Noi emoţii şi planuri noi pentru un nou an şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 22 ianuarie 2023
Home » Învățământ » Noi emoţii şi planuri noi pentru un nou an şcolar
Noi emoţii şi planuri noi pentru un nou an şcolar

Noi emoţii şi planuri noi pentru un nou an şcolar

„Începutul toamnei se asociază cu debutul anului şcolar; recoltarea roadelor coincide cu debutul semănării cunoaşterii şi a spiritului”, spunea directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” (CNOG) din Miercurea-Ciuc, Magdalena Dumbravă, cu ocazia festivităţii care a marcat începerea anului şcolar 2017/2018.

„Pentru unii elevi – continua aceasta – prima zi de şcoală este o experienţă unică, de intrare într-o instituţie şcolară, într-o nouă ordine. Este o ocazie de cunoaştere a noilor colegi. Pentru alţii, e un moment de reîncepere, de aliniere la ceea ce deja a mai fost. Pentru părinţi e un prilej de rememorare, de reîntoarcere cu melancolie în trecut. Pentru profesori este o nouă etapă a devenirii profesionale, de continuare a actului educaţional sau de preluare a unei noi generaţii de elevi. Pentru noi, managerii, este o ocazie de regândire a unor noi ţeluri, proiecte şi strategii”.

La festivitatea de deschidere a CNOG au fost invitaţi şi au participat episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Cristinel Glodeanu, preşedinta Asociaţiei Comitetul de Părinţi, Adriana Teslovan, agent de poliţie Cristina Cămărăşan, din partea IPJ Harghita.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, citind mesajul patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, spunea că „în societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viaţă sunt adesea reduse la dorinţe mărunte de împlinire imediată şi prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, familia, biserica şi şcoala sunt chemate să ofere copiilor şi tinerilor pe lângă cunoştinţe intelectuale şi o formare spirituală pentru a trăi viaţa în comuniune de iubire faţă de Dumnezeu şi de oameni”.

„Şcoala – mai spunea PS Andrei – prin ora de religie şi prin celelalte discipline care cultivă valorile tradiţionale permanente, doreşte să ofere copiilor şi tinerilor lumini pentru viaţă spre a putea discerne între provocări efemere şi perspective durabile în viaţă.

Cu prilejul începutul noului an şcolar, ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor să ocrotească pe toţi elevii, părinţii, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi să le dăruiască tuturor multă sănătate şi ajutor, pace şi bucurie în viaţă”.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a dat citire mesajului ministrului Educaţiei, Liviu-Marian Pop, mesaj adresat elevilor, profesorilor şi părinţilor. „Orice început de an şcolar înseamnă speranţe şi emoţii atât pentru copiii care păşesc timid, pentru prima dată, într-o sală de clasă, cât şi pentru elevii care revin în mediul şcolar familiar. În aceeaşi măsură, înseamnă speranţe şi emoţii pentru părinţi şi pentru noi, dascălii”, se arăta în mesajul ministrului.

În continuare, mesajul se adresa elevilor, garantându-le faptul că sunt cei mai importanţi pentru părinţi şi profesori, motiv pentru care „facem toate eforturile pentru a avea condiţii care să vă ajute să vă concentraţi forţele pentru a învăţa. Şi, implicit, pentru a ne demonstra că sunteţi mai buni ca noi”.

Părinţilor le-a transmis rugămintea „de a veni în ajutorul copiilor, dar altfel decât aţi făcut-o, unii, până acum. Supravegheaţi-i, dar nu-i încorsetaţi, iubiţi-i, dar nu-i sufocaţi, ajutaţi-i, dar nu le faceţi temele integral. Copiii sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, aşa că vă provoc să le daţi şansa de a-şi pune imaginaţia la lucru”.

Iar către profesori, mesajul citit de Cristinel Glodeanu era unul „simplu”: „este menirea noastră, a profesorilor, să insuflăm elevilor iubirea de carte, să-i ajutăm să descopere acest vast univers al cunoaşterii.

Iubiţi şi respectaţi elevul, oferindu-i ceea ce ne-au oferit şi nouă, de-a lungul timpului, generaţii de dascăli”.

La festivitatea de deschiderii a noului an şcolar de la CNOG a fost prezentă şi Adriana Teslovan, preşedinta Asociaţiei Comitetul de Părinţi. În aceste momente de început, zicea aceasta, „îmi exprim încrederea în dăruirea şi competenţa cadrelor didactice, în buna lor credinţă şi capacitate de a modela personalităţi şi de a oferi modele de viaţă. Îndemn de fiecare dată să investească în vieţile copiilor noştri cunoaştere, valori şi idealuri înalte; să nu se lase influenţaţi de vremuri, să fie deasupra lor, să fie demni şi modele vrednice de urmat. Invit părinţii să se implice activ în educaţia copiilor, dar să fie prezenţi şi în viaţa şcolii. Voi, dragi elevi, sunteţi sensul existenţei noastre, voi sunteţi cei în care investim azi, cu dăruire şi speranţă, pentru un mâine mai bun, mai frumos, mai curat. Vouă vă adresez provocarea competiţiei, a muncii, a disciplinei şi a studiului”.

Şi pe parcursul anului şcolar care a debutat ieri, poliţiştii vor fi alături de şcoală şi părinţi pentru a asigura un climat de siguranţă. „Fie că sunteţi preşcolari, şcolari, liceeni, dascăli sau părinţi, vă asigurăm de sprijinul necondiţionat al fiecărui poliţist, astfel încât împreună să putem găsi soluţii la problemele voastre”, spunea agent de poliţie Cristina Cămărăşan.

∗∗∗

Absolvenţii claselor a VIII-a de la „Goga” au înregistrat la Evaluarea Naţională 2017 promovabilitate de 98,61. Absolvenţii claselor a XII-a au înregistrat pentru prima dată, în sesiunea iunie-iulie, a examenului de Bacalaureat promovabilitate de 100%, iar împreună cu seriile anterioare, promovabilitatea a fost de 93,69%.

La Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, în acest an şcolar activează 33 de clase: una pregătitoare, câte 8 clase pentru nivelul primar şi gimnazial şi 16 clase de liceu.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.