că există deja contractele-cadru, semnate cu o asociaţie formată din două firme din Harghita. În prezent, arătau aceştia, se demarează contractele cu industria sării pentru a se aproviziona sarea pentru următoarea iarnă, astfel că „până la apariţia fenomenelor meteorologice pentru care trebuie intervenit vor fi încheiate aceste contracte”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.