Noi măsuri luate în Miercurea Ciuc:Două centre comerciale din municipiu şi-au suspendat activitatea în urma Ordonanţei Militare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate »
Noi măsuri luate în Miercurea Ciuc:

Două centre comerciale din municipiu şi-au suspendat activitatea în urma Ordonanţei Militare
<h5><i>Noi măsuri luate în Miercurea Ciuc:</i></h5><br />Două centre comerciale din municipiu şi-au suspendat activitatea în urma Ordonanţei Militare

Noi măsuri luate în Miercurea Ciuc:

Două centre comerciale din municipiu şi-au suspendat activitatea în urma Ordonanţei Militare

  • Doar 12 vârstnici din Miercurea Ciuc apelează la serviciul primăriei de ajutorare cu realizarea cumpărăturilor
  • Medicii stomatologi vor asigura urgenţele
  • Unitatea Militară a renunţat la autobuzul pus la dispoziţie de către municipalitate
  • Aproximativ 150 de persoane vor intra în şomaj tehnic

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc ieri, primarul Ráduly Róbert Kálmán a anunţat noile măsuri adoptate în oraş ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2, dar şi noutăţile care privesc municipiul reşedinţă de judeţ.

Astfel, ca efect al ordonanţei, începând de ieri, magazinul Tulipán, dar şi complexul comercial de la piaţă (de la etaj) au fost închise.

Tot ca măsură a ordonanţei militare, medicii stomatologi şi-au sistat activitatea, dar sunt demersuri pentru a se organiza servicii pentru cazurile de urgenţă. Totodată, primarul municipiului preciza că stomatologii au solicitat să fie ajutaţi cu măşti de protecţie şi halate, comisia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) fiind de acord să se ofere acest sprijin în funcţie de cadrul legal.

De ieri, transportul public local de transport este sistat în proporţie de 100%

După ce Unitatea Militară a decis să renunţe la autobuzul pe care municipalitatea îl punea la dispoziţie, transportul local de călători este sistat integral. Iar ca efect, spunea edilul, persoanele care ar fi deservit acest transport public local vor intra în şomaj tehnic.

De asemenea, s-a luat aceeaşi măsură de intrare în şomaj tehnic şi în cazul personalului de la teatru, de la muzeu, al Ansamblului Naţional Secuiesc, din cadrul Clubului Sportiv Municipal şi de la creşe. În total, e vorba de aproximativ 150 de persoane din cadrul a cinci instituţii subordonate primăriei şi de la o societate comercială la care acţionar unic este municipiul Miercurea Ciuc.

Doar 12 vârstnici apelează la serviciul primăriei pentru cumpărături

Săptămâna trecută, Primăria Miercurea Ciuc a lansat un serviciu destinat persoanelor de peste 65 de ani şi care nu pot apela la ajutorul rudelor, al prietenilor ori al vecinilor pentru realizarea cumpărăturilor. Aceştia, pentru a evita cât mai mult posibil contactul cu alte persoane, pot solicita ajutorul municipalităţii. După primele două zile, s-au înscris în program 17 persoane din Miercurea Ciuc. Apoi, când au aflat că, totuşi, trebuie să plătească produsele, au mai rămas 12, cinci renunţând la serviciu. De menţionat faptul că printre cele 12 persoane se află şi o familie cu doi membri de 94, respectiv 96 de ani.

Pentru asigurarea acestui serviciu, spunea Ráduly Róbert Kálmán, s-au pus la dispoziţie, momentan, două maşini care vor fi echipate cu câte un girofar galben, dar şi cu câte un abţibild, astfel ca în perioada următoare să poată fi uşor identificate de către organele de ordine de poliţie şi jandarmerie şi să le fie facilitată mişcarea în oraş. Cele două maşini vor fi conduse de către doi şoferi, alături de aceştia fiind şi câte o asistentă comunitară.

Întrebat dacă, conform prevederilor Ordonanţei Militare, Primăria va identifica şi va ţine evidenţa tuturor persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani, care nu au însoţitori sau un alt ajutor, în vederea sprijinirii acestora, sau se va rezuma doar la solicitările venite din partea populaţiei, Ráduly Róbert Kálmán preciza că de săptămâna trecută, de miercuri, s-a făcut public prin toate canalele, atât numărul de telefon, cât şi adresa de Internet, astfel că „suntem ferm convinşi că majoritatea oamenilor ştiu de această măsură. Bineînţeles, asta nu înseamnă că nu trebuie să facem şi un sistem de backup. Ceea ce este important, este că noi, cu sistemul pe care îl avem – cu cele două maşini şi cu colegi – putem să stăm la dispoziţie la mult mai multe persoane”.

Primarul municipiului mai spunea că, din fericire, oraşul este unul mic, astfel că sunt destul de puţine persoane „despre care am putea să spunem că nu ar avea pe nimeni” – vecini, rude, prieteni, cunoştinţe – iar asta ar explica şi numărul mic, de 12 persoane, care, deocamdată, au apelat serviciul pus la dispoziţie de către primărie.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.